Chokolade ikke bare smager skรธnt, men kan ogsรฅ vรฆre sundt for kroppen. Vรฆlg de mรธrke varianter med hรธjt kakaoindhold for stรธrst effekt.
Elsker du ogsรฅ chokolade?
Den elskede spise, er mรฅske ikke er sรฅ usund som tidligere troet. Nogle har sรฅgar kaldt den for en grรธntsag forklรฆdt som slik.
Men er chokoladen virkelig sund, og kan du bare spise lรธs af den? Vi ser pรฅ viden og fakta om chokoladen.
Hvad er der i chokolade?
Vi kender chokoladen i tre forskellige udgaver: Mรธrk, lys og hvid. Nyeste skud pรฅ chokoladestammen er en ny lyserรธd variant, kaldet Ruby.
Chokoladen bestรฅr af tre hovedingredienser: Kakaomasse, kakaosmรธr og sukker.
Mรฆlkechokolade og hvid chokolade indeholder desuden mรฆlkepulver, der giver den lyse farve.
Ofte tilsรฆttes der desuden vanilje og lecitin (emulgator), og til nogle af sรฆrligt de lyse varianter tilsรฆttes der andre fedtstoffer end kakaosmรธr, som eksempelvis smรธrolie.
Den hvide variant skiller sig ud, da den ikke indeholder kakaomasse, og det kan derfor diskuteres om den overhovedet er en chokolade. Den indeholder dog stadig kakaosmรธr.
En mรธrk chokolade skal indeholde mindst 35 procent kakao, men indeholder typisk 50-90 procent kakao, mens en lys skal indeholde mindst 25 procent kakao.
Den nye lyserรธde variant indeholder cirka 50 procent kakao.
En god chokolade karakteriseres ofte som en chokolade med et lavt sukkerindhold, mindst 50 procent kakao, at den ikke indeholder andre fedtstoffer end kakaosmรธr, og at der bruges รฆgte vanilje (altsรฅ ikke fra aroma).
Vรฆr altsรฅ opmรฆrksom pรฅ, at der nogle gange tilsรฆttes ekstra forarbejdede ingredienser som smรธrolie og aroma. Se pรฅ ingredienslisten, hvis du vil undgรฅ disse.
Dobbelt sรฅ meget sukker i mรฆlkechokolade
100 gram mรธrk chokolade med 70 procent kakaoindhold indeholder omkring 560 kcal og cirka 29 gram sukker.
Mรฆlkechokolade, hvid og lyserรธd chokolade indeholder nogenlunde den samme mรฆngde kalorier, men dobbelt sรฅ meget sukker som mรธrk chokolade.
Generelt er det sรฅdan, at jo hรธjere kakaoprocenten er, jo mindre sukker indeholder chokoladen.
Chokolade med et kakaoindhold pรฅ 85 procent, kan eksempelvis kun indeholde 15 procent sukker, hvorimod et indhold pรฅ 50 procent kakao, giver plads til 50 procent sukker.
Og det kan selvfรธlgelig smages.
Mรธrk chokolade smager mindre sรธdt og mere bittert
Det lave sukkerindhold i mรธrk chokolade med en hรธj kakaoprocent, pรฅvirker smagen, sรฅ den smager mindre sรธdt og mere bittert.
Sukkeret dรฆkker desuden over kakaosmagen, sรฅ jo mindre sukker der er i, jo mere vil du kunne smage selve kakaoen.
Kakaosmรธret i chokoladen har et smeltepunkt omkring 35 grader, altsรฅ lige under kroppens temperatur pรฅ 37 grader. Det er derfor chokoladen er fast ved stuetemperatur, men smelter sรฅ lรฆkkert, nรฅr du fรฅr den i munden.
Det sunde sidder i kakaoen
Man undersรธger stadig sundhedseffekterne af chokolade, men meget tyder pรฅ, at moderate mรฆngder kan have positive sundhedseffekter.
Det er mรฆngden af kakao der afgรธr, hvor sund chokoladen er.
Kakao indeholder nemlig sunde antioxidanter i form af sรฅkaldte flavanoler, der menes at have en positiv effekt pรฅ helbredet blandt andet ved at styrke immunforsvaret og forebygge hjertekarsygdomme.
Flavonolerne findes i kakaomassen, men ikke i kakaosmรธrret. De mรธrke chokolader indeholder dermed flere flavonoler end mรฆlkechokolade, mens den hvide chokolade slet ikke indeholder nogle.
Man har desuden i et studie fra Kรธbenhavns Universitet fundet, at den mรธrke variant giver en stรธrre mรฆthedsfornemmelse end den lyse. Dette betyder, at du sandsynligvis vil spise mindre efter du har spist mรธrk chokolade sammenlignet med den lyse.
Vil du have fuldt udbytte af sundhedseffekterne, skal du altsรฅ vรฆlge de mรธrkeste varianter med et hรธjt kakaoindhold.
Pas pรฅ kalorieindholdet
Selvom den mรธrke chokolade kan have en positiv effekt pรฅ helbredet, indeholder den ogsรฅ en del fedt og sukker og dermed en del kalorier.
For store mรฆngder kan altsรฅ sabotere en ellers balanceret kost og medfรธre ekstra kilo pรฅ sidebenene og en negativ effekt pรฅ helbredet.
Sรฅ du kan (desvรฆrre) ikke bare spise lรธs af chokoladen og forvente at โjo mere jo bedreโ. Vรฆlg din chokolade med omhu, sรฅ den passer til dine smagslรธg. Og nyd den sรฅ i moderate mรฆngder, uden dรฅrlig samvittighed.
Kilder: Forbrugerrรฅdet Tรฆnk, Videnskab.dk, Vitakost, Miljรธ- og Fรธdevareministeriet. Sรธrensen & Astrup (2011) Eating dark and milk chocolate: a randomized crossover study of effects on appetite and energy intake. Nutrition and Diabetes 1.
Lรฆs mere her
Mรธrk chokolade mรฆtter mere end mรฆlkechokolade
รvelse: Trรฆn dine sanser og fรฅ stรธrre madoplevelser
Chokolademagerens guide til temperering af chokolade
Se ogsรฅ disse opskrifter:
Chokoladekage
Gateau Marcel
Chokolade ganache - nem opskrift pรฅ 5 minutter
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Ole
Antioxidanter er der en del misinformation omkring, da vores krop selv danner antioxidanter, og dem vi indtager fรฅr vi ikke over 1% gavn af, da antioxidanter er meget skrรธbelige, og bliver nedbrudt i mavesyren.
Fedt er heller ikke det store problem, det er og har altid vรฆret kulhydrater der skaber helbreds problemer, ikke kun vรฆgt, men alt fra blodtryk, kolesterol, gigt, astma, diabetes, cancer, you name it! Fedt er godt, sรฅ lรฆnge det er sundt fedt, og ja, selv mรฆttet fedt er godt for os, der er alt for mange dรฅrlige myter og rygter omkring det, men hvis man lige tรฆnker lidt over det, andre dyr som benytter sig af kรธd, de skiller altsรฅ heller ikke ligefrem fedtet fra ๐ Det har bare altid vรฆret nemt at give fedtet skylden, takket vรฆre sukker industrien, som betaler for undersรธgelserne for at lave falske rapporter om at sukker skulle vรฆre usundt... Som regel er de betalt af f.eks.: store firmaer som Coca Cola, Pepsi mm... Der er ogsรฅ nogle dokumentarer hvor det bliver beskrevet, at for at bevare deres beskidte hemmeligheder, har de betalt for at fรฅ aflivet tidligere ansatte :O