Hvad er gastrik? Det er måske ikke alle der er klar over det, men gastrik er en gude-ingrediens i enhver sauce. Sådan laver du den.
Gastrik er utrolig nem at lave, og du skal blot anvende to ingredienser til at fremstille en flaske.
Og den holder sig fint et par måneder eller mere på køkkenbordet.
Opskriften her giver cirka 2,5 deciliter færdig gastrik, og i en video viser jeg dig, hvordan du laver den.
Opskrift på gastrik
Ingredienser
- 2,5 deciliter æblecidereddike
- 125 gram sukker - almindeligt hvidt sukker
Sådan gør du
- Find en tykbundet gryde frem, og sæt den over ved en pæn varme (kogeplade 1-9 skal den stå på 7).
- Kom sukker på, og lad det smelte indtil du har en mørkebrun karamel i gryden - men det må IKKE brænde på!
- Hæld så æblecidereddike ved, men pas på ikke at have ansigtet inde over gryden når du gør det. Det kan godt sprutte lidt, men falder hurtigt til ro.
- Skru en anelse ned (fra 7 til 6), og rotér forsigtigt gryden lidt rundt, så sukkeret bliver helt opløst.
- Du skal ikke på noget tidspunkt bruge en grydeske eller andet til at røre rundt i hverken sukker eller andet med.
- Så skal gastrikken bare stå og koge indtil den bliver til en tynd sirup. Det tager normalt omkring 8-10 minutter.
- Hæld den så forsigtigt op i en skål, og lad den køle af her. Den ser måske lidt tynd ud, men den tykner en del under nedkølingen, så vær ikke bekymret.
- Du skal blot ikke koge den længere end 8-10 minutter, da den så bliver for tyk, og kan være svær at få ud af en flaske!
- Derefter kan du hælde den op i en skoldet flaske, sætte prop i, og så kan gastrikken ellers holde sig mange måneder.
Se video til opskrift
Næringsindhold
Fakta om gastrik
Gastrikken har været brugt i århundreder til at give saucer og sovse en raffineret smag, som ellers er svær at tilføre.
Den unikke kombination af smag og toner fra både eddike og den karamelliserede sukker er svær - for ikke at sige umulig - ellers at tilføre saucen.
Den er selvfølgelig uundværlig i helt almindelige saucer som brun sovs, paprika flødesovs, andesovs og den slags.
Men du skal endelig også bruge den til sammenkogte retter, gullasch, glasering af kød og meget andet.
Og hvor meget gastrik skal man så bruge? Jeg plejer at anvende et par spiseskefulde til en almindelig omgang sovs eller gryderet, men smag dig frem.
Se også mine opskrifter på:

Jørgen Roager
Hvor kan man købe færdig gastrik. Kan ikke klare lugten af eddike. Bliver meget dårlig.
Holger Rørby Madsen
Hej Jørgen
Det forstår jeg godt. Det lugter heller ikke godt når man laver gastrik. En del supermarkeder og vinforhandlere har dem, og ellers må du lige på nettet og finde den.
Alt det bedste
Holger
Annette
Gastrik er u undværlig i mit køkken.
Din opskrift og video får 👍***** herfra
Bitten Friedmann
Hvor lang holdbarhed eer der på gastrik?
Ole
Det er da meget bekvemt med Gastrik, men også helt unødvendigt, da det ikke bliver anderledes end bare at hælde Eddike og Sukker i hvad end opskrift man er i gang med at lave, det kokke som f.eks Jean-Pierre, og han har da trods alt været professionel Fransk kok i over 54 år 🙂 Han kalder det stadigvæk Gastrik, men jeg går ud fra med den erfaring, ved han nok godt hvad han laver 🙂 Så man kan da også lige spare lidt på den dyre strøm plus ekstra rengøring og tid ved at springe dette over, og så kræver det heller ikke ekstra opbevaringsplads.
Anders
Brug ikke almindeligt melis som nævnt ovenfor...brug rørsukker og varm den langsomt op. Giver langt mere dybde i din gastrik.
Kirsten Larsen
Opskrift på gastrik er super nem. Tak og glædelig jul
SLykke
Nu har jeg lavet det. Glæder mig til at prøve der, har aldrig hørt om det før.
Louise
På min induktionskogeplade (Siemens) er selv 6 en alt for høj temperatur til at smelte sukker, det brænder bare - bare til info.
Annie Puggaard Thomsen
En helt uundværlig ting i køkkenet. ❤️❤️
Lotte Hauritz
Kan man bruge Sukrin i stedet for sukker?
Ann Schmidt
Hej
Jeg kigge lige lidt på andres kommentarer, ingen om det det hvide sukker😉kan andet sukker bruges, rør, kandis, farin, natur🤗 økologisk 🙃
Holger Rørby Madsen
Hej Ann
Jo, det kan det muligvis, men der er ingen grund til at bruge andet end almindelig, hvidt sukker 🙂
Så det vil jeg anbefale dig.
Alt det bedste
Holger
Ulla
Hej Holger
Steg på hesten igen. Denne gang med italiensk ædlecider. Samme tynde resultat. Koger jeg sukkeret i for kort tid? Massen er brun, men det er også kun lige til sidste sukkerkorn er smeltet.
Ulla
Har ikke prøvet det før. Kogte den i 9 min., men den blev ikke meget tykkere efter afkøling? Fulgte også 9 trins komfur indstilling. Brugte økologisk fransk æblecidereddike fra urtekram.
