Super opskrift på chili con carne, som du kan lave mild, medium eller hot. Klassisk chiliret til hele familien, og den smager himmelsk godt!
Chili con carne er en klassisk mexicansk ret, der kræver en god slat chili. Alligevel er mange børn glade for opskriften, og du kan selv justere hvor stærk chiliretten skal være.
Navnet på den mexicanske nationalret afslører dog hurtigt, at der skal chili i kødretten, og jeg mener den skal give en god varme i kroppen.
Så spar ikke på de røde chilier. Undlad dog at få kernerne med, og juster smagen lidt til hvis børn skal spise med. Vælg eventuelt nogle mere milde chillier. Se evt. mere om Scoville-skalaen her, som er den skala man måler en chilis styrke på.
Jeg har desuden tilsat lidt mørk chokolade for, at give den mexicanske klassiker endnu mere dybde i smagen.
Måske tænker du, at chokolade i mad lyder lidt underligt? Men lige præcist i en chili con carne giver chokoladen lige det sidste til smagen. Så snyd ikke dig selv for den smagsoplevelse.
Opskriften på mexicanernes berømte chiliret er beregnet som hovedret til fire personer.
Opskrift på chili con carne
Chili con carne - nem og krydret gryderet fra Mexico
Tryk på antal stjerner for at bedømme
UDSKRIV PINTERESTIngredienser
- 400 gram hakket oksekød
- 1 dåse kidneybønner
- 2 deciliter oksefond
- 1 dåse majs
- 1 stk rød peberfrugt
- 2 stk rød chili
- 1 dåse hakkede tomater
- 3 fed hvidløg
- 1 stk løg
- 1 teskefuld spidskommen
- 1 teskefuld oregano
- salt og friskkværnet peber
- 25 gram mørk chokolade
Sådan gør du
- Start med at gøre råvarerne klar til din chili con carne. Fjern frø og stok fra peberfrugten, og skær den i mindre tern. Ditto med chilipeber, løg og hvidløg.
- Kom en sjat olie i en gryde, og brun kødet sammen med chili-stykkerne. Kom så løg og hvidløg ved. Lad det brune med et minuts tid og tilsæt også spidskommen og oregano.
- Hæld så de hakkede tomater og oksefond ned i gryden med chili con carnen, og lad det simre ved svag varme i 8-10 minutter under låg.
- Kidneybønner hældes i en sigte og skylles under koldt vand.
- Så kommer du majs, kidneybønner og peberfrugt i gryden, og lader det simre i yderligere 10-12 minutter. Her har jeg anvendt en stor dåse majs - ca. 300 gram. Mindre kan også gøre det.
- Hak den mørke chokolade, tag gryden af komfuret og rør chokoladen i, så den smelter ud i kødretten. Chokoladen giver en god dybde til chiliretten.
- Smag så din gryderet til med salt, friskkværnet peber - og chili (tørret). Det er vigtigt med den rigtige styrke på din chili con carne, og derfor skal den smages til.
Tips
Den mexicanske nationalret er en kraftig og smagfuld ret, som du bør servere med et stykke groft flutes til.
En grøn salat er også en mulighed for lækkert tilbehør, og gerne med masser af agurk, der passer godt til den krydrede mexicanske kødret.
Chili con carne serveres straks, eventuelt også sammen med lidt creme fraiche og tortilla chips. Nachos er også fremragende til den mexicanske kødret.
Navnet betyder i øvrigt blot chili med kød, modsat chili sin carne, hvor retten er uden kød. Den er også meget lækker.
Flere opskrifter på mexicansk mad:
Det er simpelthen den bedste chili con carne. Har lavet den masser af gange.
Var det jer der havde en opskrift på i går, hvor der bl.a. skulle kylling og spidskål i???
Den vil jeg prøve at lave. Uhm...