Den bedste opskrift på hakkebøf. Se hvordan man laver hakkebøffer i ovn, fad, og på grill. Med stegetid og alt du skal vide om hakkebøffer.
Hakkebøf er en klassisk ret, hvor du steger bøffer af hakket oksekød på en pande, og serverer dem med bløde løg og en god sovs.
Hakkebøffer kan laves på forskellige måder, men her får du den helt sikre og nemme grundopskrift på en hakkebøf. Og den smager præcist som den skal.
Men jeg guider dig også igennem alt du skal vide om tilberedning af hakkebøffer, herunder hvordan hakkerbøffer formes, de bløde løg, om tilberedning i ovn, fad eller på grillen - og du kan også læse hvor mange kalorier, der er i dem.
Kort sagt indeholder denne opskrift alt du skal vide om hakkebøffen.
Opskriften er beregnet til fire personer.
Opskrift på hakkebøf
Ingredienser
- 600 gram hakket oksekød med 10 procent fedt
- 3 store løg
- 3 deciliter oksefond
- 2 teskefulde majsstivelse
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Kødet deles i seks lige store stykker. Brug en skarp kniv og skær det ud. Klem hvert stykke fars sammen i hånden til en kugle, men lad være med at mase den alt for hårdt. En hakkebøf kan også blive for kompakt og hård, så alt med måde.
- Tryk kødet lidt fladt på et skærebræt, og form til en hakkebøf. Brug eventuelt mit tip nede i billederne. Hak hakkebøffen med bagsiden af en kniv, så den ikke mister formen under stegningen på panden.
- Løg pilles og halveres, og snittes derefter i skiver.
- Smelt tre spiseskefuld smør på en varm pande, og kom løgene på. Steg nu løgene helt bløde ved en middel varme, og det tager mindst 10 minutter. Rør i løgene undervejs og krydr med salt og peber. Tag løgene af panden og over i en lille skål.
- Kom en stor klat smør på panden igen og skru lidt op for varmen. En hakkebøf steges nemlig ved en pæn varme, så kødet ikke begynder at koge. Steg hakkebøfferne cirka fem minutter på hver side, og vend dem nogle gange undervejs. Til sidst krydres med salt og friskkværnet peber, og hakkebøfferne lægges til side på en tallerken eller i et fad.
- Kom oksefond på panden og lad det koge op. Jævn den med Maizena, der er udrørt i lidt koldt vand. Rør sovsen godt rundt så den ikke klumper, og smag den til med salt og peber - og eventuelt lidt sherryeddike eller lignende eddike.
- Læg så hakkebøfferne tilbage i sovsen og fordel de bløde løg ovenpå bøfferne.
Næringsindhold
Tips
Nu kan du anrette dine hakkebøffer, og der er beregnet halvanden hakkebøf til hver, hvilket svarer til 150 gram kød pr. person.
Derfor hakker man en hakkebøf
Måske har du undret dig hvorfor det hedder en hakkebøf, men det er der faktisk to gode grunde til.
Dels er hakkebøfferne lavet af hakket oksekød, og alene deraf giver navnet jo god mening.
Men det er også vigtigt at man hakker den formede bøf med bagsiden af en kniv.
Forsigtigt hakker du bagsiden af kniven ned i kødet, så den bliver mere fast, og du skal hakke bøfferne lidt på kryds og tværs. Og på begge sider.
Fordelen ved at hakke hakkebøfferne er, at de så holder formen bedre når de steges.
Et andet gammelt husmodertrick er, at du presser kødet i midten lidt ned med en tommefinger for at bøfferne ikke buler op når de steges på panden.
Og i det taget skal du ikke lave hakkebøffer for tykke, da de så netop har det med at bule op og mest ligne en stor kødbolle når de er færdigstegte.
Stegetid
Hvor lang tid skal en hakkebøf steges på panden? Den præcise stegetid afhænger naturligvis blandt andet af størrelsen på hakkebøffen, men generelt vil jeg sige fem minutter på hver side.
Hakkebøffer steges ved en god varme i lidt smør, og vendes nogle gange undervejs.
Kernetemperaturen i en hakkebøf skal være på minimum 63 grader, så den kan du jo måle med et stegetermometer.
Men steg heller ikke hakkebøfferne så længe, at de bliver tørre og kedelige.
Og så for lige at slå det fast: Den perfekte hakkebøf er lidt rosa i midten, men uden at være rå!
Bløde løg til hakkebøffer
De bløde løg synes jeg er helt afgørende til en hakkebøf.
Jeg plejer at lave dem af de store zittauerløg, men du kan også anvende rødløg.
Løgene sauterer stille og roligt i en god mængde smør, og stegetiden er på den anden side af de ti minutter, så du virkelig får stegt den gode og sødlige løgsmag frem.
