Den sorte gryde er en populær gryderet, der laves med svinemørbrad. Indholdet kan varieres, men gryderetten skal være med fløde og krydderier.
Her er min bedste opskrift på den sorte gryde, som er en af de mest populære gryderetter.
Den sorte gryde er en af mine favoritretter, fordi den simpelthen bare er en gryderet med masser af god smag og mørt kød. Lidt i stil med den klassiske mørbradgryde.
Det skal med det samme understreges, at der findes et utal af variationer over den sorte gryde, og jeg har prøvet mange af dem.
Under opskriften kan du læse mine bemærkninger til den sorte gryde.
Opskriften er beregnet som hovedret til fire personer.
Opskrift på den sorte gryde
Ingredienser
- 600 gram svinemørbrad
- 250 gram champignon
- 1 stort løg
- 1 rød peberfrugt
- 2 teskefulde karry
- 3 teskefulde paprika
- salt og friskkværnet peber
- 4 deciliter fløde
Sådan gør du
- Mørbrad afpudses og skæres i mundrette tern - gerne på tre gange tre centimeter. Og endelig ikke for små.
- Løg hakkes groft, og peberfrugterne skæres i ikke for små tern.
- Varm en sort stegegryde godt op, og svits champignon grundigt af. Det tager nogle minutter. Læg de til side på en tallerken.
- Brun så kødet i en smule olie, og gerne over to omgange, så det får noget stegeskorpe. Brun hurtigt ved høj varme, så det virkelig får smag.
- Kom løg og peberfrugt ved, og lad det det svitse et minuts tid, hvor du også tilsætter paprika og karry.
- Kom så kød og champignon tilbage i gryden, og tilsæt fløde, salt og peber.
- Lad det koge op, skru ned og nu skal gryderetten simre i 45 minutter.
- Tag låget af og lad sovsen creme lidt ind i yderligere 15 minutter. Det giver også en dejlig duft i køkkenet. Tilsæt mere fløde hvis du synes.
- Smag den sorte gryde til med salt og friskkværnet peber.
Næringsindhold
Tips
Indholdet kan være alt fra sort kaffe til oksefilet i stedet for mørbrad, men det her er min foretrukne version, og hvor jeg synes man får en fremragende gryderet.
Den er lavet med mørbrad, og her kan du både anvende svinemørbrad og oksemørbrad. Kogetiden er den samme, og du kan sagtens kombinere, så du bruger lidt af hvert.
Nogen foretrækker den sorte gryde uden peberfrugt, men jeg synes det giver en god smag og konsistens til retten, og så er champignon selvfølgelig selvskrevne.
Sovsen
Sovsen skal bare være ren fløde, så det er ikke en slankende ret.
Der skal ikke anvendes hverken mælk eller bouillon, men ren fløde.
Krydderier
Og så giver den der blanding af karry og paprika altså en vidunderlig smag til en sort gryde.
Så prøv den endelig, og smag dig bare frem ved at tilsætte mere eller mindre af de to slags.
Opskriften er til fire personer.
Tilbehør
Den færdige gryderet nydes med kogte ris eller en god kartoffelmos.
Her finder du mere inspiration til lækker aftensmad.
janedj
Smager virkelig godt, jeg kunne godt tænke mig at sovsen var lidt tyndere, kan jeg komme lidt vand i ?