• Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Madens Verden giver dig de bedste opskrifter på alt fra chokoladekage og kanelnegle til æggekage, frikadeller og meget andet. Du finder flere tusinde opskrifter, og alle er nemme og forklarende at gå til.
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Opret bruger
  • Opskrifter
  • Aftensmad
  • Mad
  • Kage
  • Jul
  • Airfryer
  • Dagens opskrift
  • Madplan
  • PLUS
  • Kogebog

Chili con carne - klassisk chiliret

Holger Rørby Madsen
Chili con carne betyder chili med kød, og det er lige hvad denne opskrift handler om. Og den populære gryderet fra Texas er også et hit i de danske køkkener. Foto: iStock.com/Janna Danilova.
Madens Verden: Forside › Opskrifter › Aftensmad

Oversigt over indhold

  1. Den bedste opskrift på chili con carne, som du kan lave mild, medium eller hot. En klassisk chiliret, hvor hele familien kan være med – og så smager den himmelsk godt!
  2. Opskrift på chili con carne
  3. Ingredienser
  4. Sådan gør du
  5. Se video til opskrift
  6. Næringsindhold
  7. Hvorfor chokolade i gryden?
  8. Tips til chiliretten
  9. Mere inspiration til tex-mex retter
  10. Vidste du det om chili con carne?
4.66 fra 127 stemmer
Gå til opskrift

Den bedste opskrift på chili con carne, som du kan lave mild, medium eller hot. En klassisk chiliret, hvor hele familien kan være med – og så smager den himmelsk godt!

Chili con carne er en klassisk ret med en god mængde chili. På trods af chilien er mange børn glade for retten – og du kan jo også selv justere hvor stærk chiliretten skal være.

Start med at tilsætte lidt chili, og kom derefter mere i – du kan nemlig altid tilsætte mere chili, men det er svært at gøre om, hvis du ender med for meget chili smag i retten. 

Chili con carne betyder, som du måske har gættet, ‘chili med kød’. Opskriften er beregnet til fire personer, og den kan serveres med guacamole.

Opskrift på chili con carne

4.7 fra 127 stemmer
RetAftensmad
KøkkenAmerikansk
Arbejdstid: 10 minutter minutter
Tilberedning: 30 minutter minutter
Samlet tid: 40 minutter minutter
Mængde: 4 personer
[favorite_button]
Vis favoritter Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser

  • 400 gram hakket oksekød
  • 2 stk rød chili - hakket
  • 1 stk løg - hakket
  • 3 fed hvidløg - hakket
  • 1 teskefuld spidskommen
  • 1 teskefuld oregano
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 2,5 deciliter oksefond
  • 1 stk rød peberfrugt - i små tern
  • 250 gram majs
  • 1 dåse kidneybønner
  • salt og friskkværnet peber
  • 25 gram mørk chokolade
Tilføj til indkøbslisteSe din indkøbsliste her Send indkøbsliste til din mobil
Undgå at skærmen slukker

Sådan gør du

  • Start med at gøre råvarerne klar til din chili con carne. Fjern frø og stok fra peberfrugten, og skær den i mindre tern. Ditto med chilipeber, løg og hvidløg.
  • Kom en sjat olie i en gryde, og brun kødet sammen med chili-stykkerne. Kom så løg og hvidløg ved. Lad det brune med et minuts tid og tilsæt også spidskommen og oregano.
  • Hæld så de hakkede tomater og oksefond ned i gryden med chili con carnen, og lad det simre ved svag varme i 8-10 minutter under låg.
  • Kidneybønner hældes i en sigte og skylles under koldt vand.
  • Så kommer du majs, kidneybønner og peberfrugt i gryden, og lader det simre i yderligere 10-12 minutter.
  • Hak den mørke chokolade, tag gryden af komfuret og rør chokoladen i, så den smelter ud i kødretten. Chokoladen giver en god dybde til chiliretten.
  • Smag så din gryderet til med salt, friskkværnet peber - og chili (tørret). Det er vigtigt med den rigtige styrke på din chili con carne, og derfor skal den smages til.

