Skidne æg er en traditionel dansk æggeret, hvor kogte æg serveres i en sennepssovs. Trods navnet er retten et sikkert hit på påskebordet.
Skidne æg er måske ikke det mest flatterende navn til en mad, men det hedder det ikke desto mindre.
Det kan godt være at navnet ikke er så pænt, men det smager altså rigtig godt, og her er opskriften.
Navnet skidne æg spises traditionelt påskelørdag, og navnet er givet, fordi det efterfølger de to helligdage Skærtorsdag og Langfredag.
Disse dage måtte man ikke lave noget, hvilket også gjaldt rengøring og tøjvask.
Navnet er altså mere rettet mod husets og tøjets tilstand end mod selve retten. Måske hjælper det lidt på opfattelsen af æggeretten.
Se også de populære opskrifter på:
Opskrift på nemme skidne æg
Opskriften er beregnet til to personer, men er nem at gange op.
Skidne æg
Ingredienser
- 4 æg - kogt som "smilende æg" (ca. 7 minutter)
- 100 gram bacon - i tern, stegt sprøde og dryppet af på køkkenrulle
- 15 gram smør
- 2 spiseskefulde hvedemel - med top
- 4 deciliter sødmælk
- salt og friskkværnet peber
- 2 teske fiskesennep - eller brug dijonsennep, mængden tilpasses efter hvor stærk du kan lide sovsen
- ½ teskefuld Herbamare - grønsagsbouillon
- karse
- 4 skiver rugbrød
- 1 teskefuld smør
Sådan gør du
- Start med at stege bacon sprød og gyldent og lad det dryppe af på køkkenrulle.
- Smelt smør i en gryde og tilsæt melet, pisk det sammen. Tilsæt mælken lidt efter lidt, til det har den rette konsistens (gerne lidt tyk).
- Lad det småkoge et par minutter, rør i det af og til, så melsmagen koges væk.
- Tilsæt Herbamare og smag til med salt, friskkværnet peber og så meget sennep som du kan lide. Skru ned for varmen, så sovsen bare holdes varm.
- Smelt 1 tsk. smør på en slip-let pande og læg rugbrødet på, lad det stege ved middel varme i 2-3 minutter på hver side. Tag det af varmen og lad det dryppe af på køkkenrulle.
- Kog æggene i ca. 7 minutter til de er "smilende". Hæld lidt koldt vand over og pil dem.
- Læg dem alle, undtagen 1, i et fad. Hæld sovsen over og drys med bacon og karse.
- Skær det sidst æg over og læg i fadet.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Server straks med det ristede rugbrød.
Skidne æg er en rigtig god ret til påskefrokosten - men den kan selvfølgelig også spises på andre tider af året.
Leif Lechuga Arildsen
Hvem er det der ikke kan stave og har troet det hed skidne æg?
Det er en misforståelse af de store, næsten lige så stor som misforståelserne og knap og nap samt godt og vel, der henholdsvis er lidt mindre end og lidt mere end.
Der hedder Skiden æg, og er opkaldt efter Skiden lørdag.
Skiden lørdag var påske lørdag, en hverdag mellem 2 høj helligdage på begge sider, hvor huset var blevet skident, for der måtte ikke arbejdes på høj helligdage, og derfor heller ikke gøres rent.
henrik krebs jensen
og mens vi er ved sprogbrug, bør du vide, at påskelørdag skrives i et ord. Ligesom højhelligdage. Sammensatte navneord er desværre ved at glide ud af dansk skriftsprog som følge af engelskfunderede it-ordbøger.
Conni
Fine og lækre opskrifter men mangler ofte en mere moderne anretning som inspiration hilsen conni
Nete
Det skal jeg have på lørdag. Det plejer jeg at spise hvert år. Har været hos fiskehandler og købe fiskesennep.
Grethe
Selvom at det er en påske traditionen ret, mener jeg at den også bruges til jul. Hvad mener I andre om det?
Ingerlise
Jeg fik det Langfredag, men bruger hverken bacon eller boullion. Laver en ganske alm opbagt sovs som jeg kommer sennep i. 🐣🐥
Henny
Rigtig påskemad har aldrig fået det med bacon før
Vi spiser det med marineret sild ,sennepssovs og rugbrød
Sally
Elsker skidende æg 😁
Annette
Dælme mange år siden så kan ikke huske hvordan det smager 🙃
Kirsten
det smager så godt
Svend Erik
Det ser godt ud. Smager sikkert også godt.
Lis
MUMS
Ole
Tak for en inspirerende kogebog!
Din forklaring om navnet på Skidne Æg er imidlertid forkert. I gammel tid hvor hyggienen ikke var i højsædet, var Påskelørdag store renselses dag. Gruekedlen leverede varmt vand til både tøj og bad. Når alle var rene og i rent tøj spiste man Skidne Æg. Sådan er det ihvert fald, hvis du læser almuefortællinger fra en svunden tid.
Sonja Buhl
Der er mange meninger om skidne æg her er min,
Jeg laver en god hvid sovs smagt til med sennep
salt og peber, koge æggene i 6-8 minutter,
Læg æggene i et fad held lidt sovs over servere resten i en skål
med skinke og franskbrød det var Påske mad i min
Barndom. (Årgang 1945)VH,SB.