Holger Rørby Madsen
Hej Ulla
Nej, det lyder da mystisk. Jeg synes det plejer at være det modsatte problem, hvor den tykner mere end den burde 🙂
Lyder alligevel som om den ikke er kogt rigtig ind.
Du må op på hesten og lave en ny portion gastrik.
Alt det bedste
Holger
Palle
Godt at du har tilføjet en video, for det er vanskeligt at styre karamelliseringen, så dristig har jeg aldrig været.
Bente
Hejsa
Hvad gør æbleCIDEReddike for gastrikken fremfor æbleeddike?
Glæder mig til at prøve din opskrift 🤗
Henning Nielsen
Det er en rigtig fin gastrisk
Den får 5 stjerner.
Christian Blohm
Vedr. Gatrique -
Jeg laver den den på brombær - som følger :
250 gr brombær
2 1/2 el vand
125 gr sukker (helst rørsukker)
1) koger op
2) 15 min simrer
3) I si = Brombær + gastrique
Hæld på skoldet doseringsflaske - holder sig uendeligt…..
Når du laver “vildtsovs” - er 2 skefulde tilstrækkeligt !!!! + selvfølgelig lidt blåskimmelost
Mvh
Christian B
jp-lp@mail.dk
Jeg bruger det meget
tilsætter evt. forskellige kryderier
bozenazajfman@gmail.com
SÅDAN !👏👏
TAK for opskriften😊
Aldrig hørt om gastrik før.
Det gør jeg nu og jeg netop lige lavet den.
Meget nemt at lave, dog vil jeg sige tak for dit gode råd om at passe på, når man hælder eddike ned i det smeltede smør.
Det sprøjtede og buldrede, men fordi du har advaret, så tog jeg en lille men høj gryde og det var fornuftigt af mig.
Nu står den brandvarm gastrik i en skål og slapper af inden sin vidererejse til en flaske.
Hilsen
Bozena
Holger Rørby Madsen
Super dejligt at høre, og gastrik kan man næsten ikke undvære 🙂
Alt det bedste
Holger
Troels
Hej Holger, din Gastik er lækker, men min bliver heller ikke tyk, men det er vel ikke det afgørende, hvis den stadigvæk er sur/sød.. ? Men tak for det gode fif..
Troels
Holger Rørby Madsen
Hej Troels
Mange tak. Nej, tykkelsen er ikke afgørende. Jeg plejer at koge den ind til en tynd sirup, men den kan sagtens fungere som en god gastrik, selvom den er lidt tyndere. No problem 🙂
Alt det bedste
Holger
Tovetot
Hejsa. Først : tusind tak for nogle mega lækre opskrifter 😊
Jeg vil prøve at lave gastrik, men har et spørgsmål : kan jeg lave det med hyldeblomsteddike eller granatæbleeddike i stedet for æblecidereddike?
Holger Rørby Madsen
Hej Tove
Mange tak 🙂
Ja, det kan du sagtens. Husk bare ikke at koge din gastrik alt for tyk, da den bliver mindst dobbelt så tyk når den køler af.
De bedste hilsner
Holger
Sophia
Hej, nu har jeg prøvet at lave Gastrik... Det gik bare galt. Da jeg puttede edken oven i det smeltede sukker, så størknede det og sprøjtende Mega meget.. Hvad gør jeg forkert?
brian nielsen
Hejsa madens verden.
*I siger : Og hvor meget gastrik skal man så bruge? Jeg plejer at anvende et par spiseskefulde til en almindelig omgang sovs eller gryderet, men smag dig frem.
Hvor stor er en almindelig omgang sovs ?
Og hvordan skal det smage med gastrikken ? og hvornår er det for meget ?
Takker
Pebbel16
Jeg har nu lavet den nøjagtigt efter opskriften og med æblecideredikke i stedet for æbleedikke. Det er første gang, jeg nogensinde har lavet/brugt gastrik (i din karrysauce, som blev lækker). Har bare lige et spørgsmål: Min gastrik er meget syrlig - skal den være det?
Madensverden.dk
Hej
Jeps - det gode ved gastrik er, at den er en skøn blanding af syrligt og sødt 🙂
Men den giver saucer en fantastisk dybde.
Alt det bedste
Holger
Lene
Jeg kom til at lave den med æbleeddike i stedet for æblecidereddike. Er der stor forskel? MVH Lene
Madensverden.dk
Hej Lene
No stress - det gør ingenting. Du har stadig en rigtig god gastrik 🙂
Så nyd den.
De bedste hilsner
Holger
Tine
Hej
Har lavet gastrisk efter din opskrift , men synes den er tynd som vand stadig , efter afkøling ? Kan jeg koge den op igen eller hvad tænker du ?? Mvh
Madensverden.dk
Hej Tine
Ups - den er nok ikke kogt nok ind 🙂 Jo, prøv at koge den lidt længere ind, det burde ikke være et problem. Omvendt må den jo heller ikke blive så tyk, at du ikke kan få den ud af flasken.
De bedste hilsner
Holger
Jette Thomsen
Og jeg troede jeg var smart og frøs gastriken i isterningspose. Havde lige glemt at sukker ikke fryser så godt. 😂.
Madensverden.dk
Hej Jette
Ups - nej, det er bedre bare at opbevare gastrik i en flaske på køkkenbordet 🙂
De bedste hilsner
Holger