Se video til opskrift

Næringsindhold

Næringsindhold
Chili con carne
Mængde pr. portion
Kalorier
380
% Daglig værdi*
Fedt
 
24
g
37
%
Mættet fedt
 
9
g
56
%
Transfedt
 
1
g
Flerumættet fedt
 
1
g
Enkelumættet fedt
 
10
g
Kolesterol
 
71
mg
24
%
Natrium
 
340
mg
15
%
Kalium
 
774
mg
22
%
Kulhydrater
 
22
g
7
%
Kostfibre
 
3
g
13
%
Sukker
 
7
g
8
%
Protein
 
22
g
44
%
Vitamin A
 
307
IU
6
%
Vitamin C
 
14
mg
17
%
Calcium
 
69
mg
7
%
Jern
 
4
mg
22
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Mangler du en opskrift?Find alle vores opskrifter - klik her!
Kom med din mening

Hvorfor chokolade i gryden?

I opskriften på denne side er der tilsat lidt mørk chokolade for, at give chiliretten endnu mere dybde i smagen. Måske tænker du, at chokolade i aftensmad lyder lidt underligt?

Men lige præcist i en chili con carne giver chokoladen lige det sidste til smagen – og det er faktisk en fast bestanddel af en klassisk chili con carne opskrift.

Så snyd ikke dig selv for den smagsoplevelse og tilføj lidt chokolade – opskriften fortæller dig hvor meget. Du kan også se fremgangsmåden i den forklarende video.

Tips til chiliretten

Chili con carne er en kraftig og smagfuld ret, og kan derfor serveres som den er. Dog ønsker de fleste lidt tilbehør til, og retten bliver også toppet godt op, hvis du tilføjer en klat creme fraiche på toppen. Det giver lidt syrlighed til chili retten og kan være med til at køle den lidt ned.

Mange vil foretrække retten med tortilla chips eller nachos, men du kan også servere et stykke groft flutes til retten eller koge ris som tilbehør. 

Ønsker du at tilføje flere grøntsager til din chili con carne? Så kan du for eksempel rive gulerødder eller squash i retten – eller bruge flere peberfrugter. 

Chili con carne kan opbevares på køl i 1-2 dage, den og får kun mere smag af at stå lidt – det er nærmest en fordel for retten, hvis den laves dagen før.

Du kan også fryse retten ned – husk dog at smage retten til igen når den er godt varmet op, så du er sikker på at smagen er korrekt inden servering. 

Du kan selv styre styrken på retten. Vi anbefaler dog, at du undlader at få kernerne med, og justere smagen lidt til, hvis børn skal spise med. Vælg eventuelt nogle mere milde chillier.

Retten står som modsætning til chili sin carne, hvor retten er uden kød – den er også meget lækker og et vegetarisk alternativ.

Se evt. mere om Scoville-skalaen her, som er den skala man måler en chilis styrke på.

fakta om chili info grafik
I denne grafik finder du info og fakta om chili. Se hvordan du skal bruge chili og hvad verdens stærkeste chili er. Grafik: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Mere inspiration til tex-mex retter

Chili con carne stammer fra Texas og ikke fra Mexico, som man måske skulle tro på grund af det spanskklingende navn på retten.

Derfor betragter mange chili con carne som en del af det mexicanske køkken. Men det er altså ikke helt korrekt.

Vidste du det om chili con carne?

  • Retten er amerikansk inspireret af mexicansk mad.
  • Oprindeligt var chili con carne uden bønner.
  • Retten blev solgt i San Antonio, Texas, i begyndelsen af det 19. århundrede af kvinder, som blev kaldt chili queens. De lavede retten over bål foran deres vogn og solgte til forbipasserende.
  • Hvert år afholdes der VM i chili con carne af International Chili Society.

