• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Æg - fakta og nemme æggeopskrifter

Æg - fakta og nemme æggeopskrifter

Billede med æg.
Del gerne:
5
SHARES
FacebookMessenger5PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 2. maj 2025 - Udgivet: 12. april 2025

Få de bedste opskrifter og fakta om æg, hvorfor æggene er sunde, opbevaring og om hvornår du kan bruge rå æg - og hvornår du skal lade være.

Der er mange gode grunde til at spise æg, og i denne artikel kigger vi nærmere på æggene og hvad de er for en størrelse.

Æggene har i en længere årrække har fået et ordentligt gok over frygten for salmonella og det arteriekvælende kolesterol, men forskerne er nået til enighed om, at æggene altså er ganske ufarlige, og at de faktisk er rigtig sunde!

Så længe man ellers spiser en varieret kost. Det kan du læse mere om her: Må man spise æg med forhøjet kolesteroltal?

Indhold på siden
  • Få de bedste opskrifter og fakta om æg, hvorfor æggene er sunde, opbevaring og om hvornår du kan bruge rå æg - og hvornår du skal lade være.
  • Bedre mæthedsfornemmelse
  • Vigtige næringsstoffer
  • Styrker øjnene
  • Godt for hår og negle
  • Øger din forbrænding
  • Nemme at tilberede
  • Fødevarestyrelsens anbefalinger
  • Puste rå æg til påske
  • Opskrifter
  • Verdens bedste æggekage
  • Æggekage i ovn (verdens bedste æggekage)
  • Omelet - nem og klassisk opskrift på omelette
  • Blødkogt æg
  • Røræg og scrambled eggs i gryde, ovn og til brunch
  • Pandekager
  • Æggemuffins - nem opskrift
  • Æggesalat - nem og hurtig opskrift
  • Skidne æg
  • Smørrebrød med æg og rejer
  • Kommentarer

Bedre mæthedsfornemmelse

Æggene indeholder protein af højeste kvalitet, som er med til at holde dig mæt længe.

Dem, der spiser æg til morgenmad, føler sig desuden mindre sultne resten af dagen, da æggene er med til at holde blodsukkeret stabilt længe.

Vigtige næringsstoffer

Æggene indeholder alle de vigtige næringsstoffer som du har brug for.

Desuden er æg én af de få fødevarer der indeholder solskinsvitaminet D-vitamin, som mange af os er i underskud af hen over vintermånederne, og især her i Danmark.

D-vitamin er blandt andet med til at modvirke knogleskørhed.

Styrker øjnene

Blommen i ægget indeholder blandt andet karotenoiderne Lutein og Zeaxanthin, som er med til at beskytte dig mod øjensygdomme som blandt andet forkalkning på nethinden og grå stær.

Godt for hår og negle

De aminosyre og mineraler der findes i æggene, er med til at styrke dit hår og dine negle, og bidrager til en normal vækst.

Øger din forbrænding

Din krop forbrænder flere kalorier på at omdanne de proteiner du indtager til energi, og proteinerne som findes i æggene, er derfor indirekte med til at øge din forbrænding.

Proteiner er nemlig generelt sværere for kroppen at omdanne til energi, end eksempelvis fedt og kulhydrat.

Nemme at tilberede

De er nemme at tilberede, og kan alt efter smag og behag, enten koges (hårdkogt eller blødkogt), steges, eller pocheres. Eller i en lækker æggesnaps.

Du kan bruge dem i mange af hverdagens retter, eller blot som simpel pålæg på et godt stykke brød. Prøv eks. at lave pasta med æg.

Mulighederne er mange, og de kræver ikke den store tilberedningstid. Og ja, så smager de samtidig jo også godt!

Fødevarestyrelsens anbefalinger

Du kan godt bruge friske rå æg til hjemmelavet is, den røgede sild og til for eksempel desserter og kager, som ikke bliver opvarmet. Sådan lyder vurderingen fra Fødevarestyrelsen.

Modsat tidligere, så er risikoen for at blive syg af salmonella fra danske konsumæg, man køber i butikkerne, i dag meget lille, lyder vurderingen fra myndighederne.

Du bør dog bruge pasteuriserede æg, hvis du vil være helt sikker - eller laver mad til børn, syge eller ældre personer.

Det er så godt som sikkert at spise blødkogte danske konsumæg (dem du køber i butikkerne), men hvis du vil være på den sikre side, når du laver mad til små børn, syge og ældre, bør du servere æggene hårdkogte.

Puste rå æg til påske

Nej. Forekomsten af salmonella i konsumæg er nu så lav, at der ikke bør være nogen risiko for at blive syg af salmonella, når man puster æggene.

Hvis du vil være helt sikker, kan du spritte ægget af. I øvrigt anbefaler Fødevarestyrelsen, at du opbevarer æggene på køl.

