Læs her om du skal være bange for salmonella i æg, hvad du skal være opmærksom på, symptomer på salmonella og håndtering af æggene.
Salmonella i æg er et af de spørgsmål der ofte dukker op, for en salmonellaforgiftning er bestemt ikke rar.
Og i denne artikel dykker vi lige lidt ned i fakta om salmonella i æg, og her får du også de seneste anbefalinger fra myndighederne.
På den måde skulle det gerne gøre dig mere tryg, når du spiser et blødkogt æg eller en gammeldags æggekage.
Salmonella i æg
Faktisk skal du slet ikke være nervøs for at støde på salmonella i æg. Og da slet ikke i danske æg.
Fødevarestyrelsen fortæller nemlig, at der stort set ikke er salmonella i danske æg, og derfor bør du trygt kunne spise løs.
Netop derfor fik Danmark tilbage i sommeren 2012 en såkaldt særstatus for salmonella for æg til konsum.
Det betyder kort fortalt, at vi kan stille skrappere krav til forekomsten af salmonella i udenlandske æg og nu har mulighed for at afvise udenlandske konsum-æg med salmonella.
Konsum-æg er de æg, som vi køber i butikkerne eller som anvendes i restauranter med videre. Men altså ikke æggene til brug i industrien.
Helt praktisk betyder det, at hvis virksomheder vil sælge udenlandske æg i Danmark, så skal de være helt sikre på, at æggene kommer fra høns, der er testet fri for salmonella.
Det er en stor sikkerhed for, at vi ikke finder salmonella i æg i Danmark. Og altså dermed heller ikke hjemme i køkkenet, når vi står og bruger æggene.
Hvad er salmonella?
Salmonella er ikke kun en enkel ting. Tværtimod.
Faktisk er der er omkring 2.000 forskellige typer af salmonella, der kan gøre os mennesker syge.
De mest almindelige typer, der medfører sygdom hos mennesker, er Salmonella Enteritidis og Salmonella Typhimurium.
Symptomer på salmonella
Der er flere symptomer på salmonella, og det er blandt andet diarré, ondt i maven, feber, hovedpine, men det kan også være kvalme og opkast.
En salmonellaforgiftning kan variere meget i længde.
Efter at have konstateret de ovennævnte symptomer på salmonella, kan man blive syg i alt fra blot få dage til flere uger.
Og hvis salmonellaen fører til en blodforgiftning, kan sygdommen vare i endnu længere tid.
De første symptomer på salmonella viser sig rimeligt hurtigt, og gerne indenfor de første 12 timer og op til et par dage efter at du har spist fødevarer indeholdende salmonella.
Du kan i øvrigt læse mere om det her på Statens Serum Instituts hjemmeside.
Til lægen med salmonella
Hvis du har konstateret symptomer på salmonella, og det kun bliver værre og værre eller varer for længe, ja så skal du kontakte den læge.
Og har du en mistanke til en bestemt fødevare, er det godt at kontakte embedslægen, som så kan få et overblik over om andre er smittet af den samme madvare.
Ud over at gå til din læge med sygdommen, kan du selv eller lægen kontakte Fødevarestyrelsen, som kan være med til at opklare, hvad der egentlig var årsag til salmonellaen.
Skolde æg mod salmonella
Salmonella sidder normalt på ydersiden af æggene, altså på skallen. Selvom der faktisk også kan være salmonella på den indvendige side.
Derfor er et trick at skolde æggene i op mod ti sekunder, hvorefter det kan anvendes uden risiko for en salmonellaforgiftning.
Medmindre altså at du er så uheldig, at der der netop i det æg var salmonella indeni ægget.
Så tricket med skoldning af æg for at undgå salmonella er sådan set godt nok, men det er altså ikke 100 procent sikkert.
Pasteuriserede æg
Som sagt er risikoen for at få salmonella i æg meget lille. Men er du i tvivl, kan du i i stedet anvende pasteuriserede æg. Så er der i hvert fald ingen risiko.
Tvivlen kan jo blandt andet opstå hvis du skal lave en hjemmelavet is. For kan man anvende rå æg i is?
Ja, det kan du sagtens, lyder det fra Fødevarestyrelsen. Men omvendt skal man tænke på især børn og syge eller ældre mennesker. Og vil du være helt sikker, så anvend de pasteuriserede æg. Det gør jeg eksempelvis altid til blandt andet is. Bare for at være helt sikker.
Pasteuriserede æg eller æggeblommer fungerer ikke så godt til en Sol over Gudhjem eller en pariserbøf, men der bør som sagt heller ikke være problemer i at spise en rå æggeblomme her.
Pasteuriserede æg er varmebehandlet, og derfor er alle bakterier slået ihjel.
I forhold til smagen er de pasteuriserede æg dog heller ikke på højde med friske æg, så der går lidt tabt på den konto.
Jeg synes i øvrigt også, at de pasteuriserede æggehvider kan være en smule vanskeligere at piske helt stive på samme måde som med friske æggehvider.
Så brug friske æg til kager og opskrifter med mad der varmes op - og eventuelt de pasteurisede æg til de mere følsomme retter, hvor retten ikke opvarmes.
Salmonella i blødkogte æg
Umiddelbart er der heller ingen grund til at frygte salmonella i blødkogte æg.
Men her gælder igen, at hvis det er til udsatte personer, ja så kan det være en god idé i stedet at lave hårdkogte æg, og dermed undgå risikoen for salmonella i æg.
Puste æg til påske
Det er stadig en god tradition at puste æg til påske. Og de fleste gør det heldigvis bedre end Søren Pilmark i filmen Blinkende Lygter.
Og her gælder det også, at du sagtens kan puste æg uden at blive syg af salmonella.
Vil du være helt sikker, kan du tørre æggene af med sprit, lyder rådet fra myndighederne.
Se også mine opskrifter på:
Æggekage opskrift med bacon, tomater og purløg
Klassisk omelet - grundopskrift til pande
Røræg og scrambled eggs i gryde, ovn og til brunch
Din vurdering
-
Salmonella i æg
Ole
Ingen fejl på den artikel, helt spot on! 🙂
Selvom Salmonella på indersiden er op mod 60% skyldig i Salmonella Forgiftning, så er det helt 100% korrekt i artiklen, at de bliver testet, EU's generelle lov fra 2012, så bliver importerede Æg afvist ved grænserne efter tests hvis der er nogen tvivl, så folkens, vær' ikke bange for rå Æg i lille Danmark 🙂
Annett søline sønderup Voss
Hej. Tak for dine opskrifter, en nem måde finde opskrifter på. Er først lige begyndt at kikke på dem. Er småtspisende. Jeg vil gå efter nem mad
Hilsen annett