Bøf stroganoff er en lækker gryderet, der laves af strimler af mørt oksekød, paprika og fløde. Klassisk opskrift med kartoffelmos.
Bøf Stroganoff er blevet en klassisk og særdeles populær ret, som typisk serveres med en fløjsblød kartoffelmos eller kogte ris.
Men hvad er Bøf Stroganoff egentlig for en ret?
Retten stammer oprindeligt fra Rusland, hvad navnet jo også nærmest afslører.
Opskrift på bøf stroganoff
Ingredienser
- 600 gram okseinderlår - i tynde strimler
- 4 spiseskefulde paprika
- 4 spiseskefulde hvedemel
- 2 løg - finthakkede
- 3 skiver bacon - tykke skiver tørsaltet, skåret i tynde strimler
- 250 gram champignon - skåret i mindre skiver
- 1 dåse hakkede tomater
- 1 dåse tomatpasta - svarende til 140 gram
- 1 deciliter oksefond
- 4 deciliter piskefløde - du kan godt bruge 5 deciliter
- salt og friskkværnet peber
- 1-2 spiseskefulde gastrik - kan udelades
Sådan gør du
- Start med at gøre alle dine ingredienser klar. Pil og hak løgene, skær den tørsaltede bacon ud i gode skiver, som du så strimler tyndt på tværs, og rengør champignon, hvorefter du skærer dem i skiver.
- Drys hvedemel og paprika op i et fad eller en stor skål, og bred de tynde strimler okseinderlår ud i fadet/skålen. Vend kødet godt rundt.
- Tag en god pande frem, hvor maden ikke brænder for let på. Den bruger du til at brune alle ingredienserne. Find samtidig en stor sauterpande eller stor gryde frem, det er den du skal samle din bøf stroganoff i.
- Kom en god klar smør i panden, og svits baconstrimler sprøde. Hæld dem over i sauterpanden/gryden. Når du svitser her skal det ske ved en god varme - gerne 8 på en skala fra 1-9.
- Svits så løg og champignon klare og lækre på panden, og kom også dem over i den anden pande.
- Så skal du have svitset kødet. Gør det ad to omgange, så fordel halvdelen i panden, og brun det godt af. Pas på kødet ikke brænder på, da der er paprika på, og det brænder nemt fast.
- Kom første halvdel over i den anden pande/gryde - og lav så anden ombæring på samme måde. Kom også det sidste kød over i sauterpanden/gryden.
- Kom så tomatpasta på panden, og brun det af. Tilsæt tomaterne og oksefond, og lad det koge op. Hæld det over i den anden pande/gryde, som nu skal i spil.
- Sæt sauterpanden/gryden med alle ingredienserne over blusset, og lad det koge op. Krydr med friskkværnet peber, men vent med salt til sidst, da både bacon og fond indeholder salt!
- Når det koger kommer du fløden ved, og skruer ned på svag varme, 3-4 på en skala fra 1-9. Læg låg på, og lad det simre en halv time.
- Smag til med salt og peber, og pynt med lidt friskklippet persille. Der også smages til med lidt citronsaft, og en sjat gastrik i retten gør den bestemt ikke dårligere. Se i videoen hvordan du laver en gastrik. Ønskes en mørkere ret, kan du justere med lidt sovsekulør.
Se video til opskrift
Næringsindhold
Noter
Bøf stroganoff en særdeles velsmagende gryderet, der kan serveres med gode ris, eksempelvis Basmati. Eller rigtig kartoffelmos. Selv foretrækker jeg kartoffelmos.
Du kan sagtens også servere en grøn salat til - og så passer et godt glas rødvin fremragende til.
Hvorfor hedder det Bøf Stroganoff?
Retten og navnet dukkede op i midten 1900-tallet, men man kender faktisk ikke årsagen til selve navnet.
Der er dog flere bud hvem der lagde navn til gryderetten, og et af de mest sandsynlige er Alexander Grigorievich Stroganoff, men det vides altså ikke med sikkerhed.
Bøf Stroganoff er kendt verden over, men laves i mange forskellige udgaver fra land til land.
Opskriften her er til fire personer, men rester kan sagtens gemmes til dagen efter.
Se også mine opskrifter på:

Morten Ipsen
God nem ret smager super godt