Ruby chokolade er er helt anderledes end sine tre fætre - den mørke, den lyse og den hvide chokolade. Den skiller sig ud ved sin lyserøde farve og syrlige smag.
Ruby chokolade er en ganske ung og ny chokoladetype. Den pink farve skiller sig ud blandt de andre tre typer - den mørke, den lyse og den hvide chokolade - og efter kun få år på markedet er den blevet voldsomt populær.
I september 2017 var der stor spænding i kredsen af chokolade-elskere og chokolatiers. Det belgiske chokoladefirma Barry Callebaut præsenterede den lyserøde Ruby chokolade ved et eksklusivt pressemøde i Shanghai. Dessertkokke fremstillede pink desserter, store skærme viste billeder af den lyserøde chokolade og der var lavet kunstneriske skulpturer af de fire chokoladevarianter.
Barry Callebaut var de første i verden, som lancerede Ruby chokolade. Chokoladeproducenter og chokolatiers har allerede taget den nyeste chokoladetype til sig, så vi kan få den i alverdens udgaver - som overtræk på is, som fyldte chokolader, som chokoladebarer og meget andet.
Bønnen er rubinrød
I mange år har vi kunnet købe chokolade i forskellige farver, så hvad er der egentlig nyt ved Ruby chokolade? Først og fremmest er Ruby-chokoladen ikke tilsat farvestof. Den fine pastelfarve er naturlig, hvor den lyserøde chokolade vi tidligere har købt, indeholdte farvestoffer.
Ruby chokolade er nemlig fremstillet af en rødlig kakaobønne, som giver chokoladen sin fine farve. Som sagt var det Barry Callebaut, der lancerede den først og siden er der kommet mange til.
Her i Danmark kan vi få den lyserøde lækkerbisken flere steder, blandt andet har den kendte chokolatier Peter Beier fremstillet chokoladeplader, pastiller og fyldt chokolade af Ruby-bønner. Peter Beier dyrker selv kakaobønnerne på sin farm i Den Dominikanske Republik. Også Odense har lanceret Ruby chokoladeknapper, selv hit-isen Magnum var hurtige til at lave en is med overtræk af Ruby chokolade.
Smager naturligt af frugt
Det er let at kende forskel på mørk, lys og hvid chokolade, når vi sætte tænderne i et stykke. Den lyserøde har lige som de andre slags sin helt egen smag. Den er mere syrlig, nærmest hindbær-agtig i smagen, og så har den også en cremet smag og konsistens som den hvide chokolade.
Chokolade består af kakaomasse, kakaosmør og sukker. I den lyse og hvide vil der også være mælkepulver i, og i Ruby chokolade er der tilsat citronsyre for at fremelske den syrlige smag og formentlig også for at bevare den lyserøde farve under produktionen.
Om Ruby chokolade når op på sine populære fætre, den mørke, den lyse og den hvide chokolade, vides ikke. Men chokoladen er mere Instagram-værdig end de andre varianter, så mon ikke den er kommet for at blive.
Artikler og opskrifter med chokolade
Er chokolade sund? Viden og fakta
Chokolademagerens guide til temperering af chokolade
Mug Cake - alletiders hurtige chokoladekage
Del dine ideer og tanker med os andre her: