Dette er en nem opskrift på karrysovs, der laves helt fra bunden. Opskriften indeholder både tips, tricks og en forklarende video.
Karrysovs eller karrysauce er en god grundsovs, der passer til blandt andet kylling og koteletter, men bestemt også til andre retter.
Du kender den også fra den populære ret med boller i karry.
Det er i bund og grund en opbagt sovs, der tilberedes med karry, og her kan du jo blot smage sovsen til, så du får den rette styrke på den.
Længere nede kan du se hvordan du redder en sovs med karry, der er blevet lidt for stærk.
Opskriften er til fire personer.
Opskrift på karrysovs
Ingredienser
- 2 spiseskefulde smør
- 2 spiseskefulde hvedemel
- 2 teskefulde karry eller mere
- 4 deciliter mælk
- salt og friskkværnet peber
- + eventuelt en spiseskefuld æbleeddike eller gastrik
Sådan gør du
- Find en tykbundet kasserolle frem, og smelt smørret ved en jævn varme.
- Når det er brust af tilsætter du hvedemel og karry, og pisker det rundt med et piskeris. Lad det svitse af i et par minutter.
- Nu tilsætter du så løbende mælken under piskning, indtil du synes karrysovsen har den helt rette tykkelse. Ikke for tynd - men bestemt heller ikke for tyk!
- Husk, at sovsen altid tykner lidt under nedkølingen.
- Det plejer at passe med cirka fire deciliter mælk, men brug det der er nødvendigt.
- Smag karrysovsen til med salt, friskkværnet peber og en spiseskefuld æbleeddike eller gastrik.
- Lad nu sovsen småkoge i fem minutter, hvor du indimellem pisker i den. På den måde fjerner du smagen af mel fra din sovs. Sådan skal du i øvrigt altid gøre, når du laver en opbagt sovs. Klik her for at tænde det smarte minutur på Madens Verden.
Se video til opskrift
Næringsindhold
Tips til karrysovs
Hvor stærk karrysovsen skal være er selvfølgelig individuelt, men jeg synes to teskefulde karry passer perfekt til en portion sovs til fire personer.
Men du kan selvfølgelig selv justere hvor stærk du ønsker sovsen, og prøve at smage dig lidt frem.
Er du til en endnu mere kradsbørstig karrysovs, kan du tilsætte lidt rød karrypasta. Det sætter fut i sagerne.
Husk også at smage karrysovsen til med en lille sjat æbleeddike eller gastrik - det giver sovsen en fin balance.
Nederst giver jeg et par råd til hvordan du redder en karrysovs, der er blevet lidt for stærk.
Hjælp! Min karrysovs er blevet for stærk
Det sker jo desværre, at karrysovsen kan blive lidt for stærk, og hvad gør man så?
Umiddelbart kender jeg to gode tricks, der kan mildne en for stærk karrysovs, og dem får du lige her.
Dels kan du prøve at tilsætte et æble i små tern, da det giver et godt modspil til karryens kradse smag.
Men du kan også prøve at komme en teskefuld sukker i karrysovsen, det dulmer også det værste, så sovsen igen bliver spiselig.
En håndfuld rosiner hjælper også hvis du er i nød, men i et hele taget skal du smage dig forsigtigt frem, og tilsætte lidt karry ad gangen til sovsen.
Karrysovsen er fremragende til en kylling i ovn med kogte ris.
Spørgsmål og svar
I 100 gram karrysovs er der omkring 130 kalorier.
Du kan enten tilsætte lidt sukker eller et æble i små tern. Rosiner kan også redde en for stærk karrysovs.
Karrysovsen er en opbagt sovs af smør, mel og væske, der smages til med karry.
Se også disse opskrifter med karry:
Hejsa.
Når jeg laver karrysauce, bruger jeg altid revet Æble og revet løg. Det kommer i smørret inden karry og lidt sukker.
Er det til boller i karry, bruger jeg halvt Mælk og halvt vand fra bollerne. Det giver en god balanceret smag.
Hi
I dit afsnit om at redde en for stærk karrysovs, skriver du at man kan/skal tilsætte karry'en lidt efter lidt, hvilket lyder som en god ide, men hvordan får du så afbrændt din karry (lidt efter lidt)?
Mvh