I opskriften her har jeg stegt dem helt klassisk, men du kan også peppe dem lidt op.
Kom løgene på panden og lad dem svitse lidt af. Tilsæt så lidt balsamico og lidt sukker og lad det karamellisere lidt ind. Tilsæt så lidt kalvefond og lad dem stege helt bløde. Krydr med salt og peber. Det er altså mega gode bløde løg!
Hakkebøf i fad i ovn
Opskriften her er med hakkebøf på panden, men prøv også at lave hakkebøffer i ovn.
Her steges hakkebøfferne i et fad i ovnen, og det er altså også en god måde at tilberede hakkebøfferne på.
Bøfferne brunes godt af på en pande, og kommes i et fad. Derefter de lækre hakkebøffer i ovn i cirka 15 minutter ved 200 grader varmluft.
Hakkebøf i grill
Hakkebøf i grill er også super lækkert. Her grilles hakkebøfferne cirka fem minutter på hver side ved en god og direkte varme.
Løgene kan du med fordel grille på en pande, der ligeledes stilles over direkte varme.
Hakkebøffer sous vide
Du kan også lave hakkebøffer sous vide. Det er faktisk ikke så svært, men det kan lyde lidt besværligt.
Med sous vide får du altid en virkelig lægger bøf, som på ingen måde er tør.
Start med at forme bøfferne som du plejer, og jeg foretrækker de er cirka halvanden centimeter høje.
Derefter skal de fryses i et par timer, så de er hårde. Et par timer plejer at være nok.
Så kommes de frosne hakkebøffer i en vakuumpose, som derefter lukkes i vakuummaskinen. Sørg som altid for, at al luft er ude.
Form din varm sous vide til 57 grader, og her skal hakkebøfferne have to timer. Så er de lige tilpas og en smule lyserøde - uden at være rå.
Derefter er blot at stege eller grille de lækre hakkedrenge.
Husk at det sker ved høj varme enten på panden, eller ved direkte varme på grillen.
Hakkebøf sous vide er en virkelig god måde at tilberede hakkebøffer på.
Hakkebøffer i paprikasovs
En anden og meget populær variant er hakkebøffer i paprikasovs, som kan laves på to forskellige måder.
Du kan brune hakkebøfferne af og lægge dem i et ildfast fad.
Derefter brunes et finthakket løg og to finthakkede fed hvidløg i lidt smør på panden. En rød peberfrugt skæres i mindre tern og et bundt forårsløg i tynde skiver. Lad dem svitse med.
Drys en spiseskefuld hvedemel ud over grøntsagerne, og kom også en lille dåse tomatpasta ved. Vend rundt.
Så tilsættes to spiseskefulde paprika, inden du kommer tre deciliter fløde og to deciliter mælk ved. Lad det koge op så paprikasovsen jævnes. Tilsæt om nødvendigt lidt mere mælk indtil du har den rette konsistens.
Hæld din paprikasovs over hakkebøfferne i fadet, og bag det hele i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft, hvor det skal have cirka 25 minutter.
Du kan også lave hakkebøf med paprikasovs direkte i panden. Når hakkebøfferne er stegt færdige, lægges de til side.
Kom to store spiseskefulde smør på panden, og når det er smeltet kommes en stor spiseskefuld hvedemel på. Pisk det ud og tilsæt to spiseskefulde paprika.
Pisk nu mælk ind i sovsen indtil du har den rette konsistens, og smag til med salt, peber og eventuelt mere paprika. Lad paprikasovsen koge fem minutter inden hakkebøfferne lægges i sovsen og den er klar til servering.
Tilbehør
Hakkebøf er i sig selv en skøn ret, men der skal selvfølgelig noget grønt til kød, løg og sovs.
Jeg vil foreslå at du serverer hakkebøfferne med råstegte kartofler eller dampet spidskål. Du kan selvfølgelig også servere de hvide kartofler til, men det kan godt blive lidt kedeligt og tungt.
Er du ere frisk, kan du prøve med ovnbagte jordskokker og en frisk frillice salat.
Næringsindhold
Indhold pr. 100 gram
Kalorier: 250
Fedt: 15 gram
Kulhydrat: 8 gram
Protein: 16 gram
Flere opskrifter på hakkebøffer:
Bruger du kulør til sovsen eller gør basamiko det ?
Hej Rikke
Det burde ikke være nødvendigt med sovsekulør, men det kan man sagtens anvende, hvis sovsen ønskes endnu mørkere.
Alt det bedste
Holger
Hvordan gør du det med at dele 600 gram kød i 6 så man får bøffer på 150 gram ud af det, aldrig lykkedes for mig 😂.
Hej Sven
Det er fordi du bruger en forkert vægt 🙂
Nej, du har ret - jeg har lige rettet den til.
Og tak.
Alt det bedste
Holger