Her kan du læse alt om karry, der ikke blot er ét krydderi, men en blanding af forskellige krydder. Karry stammer fra Indien, og det er faktisk sundt.
Dette er en artikel om karry, hvor du kan blive lidt klogere på den gule krydderiblanding. Jeg håber du kan lide artiklen, og du må meget gerne komme med din vurdering ved at tildele fra 1-5 stjerner. Er du glad for karryen, eller er det ikke dig - skriv gerne også din kommentar. På forhånd mange tak.
Krydderiblandingen karry er ikke bare ét krydderi, men er en blanding af forskellige krydderier.
Karry er typisk lavet af omkring 14 forskellige krydderier, og selv om det er et populært krydderi her i Danmark, så stammer karryen oprindeligt fra Indien.
”Vidste du.. I Indien bliver karry ikke kaldt karry, men i stedet masala? Masala er nemlig betegnelsen for en krydderiblanding.”
Hvordan laver man karry?
Karryen findes bade i farverne gul, grøn og rød.
Den gule karry som vi kender bedst fra glasset eller posen i supermarkedet, får det meste af sin gule farve fra gurkemeje.
I blandingen kan der desuden være : Sennep, kanel, bukkehornsfrø, muskatnød, spidskommen, ingefær, hvidløg, peber, anis, nellike, safran, kardemomme, allehånde, laurbærblade, og koriander.
Karryen og sundhed
På grund af de mange forskellige krydderier, som er at finde i karryen, er der samtidig også en masse sundhedsfremmende stoffer i denne krydderiblanding, som kan have en positiv effekt på dit helbred.
Positive effekter på dit helbred ved indtagelse af karryen:
Én af det faste bestanddele og ingredienser i karry, er krydderiet gurkemeje.
Gurkemeje har i sig selv en masse positiver effekter på dit helbred, og det har igennem mange år, også været brugt af inderne som medicin til forebyggelse og helbredelse af en lang række forskellige sygdomme og lidelser.
Gurkemejen i karryblandingen kan blandt andet:
- Bekæmpe inflammation og diverse betændelsestilstande i kroppen.
- Være med til at forebygge demens, som f.eks. Alzheimers.
- Lindrer allergier og irritationer.
- Hæmme kræftceller i deres udvikling og vækst.
Stofferne som findes i karryen, blandt andet stoffet curcumin, kan være med til at lindre gigt hos gigtpatienter, og give større bevægelsesfrihed.
Curcumin har desuden også vist sig at være effektiv mod depression, og kan virke som anti-depressivt middel, da der er tegn på at det øger både serotonin og dopamin niveauet i hjernen. Så nyd endelig karryen med ro i sindet.
Nyttig viden
For at få den bedste smag ud af karryen, så steg eller brun den i lidt olie eller smør først.
Du skal "brænde" karryen af ved en middel varme, den skal netop ikke svitses ved for høj varme.
Altså, at brænde karry af, betyder ikke at den skal bankes af ved høj varme, men lidt varme åbner smagen i de forskellige krydderier.
Derfor er det en god idé, og du får altså en karryret med mere af den rigtige smag.
Kurt Wildt
Det er en fornøjelse at læse dine opskrifter
Dét er dejlige retter og oplysende tekster
Man bliver klogere samtidig med man laver dejlig mad. Bedste hilsner. Kurt Wildt
Holger Rørby Madsen
Hej Kurt
Mange tak for det - det er jeg virkelig glad for at høre. Det er nemlig præcis det der er meningen.
Alt det bedste til dig
Holger
Ann Karin
Jeg er interesseret i at høre hvilket mærke jeg skal vælge hvis jeg skal have en rigtig god karry - ikke for stærk.
På forhånd - TAK