Piment d'Espelette er et fransk krydderi, som laves af chilifrugter fra Pyrenæerne. Smagen er delikat med strejf af frugt, peber og paprika.
Piment d'Espelette bliver kaldt Baskerlandets krydderi. Det er nærmest umuligt at få en ret i det franske Baskerland uden et drys Piment d'Espelette.
Det er simpelthen egnens gastronomiske stolthed, et smukt chilikrydderi med en mildere smag end det vi kender fra Mexico og Thailand.
Piment betyder chilipeber, og det er, hvad krydderiet indeholder: Tørrede, malede chilifrugter fra området omkring byen Espelette.
Det kan du bruge krydderiet til
Piment d'Espelette har den fineste smag - en nuanceret peberagtig smag med lidt frugttoner og varme.
Det er ikke en stærk chili, faktisk ligger den næsten nederst på Scoville-skalaen, der bedømmer chiliens styrke.
Du kan bruge det til alt fra ratatouille og kødretter til dressinger, grillmad og drys på salater. Det er også det krydderi, som bruges til den kendte bayonneskinke og i retten fyldt kyllingebryst med soltørrede tomater.
Kan du lide chokoladeretter eller varm kakao med et nip chili, er det dette krydderi du skal bruge.
Et lokalt produkt
Chilifrugter gror ikke naturligt i Europa. De kommer fra Sydamerika, og blev taget med til Europa i 1500-tallet.
Her begyndte franske bønder i dalene ved Pyrenæerne at dyrke dem i 1523. Vejret og jordforholdene på egnen gør, at peberfrugterne får en helt særlig smag.
Krydderiet har fået certificeringen A.O. P - Appellation d’Origine Protégée. Det betyder, at det er et beskyttet, lokalt produkt og kun det chilipeber der produceres i området, må sælges under navnet Piment d'Espelette.
Det er i øvrigt samme certificering som champagne.
Espelette den maleriske by
Vi kender mest Baskerlandet fra Spanien, men den nordøstlige del af Frankrig er også en del af det baskiske område.
Og det er her, chilipebrene dyrkes, tørres i solen og males for at blive til dette krydderi.
Har du været på ferie i området, har du formentlig set de lange, smukke rækker af chilifrugter hænge.
Krydderiet har fået navn efter den kønne by Espelette, som er centrum for chiliproduktionen. Og byen bærer præg af det.
Ikke nok med at man kan se de dekorative chiliranker, så har mange af husene en dyb, rød farve.
Her kan du læse om andre krydderier:
BIRGER FJELDSTED PETERSEN
Hej, hvornår er det nordøstlige Frankrig (Alsace) blevet en del af Baskerlandet ???