Boller i karry er en populær dansk ret, og her får du min bedste opskrift. Middagsretten kan laves med eller uden kokosmælk og havregryn.
Boller i karry er nærmest også blevet en dansk nationalret, trods det noget asiatiske præg i retten.
I hvert fald er det en af de retter, som vi spiser hyppigt ved middagsbordene, og boller i karry er da også en skøn ret med masser af smag.
Her får du min opskrift på boller i karry, som den laves helt traditionelt med kogte kødboller og en dejlig karrysovs. Altsammen lavet helt fra bunden.
Det er altså en meget nem opskrift på en omgang gammeldags kødboller i karrysovs, og det er en ret, som de fleste kan lide. Faktisk er det en af mine livretter.
Længere nede er der også vejledning til hvordan du laver boller i karry med kokosmælk eller med havregryn.
Det sidste er selvfølgelige en lidt sundere udgave af denne danske klassiker.
Opskriften er beregnet til fire personer.
Opskrift på boller i karry
Boller i karry - opskrift med eller uden kokosmælk
Tryk på antal stjerner for at bedømme
Gem på din huskeliste her UDSKRIV PINTERESTSådan gør du
- Start med kødbollerne. Kødet røres godt sammen med salt. Brug eventuelt bare en hånd til at ælte farsen sammen med, det fungerer rigtig godt.
- Hak skalotteløg helt fint, og kom det i farsen sammen med æg, mælk og hvedemel. Rør eller ælt farsen lind og stil på køl i 30 minutter.
- Kog vandet op sammen med en bouillonterning.
- Form farsen til kødboller på størrelse med en lille golfbold, og kog kødbollerne cirka 8-10 minutter i det kogende vand. Kogetiden er fra når den sidste kødbolle er lagt i vandet.
- Fisk de færdigkogte kødboller op af vandet med en hulske, og læg til side. Gem kogevandet.
- Smelt lidt olivenolie i en gryde, og sauter skalotteløg og æblebåde i et par minutter ved middel varme. Læg til side, og kom tre spiseskefulde smør i gryden. Når det er smeltet, piskes hvedemel i.
- Pisk derefter cirka fem deciliter af kogevandet i sovsen, tilsæt karry og lad karrysovsen simre i fem minutter.
- Tilsæt de sauterede skalotteløg og æblebåde, og smag karrysovsen til med salt og peber. Du kan også justere med mere karry.
- Læg kødbollerne i sovsen, og lad dem lige varme igennem.
- Serveres med kogte ris og en god salat. Kog risene som anvist på pakken, men pas ikke at overkoge dem. Jeg foretrækker selv basmati ris.
Kogevand eller fløde?
En del af kogevandet til sovsen kan erstattes med mælk eller fløde, hvis du ønsker en fyldigere karrysovs, men det er jo smag og behag.
Retten er dog stadig børnevenlig, men styrken kan jo justeres med mere eller mindre karry.
Boller i karry med kokosmælk
Du kan også lave boller i karry med kokosmælk, der giver en lidt mere eksotisk smag til karrysovsen.
Her skal du bruge en dåse kokosmælk, og sådan gør du:
Hak et løg og to hvidløgsfed fint, og svits det i to spiseskefulde hvedemel i en gryde.
Et æble i tern kommes også ved sammen med lidt revet ingefær og tre teskefulde karry.
Drys en spiseskefuld hvedemel i, og kom så en dåse kokosmælk ved.
Lad karrysovsen koge langsomt op, og spæd nu til med kogevand fra kødbollerne indtil du har rette konsistens.
Smag sovsen til med salt, peber og eventuelt mere karry.
Sund opskrift på boller i karry
Du kan også lave en lidt sundere opskrift på boller i karry, hvor du blandt andet serverer retten med blomkålsris. Samtidig er kødbollerne lavet med lidt havregryn.
500 gram hakket kalv og svin røres med en teskefuld salt, og derefter røres et æg i. Kom også 75 gram grovvalsede havregryn i farsen sammen med friskkværnet peber. Tilsæt nu mælk indtil farsen er lind og har den rette konsistens. Stil på køl i 30 minutter.
Kog kødbollerne i vandet som anvist længere oppe i grundopskriften.
Karrysovs laves af et finthakket løg, der svitses i lidt smør uden at tage farve. Tilsæt tre teskefulde karry eller hvad du nu synes. Kom en dåse kokosmælk i og kog sovsen igennem. Smag til med salt og peber.
Kom kødbollerne med havregryn i karrysovsen og server den med blomkålsris, som du finder opskriften på i linket her.
Næringsindhold
Indhold pr. 100 gram
Kalorier: 130
Fedt: 7 gram
Kulhydrat: 13 gram
Protein: 7 gram
Fakta om boller i karry
Ja, på trods af navnet og referencen til karry, der jo er et mere eksotisk krydderi eller krydderiblanding, så den populære ret en dansk opfindelse.
Det vides ikke hvem ophavsmanden til boller i karry er. Men man ved, at retten blev bredere kendt op gennem 1930erne, og opskriften optræder blandt andet i den kendte Frøkens Jensens kogebog. Dog findes der forskellige udgaver af karryretten fra den tid.
Helt klassisk består retten af kødboller, der koges i vand, og derefter serveres i en karrysauce. Typisk serveres der ris til retten, som normalt anvendes som aftensmad og hverdagsmad i det danske køkken.
Se også disse opskrifter:
Sovsen med kokosmælk .... hvor let er det at svitse løg i HVEDEMEL?.....
Når du skal til at lave karry sovsen har du skrevet i opskriften der skal koge vandet i før karryen det er forkert man brænder da karryen af først,