Hakkebøffer i ovn med lækre, bløde løg og en fantastisk brun sovs. Så smager hakkebøf ikke bedre, og det er en nem aftensmad, der kan serveres med kartoffelmos.
Hakkebøffer i ovn er en dansk klassiker med bløde løg. Og her har jeg lavet hakkebøfferne med en helt fantastisk dejlig brun sovs, der har både syrlighed og sødme.
Der er nemlig tilsat lidt sukker og balsamico, og sammen med kalvefond og fløde giver det altså en virkelig dejlig sovs.
Du bestemmer selv hvor tyk du vil have sovsen, når du tilsætter majsstivelse. Men det plejer at passe med en god teskefuld til denne portion.
Og hov! Du skriver 8 (OTTE) gange hakkebøf til 4 personer? Ja, hakkebøfferne vejer 100 gram stykket, og så er en for lidt. Og med lidt god appetit - og den gode sovs - ja, så ka du sikkert sagtens spise to hakkebøffer. Men det kan du selv beregne - måske er halvanden bøf nok til hver, og så skal du kun bruge 600 gram kød.
Servér hakkebøfferne med en god omgang kartoffelmos, og eventuelt kogte ærter.
Opskriften er til fire personer.
Opskrift på hakkebøffer i ovn
Ingredienser
- 800 gram hakket oksekød med max. 10 procent fedt
- 2 teskefulde sennep
- 2 teske salt
- friskkværnet peber
Til bløde løg
- 3-4 store løg i skiver
- 3 teskefulde rørsukker eller almindeligt hvidt sukker
- 3 spiseskefulde balsamico
Til brun sovs
- 3 deciliter kalvefond 3 dl. vand + koncentrat
- 1 deciliter fløde
- 1 teskefuld majsstivelse med top, udrørt i en smule vand
- madkulør
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Vi starter med at lave farsen til hakkebøfferne. Kom det hakkede oksekød op i en skål sammen med sennep, fint salt og friskkværnet peber, og så skal det æltes let og forsigtigt igennem. Jeg bruger altid bare hænderne. Sæt farsen på køl i mindst en halv time.
- Den halve times tid bruger du på, at snitte løg i fine skiver, og finde et ildfast fad frem, som du smører med lidt smør. Skal du lave kartoffelmos til, ja så er det også nu du sætter kartoflerne over til kogning.
- Så er vi klar til at stege lave den bedste hakkebøf. Form farsen til 8 fine bøffer, som du banker let ud med hånden. Se på billedet her hvordan du bruger indersiden af den ene hånd til at støtte farsen i kanten, mens du med den anden hånd let trykker bøfferne fine og runde. Ikke presse kødet for meget, da du så risikerer tørre hakkebøffer.
- Kom en god klat smør på en varm pande (8 på en skala fra 1-9), og når smørret er brunet af, bruner du hurtigt bøfferne på hver side. De skal have cirka 30 sekunder på hver side, hvorefter de lægges over i det ildfaste fad. Jeg vil anbefale, at du bruner dine hakkebøffer i to omgange.
- Kom så lidt mere smør på panden, og skru en anelse ned for varmen. Svits så rødløg i to minutter, drys så med sukker og hæld et par spiseskefulde balsamico ud over løgringene.
- Lad det svitse yderligere et minut, inden du så kommer kalvefond og fløde i panden.
- Lad det koge op, jævn med Maizena udrørt i koldt vand, og smag til med salt og friskkværnet peber. Lad det småkoge et par minutter, tilsæt madkulør - og hæld det så over hakkebøfferne.
- Stil fadet ind i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft, og så skal hakkebøffer med bløde løg og brun sovs stå der og hygge sig i 15 minutter.
Næringsindhold
Noter
De færdige hakkebøffer i ovn serveres med en lækker kartoffelmos eller kartoffelbåde. Gerne også med dampede ærter.
Se også disse opskrifter med hakket oksekød:
Italienske hakkebøffer i fad med grøntsager
Hvodan får man 3 dl kalvefond uden at blive ruineret?
Hej Hanne
Det er 3 dl. vand plus lidt koncentrat - og det kan udskiftes med 3 dl. vand og en oksebouillonterning. Det er skam også fint 🙂
Alt det bedste
Holger