Få fakta om æg, hvorfor æggene er sunde, opbevaring og om hvornår du kan bruge rå æg - og hvornår du skal lade være.
Der er mange gode grunde til at spise æg, og i denne artikel kigger vi nærmere på æggene og hvad de er for en størrelse.
Æggene har i en længere årrække har fået et ordentligt gok over frygten for salmonella og det arteriekvælende kolesterol, men forskerne er nået til enighed om, at æggene altså er ganske ufarlige, og at de faktisk er rigtig sunde! Så længe man ellers spiser en varieret kost.
Så her får du en masse gode grunde til at spise æg.
Bedre mæthedsfornemmelse
Æggene indeholder protein af højeste kvalitet, som er med til at holde dig mæt længe.
Dem, der spiser æg til morgenmad, føler sig desuden mindre sultne resten af dagen, da æggene er med til at holde blodsukkeret stabilt længe.
Vigtige næringsstoffer i æg
Æggene indeholder alle de vigtige næringsstoffer som du har brug for.
Desuden er æg én af de få fødevarer der indeholder solskinsvitaminet D-vitamin, som mange af os er i underskud af hen over vintermånederne, og især her i Danmark.
D-vitamin er blandt andet med til at modvirke knogleskørhed.
Styrker øjnene
Blommen i ægget indeholder blandt andet karotenoiderne Lutein og Zeaxanthin, som er med til at beskytte dig mod øjensygdomme som blandt andet forkalkning på nethinden og grå stær.
Godt for hår og negle
De aminosyre og mineraler der findes i æggene, er med til at styrke dit hår og dine negle, og bidrager til en normal vækst.
”Vidste du... Du kan også lave en hjemmelavet hårkur af æg, da proteinerne er med til at styrke hårets struktur?”
Øger din forbrænding
Din krop forbrænder flere kalorier på at omdanne de proteiner du indtager til energi, og proteinerne som findes i æggene, er derfor indirekte med til at øge din forbrænding.
Proteiner er nemlig generelt sværere for kroppen at omdanne til energi, end eksempelvis fedt og kulhydrat.
Æggene er nemme at tilberede
De er nemme at tilberede, og kan alt efter smag og behag, enten koges (hårdkogt eller blødkogt), steges, eller pocheres. Eller i en lækker æggesnaps.
Du kan bruge dem i mange af hverdagens retter, eller blot som simpel pålæg på et godt stykke brød.
Mulighederne er mange, og de kræver ikke den store tilberedningstid.
Og ja, så smager de samtidig jo også godt!
Fødevarestyrelsens anbefalinger til brugen af æg
Du kan godt bruge friske rå æg til hjemmelavet is, den røgede sild og til for eksempel desserter og kager, som ikke bliver opvarmet.
Modsat tidligere, så er risikoen for at blive syg af salmonella fra danske konsumæg, man køber i butikkerne, i dag meget lille, lyder vurderingen fra myndighederne.
Du bør dog bruge pasteuriserede æg, hvis du vil være helt sikker - eller laver mad til børn, syge eller ældre personer.
Det er så godt som sikkert at spise blødkogte danske konsumæg (dem du køber i butikkerne), men hvis du vil være på den sikre side, når du laver mad til små børn, syge og ældre, bør du servere æggene hårdkogte.
Er det farligt at puste rå æg til påske?
Nej. Forekomsten af salmonella i konsumæg er nu så lav, at der ikke bør være nogen risiko for at blive syg af salmonella, når man puster æggene.
Hvis du vil være helt sikker, kan du spritte ægget af.
I øvrigt anbefaler Fødevarestyrelsen, at du opbevarer æggene på køl.
Næringsindhold
Mængde per 100 gram
Kalorier: 138
Fedt: 9,3 gram
Kulhydrater: 1,3 gram
Protein: 12,3 gram
Udvagte æggeopskrifter
Her får du nogle udvalgte æggeopskrifter fra Madens Verden:
- Æggekage opskrift med bacon, tomater og purløg
- Klassisk omelet - grundopskrift til pande
- Æggemuffins med spinat og bacon
- Kromandens æggekage med stegt flæsk på 25 min.
- Røræg og scrambled eggs i gryde, ovn og til brunch
- Spejlæg - sådan laver du perfekte æg på panden
- Spejlæg i airfryer (med peberfrugt)
- Æggewraps - den bedste opskrift med laks eller kylling
- Æggesalat med æg, mayo og karry
- Æggeomelet med grønkål og bacon på 10 minutter
- Luftig omelet i ovn med broccoli og skinke
- Opskrift på nem tortilla - spansk æggekage med chorizo
Din vurdering
-
Artikel om æg
Stem her
( stemme)- Ingen reklamer og annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe lækre opskrifter
- Fortsat udvikling af Danmarks bedste madunivers
- Kæmpe tak herfra fordi du bakker op om Madens Verden
viggo burkarl
nogle gange sker det at æggeblommen går i stykker har det nogen betydning med hensyn til æggets kvalitet?
Steen Esbjørn
Jeg syntes godt i kan gøre opmærksom på, at æg sagtens kan opbevares ved stuetemperatur, ligesom de gør sydpå, man ødelægger meget smag ved at nedkøle æg.
Madensverden.dk
Hej Steen
Tak for dit indspark, og det er helt korrekt. De danske myndigheder råder til at æg opbevares i køleskab, men både i Tyskland, Spanien og Italien har jeg set æggene stå i forretningen uden for køl. Og aldrig købt dårlige æg der.
Bedste hilsner
Holger
Madensverden.dk