Hvor længe er det nu lige man skal koge hårdkogte æg? Det kan være svært at huske, men den præcise kogetid er otte minutter.
Hårdkogte æg er jo dejlige på et stykke friskbagt rugbrød, og så er det rart at kende den nøjagtige kogetid.
Så her er den kort oversigt over kogetiderne på æg - både de blødkogte, de smilende og de hårdkogte.
Kogetider
Blødkogte æg skal koges i cirka 4 minutter
Smilende æg koges i cirka 6 minutter
Hårdkogte æg koges i cirka 8 minutter
Du koger æggene ved at komme dem forsigtigt ned i koldt vand. Vandet skal næsten dække æggene.
Lad vandet koge op, og skru så ned for varmen, så det nu blot simrer, men æggene koger færdige.
Hæld straks vandet fra efter endt kogetid, og fyld gryden op med koldt vand.
Her kommer lidt vigtig info: Hvis du koger blødkogte æg tager du dem straks op, så de ikke koger videre. De skal jo ikke pilles, så dem kan du bruge straks.
De smilende æg lader du ligge to minutter i det kolde vand, og så skal de op.
Er æggene hårdkogte skal de ligge cirka otte minutter i det kolde vand. Så er de nemmere at pille.
Pas på med koldt vand
I øvrigt skal du aldrig komme et koldt æg ned i kogende vand, da det så nemt risikerer at sprække.
Kom derfor i koldt vand, og kog det. Tag tid fra vandet koger.
De angivne kogetider passer godt til almindelige æg, som dog er langt de fleste.
Har du meget store eller små æg, skal du justere kogetiden efter det.
Se også mine opskrifter på:
Niels Carstensen, Virum
Jeg kan læse jeg har kogt mine hårdkogte æg for længe 🙂
Synes nu altid de har været gode selv jeg har kogt æggene i ti minutter.
Til gengæld passer tiden på de blødkogte æg fint. Smilende æg laver jeg aldrig.
Vh Niels
Naja
Går ud fra, at de 8 min (ved hårdkogte æg) først tæller fra vandet koger, og ikke fra at man putter æggene i?