Det er ikke så underligt, hvis du elsker sød og fed mad. Vi er nemlig født med en forkærlighed for det søde og fede for at kunne overleve.
Vidste du, at du er født med en forkærlighed for sød og fed mad?
Det er altså ikke tilfældigt, når du hungrer efter chokolade, slik, kage, pommes frites, chips og andre knap så sunde fødevarer.
Vi er født til at elske sød og fed mad
Alle mennesker er født til at elske sød og fed mad – det ligger simpelthen i os som en genetisk kodning. Og det er smart, fordi vores overlevelse afhænger af den første mad vi får, nemlig modermælken, der netop er sød og fed.
Vores smagspræferencer er altså kodet til overlevelse. Smart i den første periode af vores liv, hvor vi er afhængige af modermælken for at vokse og overleve.
Og smart dengang mad ikke var noget, der var tilgængeligt i overflod, men var noget vi selv skulle skaffe os i naturen ved at samle og jage. Men knap så smart, når vi lever i en verden med uanet adgang til sød og fed mad.
Sød og fed mad er nemlig også ofte mad med mange kalorier. Engang var kalorier en mangelvare, og det var derfor livsnødvendigt at få nok af dem – og her er forkærligheden for den kalorieholdige søde og fede mad essentiel for overlevelse.
Men i dag er vores genetiske kodning mere en hæmsko for os, da den er en stor medspiller i den stigende overvægt og fedme, der ses i dag.
På samme måde er vi kodede til at begynde at kunne lide den salte smag, så snart vi er forbi babystadiet. Salt er nemlig essentielt for, at kroppen kan holde væskebalancen i orden. Men salt er desværre heller ikke så sundt for os i store mængder.
Læs også: Kostråd – her er de 7 officielle råd om kost
Vi skal lære at elske det bitre
Mens vi er født til at elske det søde og fede, og hurtigt efter også det salte, så er vi også født med en aversion mod bitter smag. Det er igen smart, når vi ser tilbage på dengang, vi samlede og jagede vores mad selv. Giftige planter har nemlig ofte en bitter smag, så vores aversion mod den bitre smag, hjalp os til at undgå de giftige planter.
Den bitre smag er altså noget, vi langsomt skal vænne os til, og gennem årerne kommer til at holde af. Tænk bare på kaffe, mørk chokolade, øl og oliven. Disse fødevarer står sjældent højt på børns favoritliste, men som voksne har vi lært at elske dem.
Fødevareindustrien udnytter denne viden
Fødevareindustrien er helt bevidst om disse medfødte smagspræferencer, og bruger denne viden til at gøre deres mad attraktiv ved at gøre den sød, salt og fed. Desværre bliver maden så også meget kalorie- og saltholdig, hvilket er knap så hensigtsmæssigt sundhedsmæssigt set.
Med det store indtag af fastfood og forarbejdede fødevarer vi spiser i dag, er det vigtigt at være bevidst om dette.
Udfordr dine smagsløg og udvid dine smagspræferencer
For at undgå en ensidig præference for det søde, salte og fede er det vigtigt, at børn bliver introduceret for mange forskellige smagsvariationer helt fra starten af.
Børn skal lære at holde af sure og bitre smage og en lang række smagsstoffer (aromaer). Selvom det kan være fristende, at please sit barn ved at servere sød sodavand, slik eller salte chips, så gør du barnet en bjørnetjeneste ved at servere det for ofte.
Får børn eksempelvis sukkersødede drikke, vænner de sig til den søde smag og foretrækker den søde smag i endnu højere grad. Og den præference kan være svær at komme af med igen.
Vores smagspræferencer skabes altså i barndommen og kommer til at have stor betydning for vores madvaner resten af livet. Så sørg for at introducere nye smage for dig selv og dit barn, og udvid jeres smagspræferencer på denne måde.
Og husk, at det tager tid at lære at holde af noget nyt. Det skal smages mange gange, og i mange forskellige variationer inden man begynder at holde af en ny smag.
Læs også disse artikler
Grundsmage: Guide til sødt, surt, salt, bittert og umami
Din vurdering
-
Hvorfor elsker vi sød og fed mad?
Stem her
( stemmer)- Ingen reklamer og annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe lækre opskrifter
- Fortsat udvikling af Danmarks bedste madunivers
- Kæmpe tak herfra fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: