Nem sandkage: En hurtig og nem sandkage er altid populært. Her er opskriften på den bedste sandkage - eller marmorkage med kakao.
En nem sandkage til kaffen, fordi kagen lynhurtigt røres sammen. Nemmere bliver det ikke.
Sandkagen er en af de mest populære kager, og kan sagtens laves af børn uden indblanding fra voksne.
Længere nede kan du læse et par gode råd, så du undgår at kagen falder sammen. Hvilket kan være ret irriterende.
Opskrift på sandkage
Ingredienser
- 150 gram sukker
- 100 gram smør - meget blødt
- 2 æg
- 100 gram hvedemel
- 1 teskefuld bagepulver
- 1 teskefuld vaniljesukker
- 1 teskefuld citronsaft
- 1 lille nip salt
- 1 spiseskefuld kakao - kan udelades, kun til marmorkage
Sådan gør du
- Pisk sukker og det meget bløde smør sammen med et piskeris.
- Derefter piskes æggene i et ad gangen, så dejen bliver let og luftig. Men pisk ikke for længe.
- Kom så resten af ingredienserne i skålen, og vend det igennem. Sandkagedejen skal blot netop være samlet uden der er klumper af mel tilbage. Brug gerne en dejskraber.
- Hvis du vil lave en marmorkage, tager du en en tredjedel af dejen fra i en anden skål, og rører den med en spiseskefuld kakao.
- Smør en form med smør, og drys derefter sukker på kanterne. Eller beklæd en form med bagepapir.
- Kom lidt af dejen i formen, dernæst kakao-dejen, og til sidst resten af dejen. Laver du din sandkage uden kakao, kommer du selvfølgelig bare hele dejen i formen.
- Bag din sandkage cirka 40 minutter ved 180 grader, og mærk efter om kagen er nok ved at stikke en kødnål eller andet ned i den. Hvis pinden slipper er kagen færdig, og kan tages ud af ovnen.
Næringsindhold
Tips
Du kan sagtens lave større portioner sandkage ved bare at gange opskriften op. Det er meget nemt.
Hvorfor falder min sandkage sammen?
Sandkagen skal selvfølgelig ikke falde sammen, men det kan ske. Og det kan der være flere forklaringer på.
For det første er det bedst og mest sikkert, at dine ingredienser har nogenlunde samme temperatur. Så tag smør og æg ud af køleskabet ud af køleskabet i god tid.
For det andet skal du ikke piske dejen for meget. Kun så den netop er jævn. For hvis man pisker dejen for længe, er risikoen for at en sandkage falder sammen større.
Og endelig skal du helst undgå at åbne ovnlågen, mens du bager din kage. Her forsvinder en del af varmen nemlig ud af ovnen, og det kan få en kage til at kollapse. Med disse tre råd er du i hvert fald hjulpet godt på vej.
Husk i øvrigt også, at ovnen skal have den rette temperatur inden kagen stilles ind i ovnen!
Hvorfor hedder det sandkage?
Navnet sandkage skyldes, at den færdigbagte kage i konsistens kan minde lidt om sand.
Altså med lidt god fantasi, men det er derfor kagen hedder det.
Hvorfor bliver min kage tør?
Når du bager kage, kan du risikere, at kagen bliver tør.
Årsagen er, at kagen simpelthen er bagt for længe - og derfor bliver tør. Så overbag aldrig kager.
Et godt trick er, at stikke en gaffel eller strikkepind ned i kagen, og hvis dejen ikke hænger ved, ja så er kagen færdigbagt, og dermed skal den straks ud af ovnen.
Bagetiderne kan du ikke altid regne med, da ovne varmer forskelligt. Derfor er det en god idé selv at tjekke hvor meget kagen er bagt.
Se også disse opskrifter:

Jan N. Nielsen
For meget sukker i... Jeg har lært at det er " pund til pund", og 4 æg.
Heidi Danner
Hej
Glæder mig til at prøve opskriften. 😊
Hvor stor en form bruger du til denne opskrift?
Annette Petersen
Har lige bagt den lækre sandkage pund til pund opskriften.
Har et spørgsmål til mængden af natron og bagepulver.
Synes smagen er dominerende i kagen. Er det en korrekt dosis?
Dorte Belling
Den lækreste marmorkage jeg nogensinde har bagt! Så sprød en skorpe og fuld af smag, selvom jeg ikke havde vaniliesukker at komme i. Tak!
Holger Rørby Madsen
Hej Dorte
Selv tak - det er jeg glad for at høre. Jeg er også ret vild med den 🙂
Alt det bedste
Holger
Kirsten Hauritz
Hvorfor skiller sukker og fedtstof til grynet udseende når æggene tilsættes
Jette Christensen
Super lækker sandkage men hvordan opbevares den bedst
Anja
Næringsindholdet i kagen bagt uden kakao er 383 kcal/100 g
Kagen vejer jo kun knap 500 g 😊
Karin
Hvilken størrelse har den form du bruger til sandkagen. Det har jo betydning for resultatet
casper
den er virkelig lækker
Rosa
Jeg satte kagen ind i ovnen, men så da der var gået de 40 min, så var den sket ikke klar, og den stod på 180 som den skulle? Ved ikke om det var mig der gjorde noget galt eller hvad det var. så jeg gav den bare lidt ekstra tid til den var spiseklar. Men ellers rigtig god opskrift, og den smagte meget godt
Stefan
Jeg har bagt sandkagen for første gang. Den har en dejlig smag, men den faldt også sammen hos mig.
Kan det mon være noget med formen? Jeg brugte en kort rugbrødsform og de kan jo godt være lidt brede i det.
Eller hvor lang tid sukker og smør + æg piskes?
Trine
Åhhh jeg har bagt denne sandkage mange gange, de første 3 gange var en succes, nu har jeg forsøgt rigtig mange gange, hvor den bare falder sammen. Jeg syntes at jeg har forsøgt alt. Nogen forslag?
Joan Carla Andersen
Måske du bruger for meget bagepulver, eller et brødmel, du skal bruge kagemel så klasker den aldrig
Clara
Hej.
Er det sådan at man eventuelt kan stable kagen i lag, eller er denne her for blød? hvis man kan sige det sådan XD
Charlotte Petersen
Har du nogle mål på den? Altså med kalorier osv 😊
Jeanette
Tak for opskriften!
Kagen blev et kæmpe hit. Det er første gang jeg har bagt sandkage, og det bliver ikke sidste.
Nem opskrift der er til at gå til.
Kan anbefale at kagen serveres med pisket fløde, rørt med lidt vaniljesukker, toppet med friske bær 🙂
Holger Rørby Madsen
Hej Jeanette
Det er jeg glad for at høre - og mange tak for tilbagemeldingen 🙂
Jeg elsker også sandkage - og det er for sjældent jeg laver den. Det vil jeg nu gøre noget ved.
De bedste hilsner
Holger
Sara
Kagen synkede sammen efter 25 minutters bagning. Anbefaler ikke denne opskrift!
Madensverden.dk
Hej Sara
Tak for din tilbagemelding - og det er jeg da ked af at høre. Jeg har bagt sandkagen mange gange, og den er aldrig faldet sammen for mig. Jeg ved ikke lige hvad der kan være sket der.
Det er ikke fordi du har åbnet ovnlågen undervejs? Normalt sker der ikke noget ved det, men man KAN være uheldig, at det får kager til at falde sammen, fordi man lukker varmen ud.
De bedste hilsmer
Holger