Gastrik med rødvin, eddike og sukker kogt ind som en sirup. Det er hemmeligheden bag en fantastisk sauce. Her er opskriften til dig, der elsker sovs.
Gastrik med rødvin er hemmeligheden bag verdens bedste sauce. De fleste kender situationen, hvor man bliver ved med at smage saucen til, fordi der mangler noget.
Det 'noget' kan være gastrik eller på fransk: gastrique. En slags sirup, der er baseret på sukker og vineddike - og for den fulde smag: rødvin.
Det er så let at koge en gastrik sammen. Det eneste du skal gøre, er blot at blande sukker, eddike og vin i en lille gryde. Derefter skal ingredienserne koge, indtil de er kogt ind til en tyk sirup.
Så det kan betale sig at lave en ordentlig portion - hvis man altså er sauce-elsker.
Se også de populære opskrifter på:
Opskrift på gastrik med rødvin
Gastrik med rødvin
Ingredienser
- 4 deciliter rødvin
- 300 gram sukker
- 1 deciliter eddike
- 1 deciliter balsamicoeddike
Sådan gør du
- Vej sukker af og hæld det i en lille gryde.
- Hæld de to eddiker samt rødvinen ned til sukkeret.
- Bring massen i kog under omrøring. Når den koger skuer du ned til middel varme, og lader den simre i 20 minutter. Eller indtil du har en tyk sirup.
- Når din gastrik med rødvin er kogt ind til en tykkere væske, hælder du den på en ren flaske. OBS: Den bliver tykkere, når den er kølig.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips, opbevaring og opskrifter
Siruppen kan gemmes i flere uger i køleskabet og tages frem, når du skal lave sauce.
Et par spiseskefulde gastrik med rødvin vil som regel være smagsgiver nok til en sauce for fire personer.
Og det giver virkelig smag. I stedet for at kæmpe med at tilsætte lidt ribsgele, en sjat vin, noget mere piskefløde for at ramme smagen, kan denne sirup gøre det i stedet.
Flemming krogsgaard jensen
Er det korrekt at sukkeret ikke skal carmelisere inden de andre ting tilsættes
Karsten olesen
Er det bare alm eddike man bruger til rødvinsgastrik
Holger Rørby Madsen
Hej Karsten
Det kan du godt - jeg plejer at bruge en æbleeddike. God fornøjelse.
Bedste hilsner
Holger
Trine
Kan man evt fryse gastrikken ned i isterningsposer? 🤔🤗
Holger Rørby Madsen
Hej Trine
Det kan du godt, men det er næsten ikke nødvendigt. Gastrikken holder sig nemlig i mange måneder, så holdbarheden er ikke noget problem.
Alt det bedste
Holger
Dennis
Det matcher ikke så godt det i skriver ovenover ("flere uger i køleskabet"), men rammer meget godt min erfaring, hvor den har holdt sig i et års tid udenfor køleskab. Største problem var at sukkeret begyndte at skille sig ud og krystallisere.
Martin
Har ikke prøvet at lave den, men det lyder som om den kunne være lækker i sovs og italiensk mad. Med hensyn til alkohol, så er der ikke noget tilbage efter 20 minutters kogning.
Karen Seneca
Hej
Jeg er meget glad for at bruge rødvinsgastrik i sovs, ja 🙂