Kan man redde en skilt dej til kagen? Det sker jo, at dejen skiller, når smør og æg piskes sammen, men du kan redde den med et nemt trick.
Hvordan redder man en skilt dej - og kan man overhovedet det?
Det spørgsmål får jeg jævnligt fra brugere på Madens Verden, og derfor har jeg lavet denne lille artikel med svaret.
Problemet med skilt dej kan blandt andet opstå, når du bager rabarberkage og guldalderkage, der laves med en rørt dej. Men her guider jeg dig igennem, hvis uheldet er ude.
Hvorfor skiller min dej?
Problemet med en rørt dej er, at sukker, smør og æg skal piskes sammen, og her er der tale om en såkaldt emulgering. Det vil sige, at man faktisk skal få ingredienser til at blande sig sammen, selvom de ikke er vilde med det. I dette tilfælde smør og æg.
Du kender princippet fra eksempelvis mayonnaise, hvor æg og olie skal piskes sammen, altså emulgeres, og det kræver også lidt forsigtighed.
Tilbage til den rørte dej. Typisk starter man med at piske sukker og smør sammen, og her opvarmes det bløde smør. Det vigtige er nemlig at anvende blødt smør og derefter piske sukker og smør meget luftigt, så det bliver helt lyst.
Det er ofte her fejlen sker ved, at sukker og smør ikke er pisket tilstrækkeligt sammen, og derfor skiller dejen, når æggene piskes i.
Fejlen kan dels være, at smørret ikke er pisket tilstrækkeligt - men også at æggene er for kolde, så massen ikke emulgeres. Jo, det lyder lidt teknisk, men jeg tror du forstår hvad jeg mener.
Så husk at tage smørret ud af køleskabet i god tid, og pisk det lyst og luftigt med sukkeret. Derefter tilsættes æggene et ad gangen, og piskes godt ind i sukker- og smørmassen.
Sådan redder du en skilt dej
Men uheldet kan jo ske, og at dejen skiller. Og hvad gør man så? Kan den skilte dej reddes?
Ja, det kan den heldigvis nemt. Og løsningen finder du i hvedemelet.
Tag et par spiseskefulde hvedemel af den mængde, som du i forvejen har vejet af til din kage.
Pisk melet godt ind i den skilte dej, og nu vil den samle sig igen - og derefter kan du fortsætte din kagebagning.
Bedst er det at piske melet i inden det sidste æg piskes i, men det kan også lade sig gøre, selvom alle æggene allerede er kommet i. Og skaden altså er sket.
Så sådan redder du nemt en skilt dej.
Rørt dej anvendes blandt andet i mine populære opskrifter på æblekage, sandkage og marmorkage. God bagelyst.
Del dine ideer og tanker med os andre her: