Spejlæg er måske ikke så svære at lave, men der er alligevel et par gode råd at hente i denne opskrift på, hvordan du spejler æg på panden.
Her er min opskrift, samt de bedste tips og tricks til de bedste spejlæg.
Beregn to æg pr. person.
Opskrift på spejlæg
Ingredienser
- 2 æg
- 1 spiseskefuld smør
- salt og friskkværnet peber
- Lidt purløg hakket, kan udelades
Sådan gør du
- Varm en pande op ved middel varme (jeg plejer at stege spejlæg ved 5 på en skala fra 1-9 på komfuret), og lad panden varme i et par minutter.
- Smelt så en god spiseskefuld smør på panden.
- Slå et æg forsigtigt ud i en lille skål, og vip den derefter lige så forsigtig i panden. Gentag med det andet æg.
- Hæld æggene så forsigtigt i panden, at æggehviden ikke flyder alt for meget ud.
- Lad nu ægget sætte sig uden at du rører panden, hvorefter spejlæggene steges færdige i 2-4 minutter. Alt afhængig af hvor gennemstegte du ønsker æggene.
- Lad spejlæggene hvile på panden et minuts tid efter at panden er taget fra kogepladen, krydr med salt og friskkværnet peber og anret straks.
Næringsindhold
Tips
Spejlæg hører ikke kun til på det veldækkede morgenbord, men jo også til biksemad og mange andre retter. Og spejlæggene er meget nemme at lave.
Alligevel er der et par gode tips og tricks til hvordan du laver de perfekte spejlæg. Jo, jeg har eksperimenteret en del med, og her er mine erfaringer.
Brug smør til spejlæggene
For det første skal du stege spejlæggene i smør.
Det giver altså bare den bedste smag og bedste skorpe på ægget.
Middel varme
For det andet skal tilberedningen ikke ske ved for høj varme. Hvis du har en kogeplade med et interval fra 1-9, vil jeg anbefale du steger æggene ved 5 eller 6.
Her er der stadig god varme, men spejlæggene stivner heller ikke for hurtigt.
Se også her hvordan du laver de flotte skyæg.
Hæld ikke æggene direkte på panden
Hæld gerne æggene enkeltvis op i en lille skål inden de kommer på panden.
Dels vil du opdage hvis du uheldigvis har fat i et dårligt æg, men det er altså også nemmere at liste ægget forsigtigt ud på panden, så blommen ikke går i stykker - og så æggehviden ikke flyder ud over det hele.
Vent med peber
Endelig skal du vente med at krydre spejlægget til sidst, så peberet ikke brankes på panden.
Så steg spejlæggene først, og til sidst krydres med friskkværnet peber.
Spejle æg på begge sider?
Det store spørgsmål til sidst er så om spejlæg skal steges på begge sider. Det er vist en smagssag, og det er op til dig selv.
Nogen kan godt lide det - andre foretrækker spejlæggene udelukkende stegt på den ene side.
Mængde
Du skal beregne to æg pr. person.
Du kan med fordel toppe spejlæggene med lidt friskklippet purløg.
Serveres gerne på et stykke lunt rugbrød.
Se også mine opskrifter på:
Elsker spejlæg. Jeg sætter gerne et grydelåg hen over æggene, til sidst. Men kun lige 1 minuts tid. Så den ikke bliver helt hvid.
På mit tidligere arbejde stegte vi dem på høj varme i knap 2 min. I ovnen. Det var til morgenmads menuen som skulle være hurtig klar.