De sprøde og salte chips er populære til hverdag og fest, men hvad indeholder de egentligt? Læs mere om den sprøde snack her.
Chips er tynde friterede snacks, der som regel laves af kartofler eller majs.
De tynde, sprøde og salte chips er utroligt populære til både hverdag og fest og blandt alle aldre.
De fås i dag i mange forskellige varianter og med smag som blandt andet sour cream & onion, dild og barbecue. Men sådan har det ikke altid været.
Chipsens historie
Ifølge Taffel startede chipsens historie i Danmark med en anden dansk klassiker, nemlig snaps.
De første chips blev lavet i 1959 af De Danske Spritfabrikker, der producerede snaps af kartofler. Den store kartoffelekspertise, man havde opbygget her, blev brugt til at lave det nye sprøde kartoffelprodukt: Chips.
De har siden udviklet sig og fås nu i mange forskellige udformninger og med forskellig smag.
Er der kartofler i kartoffelchips?
Chips kaldes også for franske kartofler. Der er dog ikke meget fransk over de franske kartofler i Danmark, der ofte laves af danske kartofler.
Indholdet i de klassiske franske kartofler fra eksempelvis Taffel eller Kims er da også primært kartofler sammen med solsikke- eller rapsolie og salt.
Der er altså ikke tilsætningsstoffer, aromastoffer eller andet i klassiske franske kartofler, der kun består af de tre ingredienser: Kartofler, olie og salt.
Det samme kan man dog ikke sige om alle typer af chips.
Smagen af kemi
Chips med smag som eksempelvis sour cream & onion eller barbecue indeholder en del flere ingredienser end de tre i franske kartofler - og det er sjældent rene råvarer, vi kender fra køkkenskabet hjemme.
Ingredienser som aromastoffer, smagsforstærkere, surhedsregulerende middel, antiklumpningsmiddel og farvestof er ofte at finde i de forskellige typer chips.
Hertil kommer en lang ræk af ingredienser som vallepulver, mælkepulver, gærekstrakt, gærpulver, løgpulver, sukker, syre m.fl.
Så tjek ingredienslisten, hvis du vil undgå tilsætningsstoffer. Eller vælg de økologiske varianter, der så småt er ved at komme på markedet. I økologiske fødevarer stilles der strengere krav til brug af tilsætningsstoffer.
Ikke kun kartofler
Ikke alle chips er lavet på kartofler.
De populære Pringles på rulle indeholder både rismel, hvedestivelse og majsmel. Kartoflerne er desuden tørrede kartofler, hvilket kan forklare den altid perfekte og ensartede form på Pringles chips.
De laves altså ikke af skiveskårne kartofler, men på en blanding af tørrede kartofler og forskellige meltyper, der kan formes til den ønskede form.
De tragtformede Bugles indeholder slet ikke kartofler, men er lavet rent på majsmel, ligesom de forskellige typer af ostebaserede chips som ostepops og osterejer, der også er lavet på majsmel.
Er der ost i osterejer?
Ostepops, osterejer, kanonkugler osv. er domineret af en smag af ost, men indeholder de egentligt ost og i så fald hvilken slags?
Osten i de tre slags chips er såkaldt ostepulver.
Ostepulver består for eksempel af ost, vallepulver, mælkeprotein, vegetabilsk fedt, dextrose, salt, gærekstrakt og farvestof (Taffel Osterejer).
Der er altså en form for ost i ostechipsene – dog i form af et ostepulver, der indeholder meget andet end ost.
Derudover kan der være tilsat ekstra smag i form af aromastoffer og smagsforstærkere som i Kims Kanonkugler.
Næringsindhold i chips
Selvom der er forskel på indholdet i forskellige typer af chips og om de er lavet af kartofler, majs osv. så er der ikke den store forskel på næringsindholdet i almindelige chips.
De indeholder alle en stor del fedt – cirka ⅓ af chipsene består af fedt, hvilket også gør dem temmelig kalorieholdige. De indeholder cirka det samme antal kalorier som chokolade.
Her kan du se næringsindholdet i forskellige typer af chips:
Indhold per 100 gram | Franske kartofler | Sour cream & onion | Bugles | Osterejer |
Energi (kcal) | 513 | 524 | 540 | 530 |
Fedt (g) | 29 | 30 | 33 | 32 |
- heraf mættet fedt (g) | 2,4 | 2,6 | 3,4 | 2,9 |
Kulhydrater (g) | 56 | 55 | 55 | 52 |
- heraf sukkerarter (g) | 0,7 | 2,4 | 3,1 | 4,7 |
Kostfibre (g) | 3,8 | 5,2 | 2,1 | - |
Protein (g) | 6 | 6 | 5,7 | 7,9 |
Salt (g) | 1,6 | 1,7 | 2,6 | 1,1 |
Tabellen viser næringsindholdet i hhv. Franske kartofler fra Kims, Sour cream & onion fra Kims, Bugles original fra Lay´s og Osterejer fra Taffel.
Pas på saltet
Udover et højt fedt- og kalorieindhold indeholder chips en del salt.
Salt kan være medvirkende årsag til eksempelvis forhøjet blodtryk, hjertekarsygdomme og mavekræft og det anbefales derfor, at vi ikke spiser for meget salt.
Hele 9 ud af 10 danskere spiser mere salt end de officielle anbefalinger, som lyder på 5-6 gram salt dagligt.
Spiser du for eksempel 200 gram Bugles, har du allerede nået maxgrænsen, og der er altså ikke plads til mere salt den dag. Her skal man huske, at der er skjult salt i rigtig mange fødevarer – og det tæller også med i anbefalingen for salt.
Hjemmelavede chips
Er du vild med chips kan du også prøve at lave dem selv.
Det er super nemt og du kan få dem lige som du vil – uden tilsætningsstoffer, med mindre salt eller med dit yndlingskrydderi.
Se hvordan du laver kartoffelchips i ovn her:
Kartoffelchips i ovn - nem opskrift på franske kartofler
Du kan også lave dem i mikroovnen – se opskrift her:
Sprøde chips i mikroovn - super nem opskrift
Prøv også den sunde variant med grønkål – se opskrift her:
Grønkålschips - opskrift på sprøde chips af grønkål
Kilder: Fødevarestyrelsen, kims.dk, taffel.dk.
Inger Bosack
Hej
Jeg vil gerne vide hvad aromaerne i chips helt konkret består af, tak.