Her er svaret på hvad bouillon er, en nem opskrift, hvad Knorr's bouillonterninger indeholder og om der er forskel på fond og bouillon.
De fleste bruger vist bouillon næsten dagligt, men har du egentlig tænkt over hvad det præcist er lavet af?
Her kigger jeg lidt nærmere på bouillon og og bouillonterninger, hvad de indeholder, hvordan du nemt laver bouillonen selv og meget mere.
For det er nemlig ret nemt at fremstille en hjemmelavet bouillon.
Opskrift på bouillon
Bouillon (opskrift, fakta, indhold og meget mere)
Ingredienser
- 1 kyllingeskrog - fra en stegt kylling
- 2 løg
- 2 stængler bladselleri
- 2 gulerødder
- 1 persillerod
- 3 laurbærblade
- 15 peberkorn
- 1 fed hvidløg
- 1 liter vand
Sådan gør du
- Her skal du blot bruge 1 kyllingeskrog fra den ovnstegte kylling, som du lavede i går, og hvor du har gemt skroget i køleskabet natten over. Det er en god måde at udnytte maden på, og dermed undgå madspild.
- Kyllingeskroget kommes i en stor gryde. Af grøntsager skal du bruge 2 løg, 2 stængler bladselleri, 2 gulerødder og 1 persillerod.
- Grøntsagerne skæres ud i mindre stykker, og de må gerne være nogenlunde lige store. Det er min erfaring, at det giver den bedste smag.
- Kom grøntsagerne i gryden til skroget, og fyld op med vand, så det lige netop dækker skroget. Det er cirka 1 liter vand. Tilsæt også 3 laurbærblade, 15 peberkorn og 1 fed hvidløg. En god dusk frisk timian er også god at komme ved.
- Læg låget på og lad nu din bouillon simre i seks timer. Eventuelt hvidt skum på toppen kan fjernes med en hulske, men ellers skal bouillonen blot stå og passe sig selv.
- Når de seks timer er gået, tages skroget og grøntsagerne op og kasseres. Sigt suppen i en fintmasket si, og nu kan du bruge din bouillon som den er, eller koge den lidt mere ind. Smag til med salt.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Forskel på bouillon og fond
Hvad er forskellen så på en fond og en bouillon?
Det korte svar er, at der faktisk slet ikke er en forskel. Grundlæggende er begge typer suppe, der koges med ben eller kød og masser af grøntsager. Og den kan så laves i forskellige varianter, alt efter om man ønsker en kraftig og hjemmelavet oksefond eller en lys bouillon.
De forskellige betegnelser handler ofte mere om, hvad man skal bruge den til.
Ofte er det en fond der anvendes i sovs, se blandt andet denne opskrift på brun sovs.
Mens man i en kyllingesuppe vil anvende en bouillon.
Men bouillon og fond er altså det samme.
Anvendelse af bouillonterning
Hvis du ikke orker at lave din egen bouillon, kan du selvfølgelig altså købe de færdige bouillonterninger.
Og de er skam fine at bruge, men vær opmærksom på, at der selvfølgelig også her kan være forskel på kvaliteten.
Hvor meget vand skal der så bruges til en bouillonterning? Her skal du som udgangspunkt altid bruge fem deciliter (en halv liter) vand til en terning bouillon.
Det afhænger selvfølgelig af hvor kraftig bouillonen skal være, men tommelfingerregelen er altid en halv liter vand pr. terning.
Indhold i Knorr's bouillonterninger
Du fik som sagt her min nemme opskrift på hjemmelavet bouillon, hvor du ved, hvad bouillonen er lavet af.
Men hvis vi kigger på de fabriksproducerede bouillonterninger, som altså kan være gode nok, så er ingredienslisten straks mere kompliceret.
Her kan du se hvad en terning hønsebouillon fra Knorr eksempelvis indeholder:
Salt, kartoffelstivelse, vegetabilsk fedt (palme, shea, sal), gærekstrakt, sukker, kyllingefedt 3 %, kyllingekød 1 %, krydderier og krydderurter (bl.a. SELLERIFRØ og persille), aroma, løgpulver[1], maltodextrin, citronsaftpulver, karamelsirup, antioxidant (rosmarinekstrakt).
Den laver man ikke uden videre derhjemme, men listen over ingredienser afslører blandt andet, at de færdige bouillonterninger indeholder store mængder salt.
Det er nemlig den ingrediens, der står først angivet, og det er faktisk ikke unormalt, at bouillonterninger indeholder over 50 procent salt. Det er rigtig meget, og derfor er det sjældent nødvendigt at salte mad yderligere, hvis du bruger bouillon i retten.
Her er der selvfølgelig tale om reduceret bouillon, og derfor bliver saltindholdet meget højt, men generelt skal man altså være opmærksom på, at de fabriksfremstillede bouillonterninger indeholder meget store mængder salt.
Et alternativ er blandt andet Herbamare urtebouillon, som du kan læse mere om her.
Oprindelse på bouillon
Det kommer sikkert ikke som den store overraskelse for dig, at bouillon stammer fra Frankrig. Det siger navnet ligesom meget tydeligt.
Faktisk begyndte man helt tilbage i 1700-tallet af fremstille bouillon i de franske køkkener, og her opstod også metoden med at koge væsken ud af bouillonen, og dermed fremstille bouillonterninger med en lang holdbarhed.
Ordet bouillon kommer i øvrigt fra det franske ord bouillir, der slet og ret betyder at koge.
Produktion af bouillonterninger
Den industrielle produktion af bouillonterninger tog for alvor fart i starten af 1900-tallet, hvor den første producent var Maggi, der havde hjemsted i Schweiz. Maggi blev i 1947 i øvrigt overtaget af giganten Nestlé, men det er en anden historie.
Senere er det dog Knorr, der blev grundlagt af Carl Heinrich Theodor Knorr i 1838, der overtog føringen, når vi taler salg af bouillonterninger. Knorr er tysk, og har hovedkvarter ligger i Heilbronn.
I dag er Knorr overtaget af en anden gigant, nemlig Unilever, så der er kamp om salget af bouillon ude i butikkerne.
På det danske marked er langt de fleste solgte bouillonterninger fra Knorr, og der findes jo mange varianter, herunder oksekødsbouillon, hønsekødsbouillon, svinekødsbouillon og grøntsagsbouillon.
For selvfølgelig ikke at glemme den grundlæggende, nemlig klar bouillon.
Lennart Wirenfeldt Larsen
Tak! Meget fin orientering.
Jeg har sjældent et kyllingskrog.
Oftere okseben og afskåret frisk okse/kalvekød. Suppleret med rodfrugter og friskt aromatiserede grønt.
Kan Du venligst give en vejledning , som Du kan gøre en Alm. Bouillon eller varianter.
En sjældent gang laver jeg Brun Suppe som afslutning på en lang dag med spisning og underholdning eller som Forret til en passende Aftenmiddag
Tak for fin madensverden.dk
Mvh LWL