Opskrifter

Her får du nogle udvalgte æggeopskrifter fra Madens Verden, og de er allesammen meget populære:

Verdens bedste æggekage

4.7 fra 397 stemmer
En nem opskrift på traditionel æggekage med bacon på pande. Æggekagen er en dansk klassiker, og her får du også kokkens bedste æggekagetips.
Gå til opskrift
billede med æggekage med bacon og tomater

Æggekage i ovn (verdens bedste æggekage)

4.8 fra 249 stemmer
Opskrift på æggekage i ovn, der er verdens bedste æggekage. Æggekagen bages godt af, og pyntes med bacon, tomater og purløg. Bagetiden er cirka 40 minutter.
Gå til opskrift
Billed resultat for æggekage i ovn

Omelet - nem og klassisk opskrift på omelette

4.8 fra 151 stemmer
Prøv denne enkle opskrift på en klassisk omelet. Den er nem at tilberede og perfekt til enhver anledning. Traditionel omelette.
Gå til opskrift
billede med omelet

Blødkogt æg

4.9 fra 102 stemmer
Hvor længe skal blødkogt æg have, og hvor meget vand skal man komme i gryden når æggene koges? Her er guiden til perfekte blødkogte æg.
Gå til opskrift
et billede med blødkogt æg

Røræg og scrambled eggs i gryde, ovn og til brunch

4.7 fra 168 stemmer
Opskrift på røræg. Her kan du se hvordan du laver scrambled eggs, både den almindelige, i ovn, uden mælk, til mange og meget andet.
Gå til opskrift
billederesultat for røræg

Pandekager

4.8 fra 980 stemmer
Opskrift på pandekager som mormor laver dem. Med de bedste tips til gammeldags pandekagedej uden klumper, så dine pandekager bliver perfekte.
Gå til opskrift
billede med pandekager klar til servering

Æggemuffins - nem opskrift

4.8 fra 73 stemmer
Forkæl dig selv med lækre æggemuffins med spinat, bacon og peberfrugt. Perfekte til en hurtig og velsmagende morgen- eller frokostmad.
Gå til opskrift
billede med æggemuffins

Æggesalat - nem og hurtig opskrift

4.6 fra 20 stemmer
Min opskrift på en nem æggesalat, der laves af hårdkogte æg, mayonnaise og karry. Se også hvordan du laver en mere fedtfattig salat med æg.
Gå til opskrift
billede med æggesalat

Skidne æg

4.8 fra 29 stemmer
Skidne æg er en traditionel dansk æggeret, hvor kogte æg serveres i en sennepssovs. Trods navnet er retten et sikkert hit på påskebordet.
Gå til opskrift
billederesultat for skidne æg

Smørrebrød med æg og rejer

4.8 fra 13 stemmer
Her får du min opskrift på smørrebrød med æg og rejer. En klassisk ret fra det danske køkken, som laves med æg i skiver og masser af rejer.
Gå til opskrift
billederesultat for smørrebrød med æg og rejer

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens madplan uge 30

Ugens madplan uge 30 med lækker sommermad

Billede af kartofler med dillercreme dildcreme.

Kartofler med dillercreme (dildcreme)

Billede af salat med torsk og grøntsager.

Salat med torsk, tomater, broccoli og avocado

Ugens vine uge 29, 2025

Ugens vine uge 29, 2025 med gode vine fra New Zealand og boblende rosé

Ugens madplan uge 29

Ugens madplan uge 29 byder på dejlig aftensmad til hele ugen

Billede af pighvarsalat.

Pighvarsalat - salat med rester af pighvar eller anden hvidfisk

Forsiden lige nu

Ugens madplan uge 30
Ugens madplan uge 30 med lækker sommermad→ Se opskriften
billede med smashburger
Smashburger - bedste opskrift med karamelliseret bøf→ Se opskriften
billede med crumble med ribs ribscrumble
Crumble med ribs - opskrift på lækker ribscrumble→ Se opskriften
frikasse med kalv
Nem opskrift på frikassé med årstidens grøntsager→ Se opskriften
billede med grøn kartoffelsalat
Grøn kartoffelsalat med ærter og majs→ Se opskriften
bornholmergryde gryderet fra bornholm
Bornholmergryde - opskrift på gryderet fra Bornholm→ Se opskriften
Billede af kartofler med dillercreme dildcreme.
Kartofler med dillercreme (dildcreme)→ Se opskriften
Billede med hindbærkage
Hindbærkage med friske hindbær og mandler→ Se opskriften
wienerkylling med stegte kartofler og ærter
Wienerkylling (opskrift med stegte kartofler og ærter)→ Se opskriften
salat med nye ærter og agurk
Salat med nye ærter, agurk og ærteskud→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her