Lækker opskrift på chili con carne, som du kan lave mild, medium eller hot. En klassisk og familievenlig chiliret, der smager himmelsk godt.
Chili con carne er en klassisk ret med en god mængde chili. På trods af chilien er mange børn glade for retten – og du kan jo også selv justere hvor stærk chiliretten skal være.
Start med at tilsætte lidt chili, og kom derefter mere i – du kan nemlig altid tilsætte mere chili, men det er svært at gøre om, hvis du ender med for meget chili smag i retten.
Chili con carne betyder, som du måske har gættet, ‘chili med kød’.
Se også mine populære opskrifter på:
Opskrift på nem chili con carne
Opskriften er beregnet til fire personer, og den kan serveres med guacamole og/eller creme fraiche.
Chili con carne
Ingredienser
- 1 rød peberfrugt - i små tern
- 2 rød chili - hakket
- 1 løg - hakket
- 3 fed hvidløg - hakket
- 400 gram hakket oksekød
- 1 teskefuld spidskommen
- 1 teskefuld oregano
- 1 dåse hakkede tomater
- 2,5 deciliter oksefond
- 1 dåse kidneybønner
- 250 gram majs
- 25 gram mørk chokolade
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Start med at gøre råvarerne klar til din chili con carne. Fjern frø og stok fra 1 rød peberfrugt, og skær den i mindre tern. Ditto med 2 rød chili, 1 løg og 3 fed hvidløg.
- Kom en sjat olie i en gryde, og brun 400 gram hakket oksekød sammen med chili-stykkerne. Kom så løg og hvidløg ved. Lad det brune med et minuts tid og tilsæt også 1 teskefuld spidskommen og 1 teskefuld oregano.
- Hæld så 1 dåse hakkede tomater og 2,5 deciliter oksefond ned i gryden med chili con carnen, og lad det simre ved svag varme i 8-10 minutter under låg.
- 1 dåse kidneybønner hældes i en sigte og skylles under koldt vand.
- Så kommer du 250 gram majs, kidneybønner og peberfrugt i gryden, og lader det simre i yderligere 10-12 minutter.
- Hak 25 gram mørk chokolade, tag gryden af komfuret og rør chokoladen i, så den smelter ud i kødretten. Chokoladen giver en god dybde til chiliretten.
- Smag så din gryderet til med salt og friskkværnet peber - og chili (tørret). Det er vigtigt med den rigtige styrke på din chili con carne, og derfor skal den smages til.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Servering og tips
Chili con carne er en kraftig og smagfuld ret, og kan derfor serveres som den er. Dog ønsker de fleste lidt tilbehør til, og retten bliver også toppet godt op, hvis du tilføjer en klat creme fraiche på toppen. Det giver lidt syrlighed til chili retten og kan være med til at køle den lidt ned.
Mange vil foretrække retten med tortilla chips eller nachos, men du kan også servere et stykke groft flutes til retten eller koge ris som tilbehør.
Ønsker du at tilføje flere grøntsager til din chili con carne? Så kan du for eksempel rive gulerødder eller squash i retten – eller bruge flere peberfrugter.
Chili con carne kan opbevares på køl i 1-2 dage, den og får kun mere smag af at stå lidt – det er nærmest en fordel for retten, hvis den laves dagen før.
Du kan også fryse retten ned – husk dog at smage retten til igen når den er godt varmet op, så du er sikker på at smagen er korrekt inden servering.
Du kan selv styre styrken på retten. Vi anbefaler dog, at du undlader at få kernerne med, og justere smagen lidt til, hvis børn skal spise med. Vælg eventuelt nogle mere milde chillier.
Retten står som modsætning til chili sin carne, hvor retten er uden kød – den er også meget lækker og et vegetarisk alternativ.
Hvorfor chokolade i gryden?
I opskriften på denne side er der tilsat lidt mørk chokolade for, at give chiliretten endnu mere dybde i smagen. Måske tænker du, at chokolade i aftensmad lyder lidt underligt?
Men lige præcist i en chili con carne giver chokoladen lige det sidste til smagen – og det er faktisk en fast bestanddel af en klassisk chili con carne opskrift.
Så snyd ikke dig selv for den smagsoplevelse og tilføj lidt chokolade – opskriften fortæller dig hvor meget. Du kan også se fremgangsmåden i den forklarende video.
Mere inspiration til tex-mex retter
Chili con carne stammer fra Texas og ikke fra Mexico, som man måske skulle tro på grund af det spanskklingende navn på retten.
Derfor betragter mange chili con carne som en del af det mexicanske køkken. Men det er altså ikke helt korrekt.
Vidste du det om chili con carne?
- Retten er amerikansk inspireret af mexicansk mad.
- Oprindeligt var chili con carne uden bønner.
- Retten blev solgt i San Antonio, Texas, i begyndelsen af det 19. århundrede af kvinder, som blev kaldt chili queens. De lavede retten over bål foran deres vogn og solgte til forbipasserende.
- Hvert år afholdes der VM i chili con carne af International Chili Society.
- Ingen reklamer og annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe lækre opskrifter
- Fortsat udvikling af Danmarks bedste madunivers
- Kæmpe tak herfra fordi du bakker op om Madens Verden
Elsebeth Wolff
Dejlig ret. For hele familien
Helle Knudsen
Det er ganske morsomt med chili , det er en skøn ret om vinteren , jeg er dansk og bor i San Antonio, Texas i de sidste 40 år, du gør virkelig dit HOMEWORK
Helle knudsen
Sarah
Fantastisk opskrift!
Holger Rørby Madsen
Hej Sarah
Mange tak for din tilbagemelding - det er godt at høre 🙂
Jeg synes også det er en skøn opskrift på chili con carne.
Alt det bedste
Holger
Lars
Super lækker ret men du finder ikke bønner i en rigtig Texas chili
Finn K
Chili con carne retten, stammer ikke fra Mexico som du skriver, derimod stammer den fra Texas, og er der også nationalretten.
Bent
Det er simpelthen den bedste chili con carne. Har lavet den masser af gange.
Inge-Lise
Var det jer der havde en opskrift på i går, hvor der bl.a. skulle kylling og spidskål i???
Bente
Den vil jeg prøve at lave. Uhm...