Bedstefars skæg er en kage fra gamle dage, men den holder bestemt stadig. En god bund, der toppes med marmelade og et lag marengs.
Helt ærligt: Jeg ved faktisk ikke hvorfor denne kage hedder bedstefars skæg!
Hvis du ved det, må du meget gerne skrive det i kommentarfeltet nederst her på siden.
Men jeg har hørt et godt bud. Det er, at den hvide marengs nemt risikerer at sætte sig rundt om munden, så det ligner bedstefars skæg. Om det er rigtigt, ja det er et godt spørgsmål.
Til gengæld ved jeg, at denne kage er virkelig lækker. Den stammer fra gamle dage, men laves ikke så meget mere. Og det er faktisk synd.
Derfor slår jeg lige et slag for den her, da den også er ret nemt at bage.
I denne opskrift har jeg bagt den med hindbærmarmelade, men du kan også bruge appelsinmarmelade eller hvad du nu foretrækker.
Opskriften er nok til 10 personer.
Opskrift på bedstefars skæg
Ingredienser
- 200 gram smør blødt
- 250 gram sukker
- 2 æg
- 350 gram hvedemel
- 1 teskefuld bagepulver
- 1 teskefuld vaniljesukker
- 250 gram mælk
- 100 gram hindbærmarmelade eller anden marmelade
Til marengs:
- 100 gram pasteuriserede æggehvider svarende til ca. 3 hvider
- 175 gram sukker
- 0,5 teskefuld eddike
Sådan gør du
- Kom sukker og det bløde smør op i en skål, og rør det luftigt. Rør så æg i et ad gangen.
- I en anden skål blander du hvedemel, bagepulver og vaniljesukker.
- Rør det forsigtigt ind i æggemassen sammen med mælk. Rør det gradvist sammen, så du får en ensartet og lidt blød dej.
- Smør en form, og hæld dejen i. Formens størrelse skal helst være ca. 30 gange 22 centimeter eller lignende.
- Bag den i ca. 18 minutter ved 200 grader almindelig over- og undervarme. Den skal være let gylden i overfladen, men ikke mere end det.
- I mellemtiden pisker du de pasteuriserede æggehvider stive sammen med sukker og en lille smule eddike. Pisk sukkeret gradvist ind i æggehviderne, og husk at skål og piskeris skal være HELT rene inden du går i gang. Og du er endnu mere sikker på succes med stive æggehvider hvis æggehviderne har stuetemperatur når du går i gang med piskningen.
- Tag kagen ud af ovnen, og smør hindbærmarmelade på.
- Oven på den lægger du forsigtigt et lag marengs. Til sidst drysses lidt sukker over marengsen.
- Nu skal din lækre bedstefars skæg bages færdig i ovnen. Den skal have cirka 10 minutter - stadig ved 200 grader over- og undervarme.
- Hold øje med kagen, da den ikke må blive for mærk på toppen, men samtidig skal have lidt farve.
Se video til opskrift
Næringsindhold
Noter
Den færdigbagte bedstefars skæg kage tages ud, og køles lidt af inden servering.
Se flere opskrifter:
AG
Den hedder bedstefars skæg fordi børnene ofte får toppen på overlæben når de spiser den. Tænker det er fra personen som opfandt kagen, altså en "familiehistorie"
Johannes Nielsen
Traditionelt laves toppingen ikke flad, men med en kniv eller ske bringes toppingen op i små toppe/spidser, så det ligner skæg der stritter.
Julie Jespersen
Hej Holger, er der noget andet, ikke frugt/bær baseret, jeg kan bruge til mellem laget. Det er nogle i min omgangskreds der har allergi overfor det, men kunne stadig godt tænke mig bage den.