Sådan laver du boller i karry med kogte ris. En nem opskrift på den populære og klassiske ret med kødboller i en krydret karrysovs.
Boller i karry er nærmest også blevet en dansk nationalret, trods det noget asiatiske præg og navn i retten.
I hvert fald er det en af de retter, som vi spiser hyppigt ved middagsbordene som aftensmad, og boller i karrysovs er da også en skøn ret med masser af smag.
Opskriften er beregnet til fire personer, og du kan også se min video, hvor jeg viser hvordan man laver den populære ret helt fra bunden.
Opskrift på boller i karry
Ingredienser
Kødboller
- 400 gram hakket svine- og kalvekød
- 1 teskefuld salt
- friskkværnet peber
- 2 teskefulde løgpulver - eller et finthakket løg
- 2 spiseskefulde hvedemel - med lidt top
- 1 æg
- 1,5 deciliter mælk - måske lidt mere
Kogevand
- 1 liter vand
- 2 bouillonterninger - høns
Karrysovs
- 2 spiseskefulde smør
- 2 spiseskefulde hvedemel
- 2 teskefulde karry
- 1 spiseskefuld gurkemeje
- 4 deciliter suppe - fra kogevandet
- Lidt mælk
- 1 citron - lidt friskpresset saft
- 1 teske sukker
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Start med kødbollerne. Kødet røres godt sammen med salt og friskkværnet peber.
- Kom løgpulver i farsen sammen med æg, mælk og hvedemel. Rør eller ælt farsen lind. Løgpulver kan udskiftet med et fintsnittet løg.
- Kog en liter vand op sammen med to bouillonterninger.
- Form farsen til kødboller på størrelse med en lille golfbold, og kog kødbollerne cirka 8 minutter i det kogende vand. Kogetiden er fra når den sidste kødbolle er lagt i vandet, men skru lidt ned for varmen, da vandet ikke skal bulderkoge. Jeg plejer at bruge en teske til det.
- Fisk de færdigkogte kødboller op af vandet med en hulske, og læg til side. Gem fire deciliter af kogevandet til karrysovs til karryretten.
- Kom to spiseskefulde smør i gryden. Når det er smeltet, piskes hvedemel i sammen med karry og gurkemeje. Lad det bage af i et minut, så du også får brændt karryen af.
- Pisk derefter gradvist cirka fire deciliter af kogevandet i sovsen, og derefter lidt mælk indtil passende konsistens er opnået. Lad karrysovsen simre i fem minutter for at fjerne smagen af mel.
- Smag karrysovsen til med lidt friskpresset citronsaft, lidt sukker, salt og friskkværnet peber. Der kan også kommes mere karry i.
- Læg kødbollerne i sovsen, og lad dem lige varme igennem.
- Boller i karry serveres med kogte ris og en dampede ærter. Kog risene som anvist på pakken, men pas ikke at overkoge dem. Jeg foretrækker selv basmati ris.
Se video til opskrift
Næringsindhold
Tips
Det her er min opskrift på boller i karry, som den laves helt traditionelt med kogte kødboller og en dejlig karrysovs. Altsammen naturligvis lavet helt fra bunden.
Mængden af karry kan du selv smage dig frem til, for det afhænger selvfølgelig af hvor stærk du ønsker retten. Jeg kommer også gerne lidt gurkemeje i, da det giver en smukkere og mere dyb gul farve.
Det er en nem opskrift på en omgang gammeldags kødboller i karrysovs, og det er en ret, som de fleste kan lide. Faktisk er det også en af mine livretter, og i min video kan du se fremgangsmåde.
Længere nede er der også vejledning til hvordan du laver boller i karry med kokosmælk eller med havregryn. Det sidste er selvfølgelige en lidt sundere udgave af denne danske klassiker.
Se også mine opskrifter på:
Kogevand eller fløde?
En del af kogevandet til sovsen kan erstattes med mælk eller fløde, hvis du ønsker en fyldigere karrysovs, men det er jo smag og behag.
Retten er dog stadig børnevenlig, men styrken kan jo justeres med mere eller mindre karry.
Boller i karry med kokosmælk
Du kan også lave boller i karry med kokosmælk, der giver en lidt mere eksotisk smag til karrysovsen.
Her skal du bruge en dåse kokosmælk, og sådan gør du:
Hak et løg og to hvidløgsfed fint, og svits det i to spiseskefulde smør i en gryde.
Et æble i tern kommes også ved sammen med lidt revet ingefær og tre teskefulde karry.
Drys en spiseskefuld hvedemel i, og kom så en dåse kokosmælk ved.
Lad karrysovsen koge langsomt op, og spæd nu til med kogevand fra kødbollerne indtil du har rette konsistens.
