Hvad er gastrik? Det er måske ikke alle der er klar over det, men gastrik er en gude-ingrediens i enhver sauce. Sådan laver du den.
Her er min grundopskrift på en gastrik, som jeg synes man altid bør have stående i sit køkken. Jeg håber du kan lide opskriften, og du må meget gerne give den en vurdering fra 1-5 stjerner. I kommentarfeltet kan du dele din viden og erfaring med gastrik. På forhånd tak.
Gastrik er utrolig nem at lave, og du skal blot anvende to ingredienser til at fremstille en flaske.
Og den holder sig fint et par måneder eller mere på køkkenbordet.
Opskriften her giver cirka 2,5 deciliter færdig gastrik, og i en video viser jeg dig, hvordan du laver den.
Opskrift på gastrik
Ingredienser
- 2,5 deciliter æblecidereddike
- 125 gram sukker almindeligt hvidt sukker
Sådan gør du
- Find en tykbundet gryde frem, og sæt den over ved en pæn varme (kogeplade 1-9 skal den stå på 7).
- Kom sukker på, og lad det smelte indtil du har en mørkebrun karamel i gryden - men det må IKKE brænde på!
- Hæld så æblecidereddike ved, men pas på ikke at have ansigtet inde over gryden når du gør det. Det kan godt sprutte lidt, men falder hurtigt til ro.
- Skru en anelse ned (fra 7 til 6), og rotér forsigtigt gryden lidt rundt, så sukkeret bliver helt opløst.
- Du skal ikke på noget tidspunkt bruge en grydeske eller andet til at røre rundt i hverken sukker eller andet med.
- Så skal gastrikken bare stå og koge indtil den bliver til en tynd sirup. Det tager normalt omkring 8-10 minutter.
- Hæld den så forsigtigt op i en skål, og lad den køle af her. Den ser måske lidt tynd ud, men den tykner en del under nedkølingen, så vær ikke bekymret.
- Du skal blot ikke koge den længere end 8-10 minutter, da den så bliver for tyk, og kan være svær at få ud af en flaske!
- Derefter kan du hælde den op i en skoldet flaske, sætte prop i, og så kan gastrikken ellers holde sig mange måneder.
Se video til opskrift
Næringsindhold
Fakta om gastrik
Gastrikken har været brugt i århundreder til at give saucer og sovse en raffineret smag, som ellers er svær at tilføre.
Den unikke kombination af smag og toner fra både eddike og den karamelliserede sukker er svær - for ikke at sige umulig - ellers at tilføre saucen.
Den er selvfølgelig uundværlig i helt almindelige saucer som brun sovs, paprika flødesovs, andesovs og den slags.
Men du skal endelig også bruge den til sammenkogte retter, gullasch, glasering af kød og meget andet.
Og hvor meget gastrik skal man så bruge? Jeg plejer at anvende et par spiseskefulde til en almindelig omgang sovs eller gryderet, men smag dig frem.
Se også mine opskrifter på:
Hvor lang holdbarhed eer der på gastrik?
Gastrik er u undværlig i mit køkken.
Din opskrift og video får 👍***** herfra