E-numre er ikke så farlige, som mange tror. En stor gruppe af dem er naturlige tilsætningsstoffer. Her er myter og fakta om de små numre.
Når du læser ingrediens-listen på den spegepølse, som du kommer i indkøbskurven, vil du ofte støde på E-numre. Nogle er tilsat for at forstærke smagen, andre for at undgå mug og råd og så er der dem, der pepper farven op eller søder i stedet for sukker.
Der er over 379 godkendte E-numre i Danmark, så det er ikke let at huske alle de små numre. Og der er mange myter om deres skadelighed.
Her får du svar på nogle af påstandene om E-numre.
Alle E-numre er tjekket af myndighederne, før de må bruges i mad og drikke.
SANDT: Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet EFSA skal godkende hvert enkelt tilsætningsstof, før de må bruges i fødevarer.
Farvestoffer er usunde og unaturlige.
FUP: En række farvestoffer er naturlige. For eksempel gemmer der sig et farvestof udvundet af gurkemejerod bag dette e-nummer E100. Farven bruges blandt andet i slik, remoulade og saftevand.
Et andet e-nummer, E120, dækker over rød farve udvundet af skjoldlus fra kaktusplanter. Derudover bruges blade og rødbede ofte som farvemidler i fødevarer.
De såkaldte Azofarvestoffer - blandt andet E102 og E110 - mistænkes for at have en negativ indvirkning på børn, så det går ud over deres indlæringsevne, hvis de får meget af det.
Sødemidler indeholder færre kalorier end sukker.
FUP: Det syntetiske sødemiddel aspartam, E951, er et af de E-numre, om bruges til at søde mad og drikkevarer med.
Det har samme kalorieindhold som sukker, men da det er 200 gange sødere, betyder det, at man skal bruge meget mindre af det end af sukker.
Derfor bliver energi- og kalorieindholdet alt i alt væsentlig lavere.
Light sodavand er mere skadelige end sodavand med sukker.
FUP: Det er en udbredt myte, men ikke desto mindre blot en myte.
Såvel sukker-sodavand som light-sodavand har den slagside, at jo mere man drikker af de søde væsker, desto mere får man lyst til mad og drikke, der smager sødt.
Begge dele giver syreskader på tænderne, hvis man indtager det i større mængder.
Der er ikke E-numre i økologiske varer.
FUP: Økologiske varer kan sagtens indeholde E-numre, men det kan være naturlig farve, som beskrevet tidligere.
Det er kun 49 af de 379 E-numre, som økologiske producenter må bruge.
Mange E-numre i et produkt er lig med dårlig kvalitet.
BÅDE/OG: Hvis et produkt som kødpølse både indeholder en hel gruppe af e-numre som smagsforstærkere, farvestoffer, nitrit og fortykningsmidler, er der måske grund til at overveje at købe en anden.
Hvis der både er givet fuld gas med smag, konsistens og farve, burde man overveje, om ikke der findes et lignende produkt uden så mange tilsætningsstoffer – en renere vare.
Nitrit er kræftfremkaldende.
SANDT: Nitrit, E249 og E250, som ofte findes som konserveringsmiddel i kødpålæg og hamburgryg, er under luppen for at kunne danne kræftfremkaldende nitrosaminer i maden.
Danmark har skrappere krav end resten af EU til brug af de to E-numre i maden, så Fødevarestyrelsen fraråder ikke mad tilsat nitrit. De har dog følgende råd til dem, der vil undgå nitrit og nitrat i maden:
- Vælg dansk, økologisk kødpålæg.
- Skær ned på mængden af saltet og forarbejdet kødpålæg som spegepølse, rullepølse, saltkød og skinke.
- Brug kød fra aftensmaden dagen før i madpakken så som frikadeller, hakkebøf, kyllingfileter, fisk, fiskefrikadeller og skiver af steg.
Kilder: Fødevarestyrelsen og Fødevareguiden.dk.
Læs også disse indlæg
Michael Larsen
Hej Madensunivers!
Jeg overvejede egentlig at oprette abonnement hos dig/jer.
Så ser jeg ovnstående artikel og læser til mig skræk, at du påstår at sukker er ligså usundt som sødemidler... Jeg følger meget med i forskning og i medierne. Der har løbende gennem foråret være flere artikler både danske som internationale publiceret af sundhedsforskere, der i deres undersøgelser, når frem til at sødemidler er både mere kræftfremkaldende, giver hjerteproblemer og i den grad skadelige for hjernen på flere måder(især demensfremmende) og ikke at forglemme, ændrer det bakterier i vores tarmsystem til det værre, der igen påvirker hele vores system.
Ellers er jeg helt enig i, at der ikke er mange e-numre, der er særlig farlige. Det holder sig mest til de sødende -og konserverende af slagsen. Det får mig dog til at tvivle på det troværdige og seriøse på denne side og derfor blev jeg ikke det nye medlem...
Mvh Michael
Maria
Super at læse om E- numre.
Jeg vil her gøre opmærksom på, at ikke alle har råd til at vælge økologiske varer fx økologisk hamburgryg, da det er væsentligt dyrere.
Det kan let komme til at lyde som om, at det primært handler om bevidsthed og kendskab til de usunde E-numre. Men det er ikke nok i sig selv at have den viden, hvis ens penge kun rækker til at købe visse økologiske varer. Især økologisk kød er dyrt.
Hvis jeg havde råd, ville jeg købe alt økologisk. Det har jeg desværre ikke mulighed for.