Smag sovsen til med salt, peber og eventuelt mere karry.
Sund opskrift på boller i karry
Du kan også lave en lidt sundere opskrift på boller i karry, hvor du blandt andet serverer retten med blomkålsris. Samtidig er kødbollerne lavet med lidt havregryn.
500 gram hakket kalv og svin røres med en teskefuld salt, og derefter røres et æg i. Kom også 75 gram grovvalsede havregryn i farsen sammen med friskkværnet peber. Tilsæt nu mælk indtil farsen er lind og har den rette konsistens. Stil på køl i 30 minutter.
Kog kødbollerne i vandet som anvist længere oppe i grundopskriften.
Karrysovs laves af et finthakket løg, der svitses i lidt smør uden at tage farve. Tilsæt to spiseskefulde karry eller hvad du nu synes. Kom en dåse kokosmælk i og kog sovsen igennem. Smag til med salt og peber.
Kom kødbollerne med havregryn i karrysovsen og server den med blomkålsris. Eller med kogte kartofler.
Er boller i karry en dansk ret?
Ja, på trods af navnet og referencen til karry, der jo er et mere eksotisk krydderi eller krydderiblanding, så den populære ret en dansk opfindelse.
Hvem opfandt karryretten?
Det vides ikke hvem ophavsmanden til boller i karry er. Men man ved, at retten blev bredere kendt op gennem 1930erne, og opskriften optræder blandt andet i den kendte Frøkens Jensens kogebog. Dog findes der forskellige udgaver af karryretten fra den tid.
Hvad består boller i karry af?
Helt klassisk består retten af kødboller, der koges i vand, og derefter serveres i en karrysauce. Typisk serveres der ris til retten, som normalt anvendes som aftensmad og hverdagsmad i det danske køkken.

Stefan
Under "Boller i karry med kokosmælk" er der vel en lille fejl:
"Hak et løg og to hvidløgsfed fint, og svits det i to spiseskefulde hvedemel i en gryde." burde vel ændres til, at man skal svitse det i to spiseskefulde smør? 🙂
Holger Rørby Madsen
Hej Stefan
Mange tak - du har fuldstændig ret. Den er nu rettet 🙂
Alt det bedste
Holger
Helle Christensen
Jeg laver sovsen først og koger bollerne i sovsen, giver god smag
M
Super fin opskrift på kødbollerne. Men sovsen er meget smagsdomineret på gurkemejen og ikke karryen.
Ejnar Jensen
En ren dansker meget børnevenlig, alt for lidt karry efter vores smag, når jeg laver boller i karry er det med 2-3 spsk. karry alt afhængig af type. Desuden et lille tricks bland karryen op i lidt vand, så man laver en slags pasta og herefter brændes den af i fedtstoffet, dette giver en langt mere ren smag, og selve opbagningen af sovsen lige ud af landevejen. Der skal krudt i maden.
Inge Muller
Sovs 1.løg i små tern og så laves sovsen til sidst river eg et lille æble i sovsen smager skønt og en slat fløde.. Moms.
Anne Catherine Horskjær Lewis
Tak for endnu en super opskrift!
Holger Rørby Madsen
Hej Anne Catherine
Mange tak for det - det er jeg glad for at høre.
Alt det bedste til dig
Holger
Gitte Madsen
Når jeg markere en opskrift ved at trykke på hjertet - hvor er det så meningen at jeg kan finde den igen ?
Holger Rørby Madsen
Hej Gitte
Den finder du ved at klikke på tungen ved siden af hjertet ude i højre side. Du kan også bare klikke på søgefeltet, hvor din liste så dukker op.
Alt det bedste
Holger
Tanja
Hvordan undgår man at kødbollerne hæver op og bliver en anelse porøse under kogningen? Jeg bruger altid kyllingefars - og former dem med en lille teske.
Er svitsning af karryen en skrøne ?
Holger Rørby Madsen
Hej Tanja
Det skyldes muligvis, at du koger kødbollerne ved for høj varme. Kom dem i kogende vand, men skru så ned for varmen, så kødbollerne nærmest blancheres i vandet.
Jo, det er en god idé at brænde karryen af, og jeg har derfor opdateret opskriften.
Tak for det - og god arbejdslyst i køkkenet 🙂
Alt det bedste
Holger
Finn
Det er en virkelig god opskrift på boller i karry. Og nem at lave.
Vh Finn
Grete Langballe Hansen
Sovsen med kokosmælk .... hvor let er det at svitse løg i HVEDEMEL?.....
alex sørensen
Når du skal til at lave karry sovsen har du skrevet i opskriften der skal koge vandet i før karryen det er forkert man brænder da karryen af først,