Scoville-skalaen er et barometer for de forskellige chiliers styrke. Se, hvorfor chili føles stærk, og hvor de enkelte chilier er på skalaen.
Scoville-skalaen måler chilifrugters styrke. Eller rettere: Hvor stærke chilier virker på os.
Det er nemlig nogle receptorer i slimhindernes nerveender i munden, som får os til at føle, det brænder, hvis vi tager en bid af en chili.
Disse receptorer går i alarm, når de udsættes for visse stoffer, capsaicinoider, fra chilier. Og når alarmen går, føler vi det brænder i munden.
Denne brændende fornemmelse kan måles i Scoville-skalaen. Skalaen beregner styrken af capsaicinoiderne og denne styrke måles i det, der hedder Scoville Heat Units. Forkortet: SHU.
Måleenheden SHU går fra nul – peberfrugter – til 2.2 millioner, som den sindssygt stærke Smokin' Ed Curries Carolina Reaper.
Chili så tungen brænder og du sveder
Chili-Klaus kalder Carolina Reaper for pigtrådsmusik uden musik og skriver på sin hjemmeside:
'Hvis du vover at spise en Carolina Reaper, vil den forførende sødme langsomt blive afløst af en brutal styrke, der vil få dine ører til at hænge i laser, din tunge til at bløde og dit ansigt til at smelte.'.
Det var apotekeren Wilbur Scoville, som lavede en styrkeskala for chili i 1912. Han begyndte med at forske i chili som smertestillende middel og opfandt i den forbindelse Scoville-skalaen.
Beregningerne er baseret på en speciel målestok: En chili med 1000 SHU skal fortyndes 1000 gange for ikke at smage stærkt.
Se om du kan finde din chilis styrke
Her får du Chiliworld.coms overblik over en snes forskellige chilifrugter, så du får et indtryk af forskellen på styrken.
1.5 - 2.200.000 | Carolina Reaper |
1,463,700 | Trinidad Scorpion Butch T |
1,382,118 | Naga Viper |
1,041,427 | Naga bhut jolokia og Assam India |
855,000 | The Naga Jolokia |
350,000 - 577,000 | Red Savina habanero |
100,000 - 350,000 | Habanero |
100,000 - 225,000 | Birds Eye |
100,000 - 200,000 | Jamaican Hot |
75,000 - 80,000 | Red Amazon |
50,000 - 100,000 | Thai peber |
40,000 - 58,000 | Piquin |
30,000 - 50,000 | Cayenne |
30,000 - 50,000 | Tabasco |
6,000 - 23,000 | Serrano |
5,000 - 10,000 | Chipotle |
2,500 - 5,000 | Jalapeño |
500 - 1,000 | New Mexico |
100 - 500 | Pimento |
0 | Peberfrugter |
Karen
Jeg har en chilipeber i mit lille drivhus.. der står styrke 5.
Hvad svarer det til?
V.H. Karen M.