Her får du den bedste opskrift på en madeira sauce, der laves helt fra bunden. Det er en nem sovs med rigelige mængder af hedvinen madeira.
Madeira sauce er en helt klassisk sovs, der laves på en bund af madeira. Som navnet jo svagt antyder.
Sovsen er meget nem at lave, og den jævnes ganske let til sidst med indpisket koldt smør, og det er altså en klassesovs til mange retter med kød.
Fyldet i form af skalotteløg, hvidløg og gulerod skal blot blive i sovsen ved servering, for det tilfører endnu mere smag. Så lad være med at sigte din madeira sauce.
Opskriften er beregnet til fire personer.
Ingredienser til madeira sauce
1 skalotteløg
2 fed hvidløg
1 lille gulerod
Et par kviste frisk timian
5 sorte peberkorn
3 deciliter madeira
2 deciliter rødvin
4 deciliter oksebouillon eller oksefond
30 gram smør
Fremgangsmåde
- Skalotteløg og hvidløg pilles og hakkes fint. Guleroden snittes i helt små tern.
- Varm en lille og tykbundet gryde op og kom en god sjat olivenolie i. Sauter løg, hvidløg og gulerod i et par minutter ved middel varme uden det tager farve.
- Riv bladene af timiankvistene og kom dem ved sammen med peberkorn.
- Hæld så madeira ved og lad det koge ind til det halve.
- Tilsæt så rødvin og lad det igen halvere.
- Så kommes oksebouillon eller oksefond ved, og endnu en gang reduceres til cirka halv mængde. Nyd den dejlige duft i køkkenet.
- Når din madeira sauce er halveret tages gryden af komfuret, og koldt smør i tern piskes i. Smag til med salt og peber. En smule gastrik gør også underværker.
Se også mine opskrifter på:
Servering
Den færdige madeira sauce serveres straks til alt fra kalvetournedos til culottesteg eller en langtidsstegt oksefilet.
Hvad er Madeira?
Hvis du undrer dig over madeira er for noget, så er svaret lige her.
Madeira er en hedvin, der bliver fremstillet på øen Madeira, der igen er en del af Portugal.
Madeiraen produceres i forskellige typer og kvaliteter, og der findes udgaver til både en aperitif eller som dessertvin. Vinen er fremragende i en sovs, men her skal du gå efter en nogenlunde tør udgave.
Noget af det der kendetegner en madeira er, at den faktisk kan holde sig i lang tid efter at flasken er åbnet.
Det skyldes blandt andet, at man opvarmer vinen til op til 60 grader
Madeira er også et yndet turistmål, og her kan du jo så passende selv stifte bekendtskab med vinproduktionen på tætteste hold.
Del dine ideer og tanker med os andre her: