Bedstefars skæg er en kage fra gamle dage, men den holder bestemt stadig. En god bund, der toppes med marmelade og et lag marengs.
Helt ærligt: Jeg ved faktisk ikke hvorfor denne kage hedder bedstefars skæg! Hvis du ved det, må du meget gerne skrive det i kommentarfeltet nederst her på siden.
Hvorfor hedder den det?
Men jeg har hørt et godt bud. Det er, at den hvide marengs nemt risikerer at sætte sig rundt om munden, så det ligner bedstefars skæg. Om det er rigtigt, ja det er et godt spørgsmål.
Til gengæld ved jeg, at denne kage er virkelig lækker. Den stammer fra gamle dage, men laves ikke så meget mere. Og det er faktisk synd.
Derfor slår jeg lige et slag for den her, da den også er ret nemt at bage.
I denne opskrift har jeg bagt den med hindbærmarmelade fra Claus Meyer, men du kan også bruge appelsinmarmelade eller hvad du nu foretrækker.
Opskriften er nok til otte personer.
Opskrift på bedstefars skæg
Bedstefars skæg - kage i ovn med bagt marengs
Tryk på antal stjerner for at bedømme
UDSKRIV PINTEREST GEM OPSKRIFTIngredienser
- 125 gram sukker
- 125 gram blødt smør
- 2 pasteuriserede æggeblommer
- 200 gram hvedemel
- 1 teskefuld bagepulver
- 1 teskefuld vaniljesukker
- 1,5 deciliter mælk
- 100 gram hindbærmarmelade eller anden marmelade
Til marengs:
- 125 gram sukker
- 2 pasteuriserede æggehvider
- 0,5 teskefuld eddike
Sådan gør du
- Kom sukker og det bløde smør op i en skål, og pisk det luftigt. Pisk så æggeblommerne i et ad gangen.
- I en anden skål blander du hvedemel, bagepulver og vaniljesukker.
- Pisk det ind i æggemassen sammen med mælk. Pisk det gradvist sammen, så du får en ensartet og lidt blød dej.
- Smør en lille form, og hæld dejen i.
- Bag den 15 minutter ved 180 grader varmluft. Den skal være let gylden i overfladen.
- I mellemtiden pisker du de pasteuriserede æggehvider stive sammen med sukker og en lille smule eddike. Pisk sukkeret gradvist ind i æggehviderne, og husk at skål og piskeris skal være HELT rene inden du går i gang. Og du er endnu mere sikker på succes med stive æggehvider hvis æggehviderne har stuetemperatur når du går i gang med piskningen.
- Tag kagen ud af ovnen, og smør hindbærmarmelade på.
- Oven på den lægger du forsigtigt et lag marengs.
- Nu skal din lækre bedstefars skæg bages færdig i ovnen. Den skal have cirka 10 minutter - stadig ved 180 grader varmluft.
- Hold øje med kagen, da den ikke må blive for mærk på toppen, men samtidig skal have lidt farve.
Tips
Den færdigbagte bedstefars skæg kage tages ud, og køles lidt af inden servering.
Se også mine opskrifter på:
Hejsa. Hvorfor bruger du pasteuriserede æg, når de bliver varmebehandlet under bagning? Mvh. Tove
Hej Camilla
Øv da - det lyder træls. Jeg har ikke oplevet det, men der kan være flere forklaringer. Oftest skyldes det at skål eller piskeris ikke er helt rene, og så er det godt at piske sukkeret gradvist ind i æggehviderne. Jeg har opdateret opskriften med en mere præcis vejledning i, hvordan man pisker æggehvider stive. Håber det hjælper 🙂
De bedste hilsner
Holger
Hejsa, jeg har i dag (for første gang) prøvet at lave bedstefarsskæg, men der er gået et eller andet galt, æggehviderne ville ikke blive stive, og da jeg skulle skære den ud for at smage var den helt rå og flydende indeni, nogen idé om hvorfor? jeg synes jeg har fulgt opskriften nøjagtigt.
bedstefar havde altid et stort skæg 😉 og så hvis han har spist af den kage har det jo nok siddet i skægget 😛 pga. marengsen
Langt de fleste bedstefædre er oppe i årene , 9o % er vel hvidhåret / hvidt skæg som marengs
Hej Kamilla
Det er en form på cirka 15 gange 20 centimeter 🙂
De bedste hilsner
Holger
Hvor stor en form er opskriften til?😊
Hej Heidi
Uha - det var et godt spørgsmål. Jeg vil nok gange den med fire - tror det kommer til at passe meget godt. Og ellers med tre. Skriv lige hvad der passede - så ved vi det til en anden gang 🙂
Bedste hilsner
Holger
Guffeliguf.dk
Hej
Jeg skal lave en hel bradepande. Hvor mange gange tror du at opskriften skal ganges for at det passer
Vh Heidi