Her er min opskrift på en klassisk og gammeldags gullasch (gullash) med kartoffelmos. En populær gryderet med oksekød, paprika og champignon.
Gullasch med kartoffelmos. En af de klassiske retter, som selvfølgelig især nydes i de mere mørke efterårs- og vinteraftener.
Der findes et utal af varianter af gullasch (eller gullash), men her er min bedste opskrift, og som jeg synes den skal være.
Jeg har anvendt en udskæring af okseinderlår, som skæres i ud tern. Men du kan sagtens også bruge andre udskæringer, herunder blandt andet en oksebov.
Se også: Bistrogryde - opskrift på nem gryderet med oksekød
Der er selvfølgelig paprika i gryderetten, og her kan du jo selv tilføre mere, hvis du synes det. Eller komme lidt chili i, det gør kun gullaschen endnu mere varm i smagen.
Opskriften på gullash er beregnet til fire personer som hovedret/aftensmad. Du kan også se fremgangsmåde i min video.
Opskrift på gullasch
Ingredienser
Kød og sovs
- 500 gram okseinderlår - i tern
- 2 spiseskefulde hvedemel
- 2 teskefulde paprika
- 1 teskefuld salt
- 250 gram champignon - i halve eller kvarte
- 1 rød peberfrugt - i strimler
- 1 dåse flåede tomater - eller hakkede tomater
- 3 deciliter oksefond
- 0,5 teske spidskommen
- 1 teskefuld paprika - en ekstra teskefuld
- 2 laurbærblade
- salt og friskkværnet peber
Kartoffelmos
- kartoffelmos - se min opskrift i linket
Sådan gør du
- Kom hvedemel, paprika og salt i en dyb tallerken, og vend kødet forsigtigt i det.
- Varm en stegegryde op og kom en stor klat smør i. Brun nu kødet ved en god varme, og gør det gerne ad to omgange, så det får den rigtige stegeskorpe. Læg kødet til side.
- Champignon børstes rene og deles i halve eller kvarte, mens den røde peberfrugt skæres i tynde strimler.
- Svits champignon og peberfrugt i lidt smør i gryden, og tilsæt derefter kødet igen.
- Hæld en dåse flåede tomater i sammen med oksefond, og stik et par laurbærblade ved. Krydr med spidskommen og friskkværnet peber. Tilsæt også en ekstra teskefuld paprika.
- Kog op, læg låget på stegegryden, skru ned for varmen, og lad nu din gullasch (gullash) simre i cirka et par timer.
- Lav i mellemtiden den gode kartoffelmos. Eller kog ris.
- Smag din gullasch til med salt og peber - og eventuelt også lidt gastrik
Se video til opskrift
Næringsindhold
Noter
Lækkert tilbehør til gullasch er som sagt en luftig kartoffelmos, men jeg synes også du skal servere en frisk frillice salat til.
Gullash kan også serveres med ris.
Se også: Klassisk mørbradgryde med ris, bacon og cocktailpølser
Og prøv også den lækre vikingegryde eller en bøf stroganoff.

Pia
Det er ikke det jeg forbinder med gulllash
Sanne Høck
Ser rigtig godt ud ,men må lige høre om der ikke skal løg eller hvidløg i gullasch? Løg er jo en rigtig god smagsgiver ,men bliver det for dominerende??
Har lige lavet gastrik og din oksefond☺️👍🏼
Har en greater Omaha i fryseren som skal være gæstemad på lørdag. Kan den med fordel sous vides?? Og i fald hvor længe skal den have ved hvor mange grader??
Tak for gode råd og opskrifter😃🙏🏼
De bedste hilsner og godt nytår 🎉🎆fra Sanne😁
Charlotte
Opskriften er mega god. Jeg puttede også gulerødder i . Lidt persille ville være et kæmpe plus
Joan g Carlsen
Hejsa . Vil bare lige høre om din gullasch kan fryses ???
Holger Rørby Madsen
Hej Joan
Du kan sagtens fryse en gullasch - det er smart, for så man eks. altid lave en dobbelt portion 🙂
De bedste hilsner
Holger