Nem sandkage: En hurtig og nem sandkage er altid populært. Her er opskriften på den bedste sandkage - eller marmorkage med kakao.
En nem sandkage til kaffen, fordi kagen lynhurtigt røres sammen. Nemmere bliver det ikke.
Sandkagen er en af de mest populære kager, og kan sagtens laves af børn uden indblanding fra voksne.
Længere nede kan du læse et par gode råd, så du undgår at sandkagen falder sammen. Hvilket kan være ret irriterende.
Opskrift på sandkage
Ingredienser
- 150 gram sukker
- 100 gram smør meget blødt
- 2 æg
- 100 gram hvedemel
- 1 teskefuld bagepulver
- 1 teskefuld vaniljesukker
- 1 teskefuld citronsaft
- 1 lille nip salt
- 1 spiseskefuld kakao kan udelades, kun til marmorkage
Sådan gør du
- Pisk sukker og det meget bløde smør sammen med et piskeris.
- Derefter piskes æggene i et ad gangen, så dejen bliver let og luftig. Men pisk ikke for længe.
- Kom så resten af ingredienserne i skålen, og vend det igennem. Sandkagedejen skal blot netop være samlet uden der er klumper af mel tilbage. Brug gerne en dejskraber.
- Hvis du vil lave en marmorkage, tager du en en tredjedel af dejen fra i en anden skål, og rører den med en spiseskefuld kakao.
- Smør en form med smør, og drys derefter sukker på kanterne. Eller beklæd en form med bagepapir.
- Kom lidt af dejen i formen, dernæst kakao-dejen, og til sidst resten af dejen. Laver du din sandkage uden kakao, kommer du selvfølgelig bare hele dejen i formen.
- Bag din sandkage cirka 40 minutter ved 180 grader, og mærk efter om kagen er nok ved at stikke en kødnål eller andet ned i den. Hvis pinden slipper er kagen færdig, og kan tages ud af ovnen.
Næringsindhold
Næringsindhold
Næringsindhold og energifordeling i 100 gram sandkage er:
Sandkage | Indhold |
---|---|
Kalorier | 295 |
Fedt | 4,5 gram |
Kulhydrater | 56 gram |
Protein | 7 gram |
Note
Du kan sagtens lave større portioner sandkage ved bare at gange opskriften op. Det er meget nemt.
Her kan du se flere opskrifter på kage.
Hvorfor falder min sandkage sammen?
Sandkagen skal selvfølgelig ikke falde sammen, men det kan ske. Og det kan der være flere forklaringer på.
For det første er det bedst og mest sikkert, at dine ingredienser har nogenlunde samme temperatur. Så tag smør og æg ud af køleskabet ud af køleskabet i god tid.
For det andet skal du ikke piske dejen for meget. Kun så den netop er jævn. For hvis man pisker dejen for længe, er risikoen for at en sandkage falder sammen større.
Og endelig skal du helst undgå at åbne ovnlågen, mens du bager din kage. Her forsvinder en del af varmen nemlig ud af ovnen, og det kan få en kage til at kollapse.
Med disse tre råd er du i hvert fald hjulpet godt på vej.
Husk i øvrigt også, at ovnen skal have den rette temperatur inden kagen stilles ind i ovnen!
Hvorfor hedder det sandkage?
Navnet sandkage skyldes, at den færdigbagte kage i konsistens kan minde lidt om sand.
Altså med lidt god fantasi, men det er derfor kagen hedder det.
Hvorfor bliver min kage tør?
Når du bager kage, kan du risikere, at kagen bliver tør.
Årsagen er, at kagen simpelthen er bagt for længe - og derfor bliver tør. Så overbag aldrig kager.
Et godt trick er, at stikke en gaffel eller strikkepind ned i kagen, og hvis dejen ikke hænger ved, ja så er kagen færdigbagt, og dermed skal den straks ud af ovnen.
Bagetiderne kan du ikke altid regne med, da ovne varmer forskelligt. Derfor er det en god idé selv at tjekke hvor meget kagen er bagt.
Se også disse opskrifter:
Muffins med sandkage og chokoladestykker
Den lækreste marmorkage jeg nogensinde har bagt! Så sprød en skorpe og fuld af smag, selvom jeg ikke havde vaniliesukker at komme i. Tak!
Hej Dorte
Selv tak - det er jeg glad for at høre. Jeg er også ret vild med den 🙂
Alt det bedste
Holger
Har lige bagt den lækre sandkage pund til pund opskriften.
Har et spørgsmål til mængden af natron og bagepulver.
Synes smagen er dominerende i kagen. Er det en korrekt dosis?