Har du brug for mere inspiration til retter fra tex-mex køkkenet? Så prøv: 

  • Wraps med hakket oksekød
  • Mexicansk risret med to slags bønner
Er du også træt af reklamer?Bliv plus medlem i dag!
  • DEL GERNE:  
  • 1.2K
  • 195
  • 50
  • 14
  • 8
  • 39
  • Delt
Om Holger
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Med omkring 2 mio. brugere hver måned er madensverden.dk et af Danmarks største madmedier, og her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse, og husk du altid er velkommen til at skrive, hvis du har spørgsmål.

Idéer til aftensmad
Savner du inspiration til, hvad du skal lave til aftensmad? Så klik her og få et forslag til, hvad du kan lave. Klik igen og igen - indtil du finder lige det, du har lyst til.

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Helle Knudsen

    december 01, 2022 at 3:25 am

    Det er ganske morsomt med chili , det er en skøn ret om vinteren , jeg er dansk og bor i San Antonio, Texas i de sidste 40 år, du gør virkelig dit HOMEWORK
    Helle knudsen

    Svar
  2. Sarah

    oktober 16, 2021 at 8:07 pm

    Fantastisk opskrift!

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      oktober 17, 2021 at 7:17 am

      Hej Sarah
      Mange tak for din tilbagemelding - det er godt at høre 🙂
      Jeg synes også det er en skøn opskrift på chili con carne.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  3. Lars

    maj 31, 2021 at 10:05 am

    Super lækker ret men du finder ikke bønner i en rigtig Texas chili

    Svar
  4. Finn K

    maj 03, 2021 at 1:37 pm

    Chili con carne retten, stammer ikke fra Mexico som du skriver, derimod stammer den fra Texas, og er der også nationalretten.

    Svar
  5. Bent

    marts 14, 2021 at 7:37 am

    Det er simpelthen den bedste chili con carne. Har lavet den masser af gange.

    Svar
  6. Inge-Lise

    marts 14, 2021 at 7:35 am

    Var det jer der havde en opskrift på i går, hvor der bl.a. skulle kylling og spidskål i???

    Svar
  7. Bente

    marts 14, 2021 at 7:35 am

    Den vil jeg prøve at lave. Uhm...

    Svar

Skriv din kommentar her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« Hasselback kartofler - opskrift på hasselbagte kartofler
Retter under 500 kalorier - 10 kalorielette opskrifter på aftensmad »

Populært indhold lige nu

billede med hakket oksekød

Alle opskrifter med hakket oksekød

billede med aftensmad

Aftensmad - ideer til lette og lækre middagsretter

pølsehornsdej til pølsehorn

Verdens bedste pølsehorn med nem pølsehornsdej

Køkkenvask - rengøring af køkkenvask

Rengøring af stålvask: Sådan skal det gøres

Se mere populært indhold

Primær Sidebar

4.7 fra 127 stemmer
Giv stjerner eller kommentér her
RetAftensmad
KøkkenAmerikansk
Arbejdstid: 10 minutter minutter
Tilberedning: 30 minutter minutter
Samlet tid: 40 minutter minutter
Mængde: 4 personer
[favorite_button]
Vis favoritter Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Nyeste opskrifter og artikler

  • Stegte nudler med æg og kylling
  • Ny kontrol: Kun ét dansk æble indeholdt for meget sprøjtemiddel
  • Laks med blomkål og dild
  • Fedtkager - opskrift på sønderjyske fedtnødder
  • Ugens vine: 20 bud på en julevin
  • Laks i karrysauce med spidskål og gulerødder
  • Toblerone cookies - nem opskrift på 20 minutter
  • Sønderjyske herrnhut kager med sirup
  • Kålsalat med mandler og sennep
  • Ugens madplan uge 49

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Karen Seneca, journalist
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!