Chokolade ikke bare smager skønt, men kan også være sundt for kroppen. Vælg de mørke varianter med højt kakaoindhold for størst effekt.
Elsker du også chokolade?
Den elskede spise, er måske ikke er så usund som tidligere troet. Nogle har sågar kaldt den for en grøntsag forklædt som slik.
Men er chokoladen virkelig sund, og kan du bare spise løs af den? Vi ser på viden og fakta om chokoladen.
Hvad er der i chokolade?
Vi kender chokoladen i tre forskellige udgaver: Mørk, lys og hvid. Nyeste skud på chokoladestammen er en ny lyserød variant, kaldet Ruby.
Chokoladen består af tre hovedingredienser: Kakaomasse, kakaosmør og sukker.
Mælkechokolade og hvid chokolade indeholder desuden mælkepulver, der giver den lyse farve.
Ofte tilsættes der desuden vanilje og lecitin (emulgator), og til nogle af særligt de lyse varianter tilsættes der andre fedtstoffer end kakaosmør, som eksempelvis smørolie.
Den hvide variant skiller sig ud, da den ikke indeholder kakaomasse, og det kan derfor diskuteres om den overhovedet er en chokolade. Den indeholder dog stadig kakaosmør.
En mørk chokolade skal indeholde mindst 35 procent kakao, men indeholder typisk 50-90 procent kakao, mens en lys skal indeholde mindst 25 procent kakao.
Den nye lyserøde variant indeholder cirka 50 procent kakao.
En god chokolade karakteriseres ofte som en chokolade med et lavt sukkerindhold, mindst 50 procent kakao, at den ikke indeholder andre fedtstoffer end kakaosmør, og at der bruges ægte vanilje (altså ikke fra aroma).
Vær altså opmærksom på, at der nogle gange tilsættes ekstra forarbejdede ingredienser som smørolie og aroma. Se på ingredienslisten, hvis du vil undgå disse.
Dobbelt så meget sukker i mælkechokolade
100 gram mørk chokolade med 70 procent kakaoindhold indeholder omkring 560 kcal og cirka 29 gram sukker.
Mælkechokolade, hvid og lyserød chokolade indeholder nogenlunde den samme mængde kalorier, men dobbelt så meget sukker som mørk chokolade.
Generelt er det sådan, at jo højere kakaoprocenten er, jo mindre sukker indeholder chokoladen.
Chokolade med et kakaoindhold på 85 procent, kan eksempelvis kun indeholde 15 procent sukker, hvorimod et indhold på 50 procent kakao, giver plads til 50 procent sukker.
Og det kan selvfølgelig smages.
Mørk chokolade smager mindre sødt og mere bittert
Det lave sukkerindhold i mørk chokolade med en høj kakaoprocent, påvirker smagen, så den smager mindre sødt og mere bittert.
Sukkeret dækker desuden over kakaosmagen, så jo mindre sukker der er i, jo mere vil du kunne smage selve kakaoen.
Kakaosmøret i chokoladen har et smeltepunkt omkring 35 grader, altså lige under kroppens temperatur på 37 grader. Det er derfor chokoladen er fast ved stuetemperatur, men smelter så lækkert, når du får den i munden.
Det sunde sidder i kakaoen
Man undersøger stadig sundhedseffekterne af chokolade, men meget tyder på, at moderate mængder kan have positive sundhedseffekter.
Det er mængden af kakao der afgør, hvor sund chokoladen er.
Kakao indeholder nemlig sunde antioxidanter i form af såkaldte flavanoler, der menes at have en positiv effekt på helbredet blandt andet ved at styrke immunforsvaret og forebygge hjertekarsygdomme.
Flavonolerne findes i kakaomassen, men ikke i kakaosmørret. De mørke chokolader indeholder dermed flere flavonoler end mælkechokolade, mens den hvide chokolade slet ikke indeholder nogle.
Man har desuden i et studie fra Københavns Universitet fundet, at den mørke variant giver en større mæthedsfornemmelse end den lyse. Dette betyder, at du sandsynligvis vil spise mindre efter du har spist mørk chokolade sammenlignet med den lyse.
Vil du have fuldt udbytte af sundhedseffekterne, skal du altså vælge de mørkeste varianter med et højt kakaoindhold.
Pas på kalorieindholdet
Selvom den mørke chokolade kan have en positiv effekt på helbredet, indeholder den også en del fedt og sukker og dermed en del kalorier.
For store mængder kan altså sabotere en ellers balanceret kost og medføre ekstra kilo på sidebenene og en negativ effekt på helbredet.
Så du kan (desværre) ikke bare spise løs af chokoladen og forvente at ”jo mere jo bedre”. Vælg din chokolade med omhu, så den passer til dine smagsløg. Og nyd den så i moderate mængder, uden dårlig samvittighed.
Kilder: Forbrugerrådet Tænk, Videnskab.dk, Vitakost, Miljø- og Fødevareministeriet. Sørensen & Astrup (2011) Eating dark and milk chocolate: a randomized crossover study of effects on appetite and energy intake. Nutrition and Diabetes 1.
Læs mere her
Mørk chokolade mætter mere end mælkechokolade
Øvelse: Træn dine sanser og få større madoplevelser
Chokolademagerens guide til temperering af chokolade
Se også disse opskrifter:
Ole
Antioxidanter er der en del misinformation omkring, da vores krop selv danner antioxidanter, og dem vi indtager får vi ikke over 1% gavn af, da antioxidanter er meget skrøbelige, og bliver nedbrudt i mavesyren.
Fedt er heller ikke det store problem, det er og har altid været kulhydrater der skaber helbreds problemer, ikke kun vægt, men alt fra blodtryk, kolesterol, gigt, astma, diabetes, cancer, you name it! Fedt er godt, så længe det er sundt fedt, og ja, selv mættet fedt er godt for os, der er alt for mange dårlige myter og rygter omkring det, men hvis man lige tænker lidt over det, andre dyr som benytter sig af kød, de skiller altså heller ikke ligefrem fedtet fra 😉 Det har bare altid været nemt at give fedtet skylden, takket være sukker industrien, som betaler for undersøgelserne for at lave falske rapporter om at sukker skulle være usundt... Som regel er de betalt af f.eks.: store firmaer som Coca Cola, Pepsi mm... Der er også nogle dokumentarer hvor det bliver beskrevet, at for at bevare deres beskidte hemmeligheder, har de betalt for at få aflivet tidligere ansatte :O