Den nemme opskrift på Karolines søndagsgryde, der er en klassisk og populær opskrift fra Karolines kogebøger. Her i min mere moderne udgave.
Karolines søndagsgryde er en klassisk og traditionel gryderet i det danske køkken, og den er meget nem at lave.
Gryderetten stammer fra Karolines kogebøger, og den er blandt andet med svinekød og champignon.
Jeg har lavet min egen og lidt mere moderne udgave af retten, og her anvender jeg svinekoteletter i strimler eller tern, madlavningsfløde i stedet for piskefløde og olie fremfor smør. Derfor er retten mere fedtfattig og kolesterolvenlig.
For smagens skyld tilsætter jeg en terning svinebouillon, men en almindelig grøntsagsbouillon er også fin. Og så er der kommet lidt engelsk sauce i den også.
Opskriften er beregnet til fire personer.
Se også de lækre opskrifter på:
- Mørbradgryde med ris, bacon og cocktailpølser
- Ærtegryde (opskrift på nem og hurtig gryderet med ærter)
- Den sorte gryde - opskrift på gryderet med få ingredienser
- Dansk mad (opskrifter på mad fra det danske køkken)
Opskrift på Karolines søndagsgryde
Opskriften er beregnet til fire personer.
Karolines søndagsgryde
Ingredienser
- 600 gram svinekød - i strimler eller tern
- 1 spiseskefuld olie - evt. raspolie eller olivenolie
- 1 stort løg - hakket
- 200 gram champignon - i mindre stykker, kvarte eller skiver
- 1 dåse hakkede tomater
- 2 teskefulde oregano - tørret
- 1 deciliter vand
- 1 terning svinebouillon
- 2 deciliter madlavningsfløde
- 2 spiseskefulde engelsk sauce
- 2 spiseskefulde majsstivelse - udrørt i en smule koldt vand
- citronsaft - friskpresset
- salt og friskkværnet peber
- 1 håndfuld basilikum - frisk
- 1 håndfuld persille - hakket, til pynt
Tilbehør
- 250 gram ris - koges som anvist
- 1 broccoli - i buketter, koges 2-3 minutter
Sådan gør du
- Til Karolines søndagsgryde starter du med at brune 600 gram svinekød i tern eller strimler i 1 spiseskefuld olie i en god stegegryde.
- Tilsæt derefter 1 stort løg (hakket) og 200 gram champignon. Lad det svitse med et par minutter.
- Kom 1 dåse hakkede tomater i gryden sammen med 2 teskefulde oregano, 1 deciliter vand og 1 terning svinebouillon.
- Lad det koge op, skru ned for varmen, læg låg på og lad nu søndagsgryden simre i ca. 45 minutter.
- Fjern låget og 2 deciliter madlavningsfløde i gryden sammen med 2 spiseskefulde engelsk sauce. Lad det koge op og jævn med 2 spiseskefulde majsstivelse, der er udrørt i en smule koldt vand. Tykkelsen på sovsen bestemmer du selv.
- Smag til med lidt friskpresset citronsaft, salt og friskkværnet peber. Lige inden servering vendes 1 håndfuld basilikum i gryderetten, og ved servering kommes 1 håndfuld persille over.
- Som tilbehør serveres 250 gram ris, der koges som anvist på pakken, og 1 broccoli, der er deles i mindre buketter og dampes i letsaltet vand i 2-3 minutter.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Karolines søndagsgryde serveres straks sammen med de kogte ris og dampet broccoli. I stedet for ærter kan du også serveres ærter og en lækker spidskålssalat.
Susanne G.
Jeg elsker Karolines søndagsgryde, og denne udgave er da kun blevet endnu bedre og smager super godt. Tak.