Paprika er et populær krydderi. Her kan du læse, hvad det er lavet af, hvor sundt det er, og hvorfor det ikke må opbevares over komfuret.
Paprika er et krydderi, der er fremstillet af tørrede og pulveriserede peberfrugter uden kerner fra forskellige sorter under planteslægten Capsicum Annuum.
Mange forbinder paprika med Ungarn, som producerer tonsvis af krydderiet. Og så er deres nationalret jo gullasch, som får sin dybe røde farve herfra.
Peberfrugterne, som spanierne bragte med til Europa fra Amerika i 1600-tallet, nåede dog først til Ungarn langt senere gennem tyrkerne.
Hvornår man første gang begyndte at tørre og knuse peberfrugterne, fortaber sig lidt i det uvisse.
Verdens bedste paprika
Det er et faktum er, at Ungarns regioner er yderst velegnede til at dyrke de peberfrugter, som er perfekte til paprika.
Krydderiet dyrkes i andre lande. For eksempel findes der tre slags i Spanien, som blandt andet giver chorizoen sin fine farve og smag. Ungarerne regnes alligevel for at være verdensmestre udi paprika-produktion.
Krydderiet findes i mange forskellige variationer, blandt andet stærk, mild, sød og røget.
Gør dig selv en tjeneste at skaffe en god ungarsk paprika og en spansk røget som Pimentón de la Vera. Så har du to vidunderkrydderier klar til at blive brugt.
Og det skal nok blive brugt, for det kan bruges i alt fra gryderetter til saucer, stege og grøntsager. Du finder en håndfuld opskrifter med det dybrøde krydderi nederst i artiklen.
Paprika og sundhed
Udover at paprikaen er en uundværlig ingrediens i mange retter, siges det røde krydderi også at have en anden række gode egenskaber.
Det røde krydderi indeholder både A-vitamin og C-vitamin. Og så indeholder det både stoffet Salicylsyre og Capsaicin
Salicylsyren menes at have en generel anti-inflammatorisk effekt og være med til at dæmpe lidelser som gigt.
Capsaicin kan stimulere vores fordøjelse og hævdes også at kunne skubbe til forbrændingen.
Opbevaring og holdbarhed
Paprikaen er et krydderi, som skal opbevares tørt, lufttæt og mørkt, da smagen ellers kan blive ødelagt.
Generelt kan tørre og pulveriserede krydderier optage kondensvandet fra madlavningen, og de bør derfor ikke placeres ved siden af komfuret i et skab i stedet for ovenpå emhætten.
Så find et andet sted til opbevaring af krydderierne, selvom det for mange er oplagt at anvende den lille hylde over emhætten.
Opskrifter og anvendelse
Røget paprika har en helt anden smag end sød paprika. Den røgede er super i en rub til grillkød og stege. Den har nærmest en røgagtig barbecuesmag i sig selv.
En sød paprika leder mere tankerne hen mod en blanding af tomater og milde chilifrugter.
De fleste krydderier frigiver smag og duft, når de ristes på en brandvarm pande, før de bruges i en ret.
Det dur ikke med paprika. Den skal først i en sauce eller simre-ret kort før servering - eller når retten står og småsimrer på komfuret.
Prøv en af disse lækre opskrifter:
Krydret blomkål i ovn med paprika og hvidløg
Paprikagryde med cocktailpølser
Sigøjnerpande med kartoffelmos
Comments
No Comments