• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Chipotle

Chipotle

billede med chipotle
Del gerne:
4
SHARES
FacebookMessenger4PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 16. oktober 2024 - Udgivet: 5. juni 2020

Chipotle er modne, tørrede jalapeños, som er eminent i mexicansk mad. Her er alt, du skal vide om chilien, der blandt andet bruges i den stærke adobosauce.

Chipotle er fuldstændig uundværlig i det mexicanske køkken. Her har den tørrede, røgede chili været brugt siden aztekerne begyndte at bruge teknikken - i øvrigt det samme folk, der opfandt chokoladen.

De mørke chilifrugter minder nærmest om svesker i udseende, men tag ikke fejl, der er bid og styrke i dem.

Navnet betyder røget chili på den indianerstammen nahuas sprog. Og røget er de.

Chipotle er jalapeños, der får lov at hænge på buskene, til de bliver mørkerøde og næsten tørrer ind på grenene.

Herefter plukkes de og røges, så saften næsten svinder helt ind.

Når rygeprocessen begynder, har chilifrugten et saftindhold på 88 procent, når de er færdige, er procentdelen nede på seks.

Chipotle i mange former

Den røgede chilifrugt kan købes i mange forskellige forklædninger:

Hele, som stødt krydderi, i flager og i pureer som den berømte adobo, man kan bruge som marinade til for eksempel grillet og marinere svinemørbrad med chipotle.

Uanset hvilken form man bruger, vil den røgede, stærke, lettere søde smag træde frem.

Styrkemæssigt er de tørrede chilier lige så stærke som de friske jalapeños.

Når man skal måle, hvor stærke de forskellige varianter af chili er, bruges Scoville-skalaen, og her har chipotle 35.000 SHU (måleenheden på Scovilleskalaen).

Til sammenligning har verdens stærkeste chili, Carolina Reaper, en SHU på en million og en almindelig snackpeber en SHU på nul.

Anvendelse

Du kan bruge chipotle i hvilken som helst form i alle de retter, du skal bruge chili til.

De ligger i den mildere ende af skalaen, så de fleste kan spise retter med chipotle.

Her er ideer til at bruge de røgede chilifrugter:

  • I supper og gryderetter som chili con carne eller chili sin carne. Her er det en god ide at bruge hele chipotles, som du har udblødt i vand en time forinden.
  • I marinade til kød og grøntsager, som skal på grillen. Her er stødt chipotle og adobo bedst.
  • Mayonnaise med chipotle-pureen adobo smager skønt i en burger, til pommes frites, i tacos og sandwiches.
  • Som stødt krydderi er det skønt i salsa og guacamole.
  • Adobo masseret godt rundt om en hel kylling, før den kommer i ovnen, giver kyllingen en masse smag. Du kan også bruge pureen blandet med sirup til stegt kyllingvinger og lår.

Opbevaring

Hele, røget chili kan holde sig i en beholder i et skab i årevis, men smagen og styrken begynder at aftage efter et års tid.

Krydderiet har lang holdbarsdato, men smager bedst og stærkest indenfor det første halve år efter, at opbevaringen har været brudt.

Hvorfor er chilier stærke?

Frugterne indeholder en slags olie med otte forskellige slags capsaicinoider.

Det er disse stoffer, som kan få os til at svede, rødme og brænde, hvis vi spiser rigtig stærk chili.

Jo højere koncentration capsaicinoider, desto mere vil det brænde.

Og hvorfor kan vi egentlig lide at spise noget, der giver os en brændende fornemmelse i munden? Det har smagsforskeren Paul Rozin et bud på.

Han mener, at vi simpelthen oplever en lettelse og nydelse, efter smerten har aftaget sig i munden.

Og det er den belønning, vi i virkeligheden stræber efter.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Svend Åge Mathiesen

    juni 03, 2024 at 5:43 pm

    Kan man ikke lindre lidt på
    det stærke i chipotle????

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens madplan uge 29

Ugens madplan uge 29 byder på dejlig aftensmad til hele ugen

Billede af pighvarsalat.

Pighvarsalat - salat med rester af pighvar eller anden hvidfisk

Billede af stegt fennikel med ærter og grønne asparges.

Stegt fennikel med ærter og grønne asparges

Billede af blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse.

Blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse

Ugens madplan uge 28

Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen

Billede af laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs.

Laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs

Forsiden lige nu

billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
tex mex kylling
Tex Mex kylling→ Se opskriften
Billede med brunchæg i ovn
Brunchæg i ovn - ovnbagt æg i skål eller form→ Se opskriften
Billede af pighvarsalat.
Pighvarsalat - salat med rester af pighvar eller anden hvidfisk→ Se opskriften
billede med rabarbermuffins
Rabarbermuffins: 12 luftige muffins med rabarber→ Se opskriften
Ugens madplan uge 29
Ugens madplan uge 29 byder på dejlig aftensmad til hele ugen→ Se opskriften
billederesultat for svinemørbrad med honning og soja
Svinemørbrad med honning→ Se opskriften
Salat med kogte kartofler
Salat med kogte kartofler, asparges og radiser→ Se opskriften
billede med spinatsalat
Spinatsalat med babyspinat, tomater og rødløg→ Se opskriften
Pandekageroulade
Pandekageroulade med jordbær→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her