Kalorier, kilokalorier og kilojoule er alle betegnelser for den mængde energi, der findes i fødevarer. Læs mere om kalorier her.
Kalorier og kilojoule er måleenheder, der angiver mængden af energi i mad.
Vores krop har brug for energi for at holde gang i alle kroppens livsprocesser, det gælder både når du bevæger dig og er fysisk aktiv, men også når du er i ro, som for eksempel når du sover.
Selvom du ligger helt stille bruger kroppen nemlig stadig energi på at holde gang i alle de livsgivende processer såsom hjertet, hjernen og fordøjelsen.
Kroppen har dermed et konstant energiforbrug, og denne energi kommer fra den mad, vi spiser. Man kan sige, at mad er kroppens brændstof.
Hvor mange kalorier er en kcal?
Kalorier og joule er begge måleenheder for energi, ligesom meter er en måleenhed for afstand, og gram er en måleenhed for vægt.
Kalorier forkortes ofte cal, men kalorieindholdet i mad er ofte angivet med betegnelsen kcal, der betyder kilokalorier.
Kilo står for 1000. Ligesom et kilogram svarer til 1000 gram, så svarer 1 kilokalorie (kcal) til 1000 kalorier (1000 cal = 1 kcal).
Man anvender blot kcal, så man kan undgå at skrive de mange cifre på næringsdeklarationerne.
I daglig tale udelader mange dog ”kilo” i kilokalorier, og kalder det bare for kalorier, hvilket selvfølgelig kan forvirre en smule.
På samme måde gælder det for Joule, der oftest angives i kJ (kilojoule) (1000 J = 1 kJ). Du kan også støde på betegnelsen MJ (megajoule), der svarer til 1000 kJ.
Hvad er forskellen på kcal og kJ?
På samme måde som du kan måle afstand i både kilometer og miles, så findes der altså to forskellige måleenheder for energi: Kalorier og joule.
Kalorier angives ofte i kcal, mens joule angives i kJ.
Her kan du se forholdet mellem kcal og kJ:
1 kcal = 4,2 kilojoule (kJ)
1 kJ = 0,24 kilokalorie (kcal)
Anbefalet indtag af kalorier
Hvor mange kalorier du skal indtage, afhænger af flere forskellige faktorer såsom køn, alder og hvor fysisk aktiv du er. Det er derfor umuligt at komme med et præcist svar på, hvor mange kalorier vi har brug for.
Hvis du indtager samme mængde energi, som du forbruger, så er du i energibalance og din kropsvægt holdes stabil.
Indtager du mere energi, end du forbruger, så vil du tage på i vægt, mens du vil tabe dig, hvis du indtager mindre energi, end du forbruger.
Hvor mange kalorier du cirka skal indtage dagligt for at holde din vægt, kan dog estimeres.
Find dit køn, alder og aktivitetsniveau i følgende tabel og få et estimat for, hvor mange kcal du cirka bør indtage dagligt for at holde vægten:
Køn | Alder (år) | Stillesiddende (kcal/dag) | Moderat aktiv (kcal/dag) | Aktiv (kcal/dag) |
Kvinde | 19-30 | 1900-2000 | 2200-2300 | 2500-2600 |
Kvinde | 31-60 | 1800-1900 | 2100-2200 | 2300-2400 |
Kvinde | 61-74 | 1700-1800 | 1900-2000 | 2100-2200 |
Mand | 19-30 | 2400-2500 | 2800-2900 | 3100-3200 |
Mand | 31-60 | 2300-2400 | 2600-2700 | 2900-3000 |
Mand | 61-74 | 2000-2100 | 2300-2400 | 2600-2700 |
Baseret på Nordic Nutrition Recommendations 2012.
Estimaterne i tabellen er dog yderst forsimplede, og der kan være mange andre faktorer, der spiller ind på dit personlige energibehov.
Kalorier i protein, fedt og kulhydrat
Energiindholdet i fødevarer beregnes på baggrund af oplysninger om indhold af henholdsvis protein, fedt, kulhydrat, kostfibre og alkohol i fødevaren.
Ved forbrænding i kroppen omdannes disse næringsstoffer til følgende energimængder:
1 gram protein giver 17 kJ (4 kcal)
1 gram fedt giver 37 kJ (9 kcal)
1 gram kulhydrat giver 17 kJ (4 kcal)
1 gram kostfiber giver 8 kJ (2 kcal)
1 gram alkohol giver 29 kJ (7 kcal)
Som det kan ses af ovenstående, indeholder 1 gram fedt over dobbelt så meget energi (37 kJ) som 1 gram protein eller kulhydrat (17 kJ), mens 1 gram kostfibre kun indeholder 8 kJ.
Det er blandt andet derfor, at det anbefales at spise godt med kostfibre: De har en god og mættende effekt samtidig med, at de indeholder få kalorier. Samtidig har de en forebyggende effekt overfor livsstilssygdomme.
Læg også mærke til, at alkohol indeholder relativt meget energi (29 kJ per gram), så det er vigtigt at huske alkohol og andre drikkevarer i kalorieregnskabet.
Anbefalet energifordeling
Det er ikke kun vigtigt, at du indtager den rette mængde kalorier, der passer til dit energibehov. Det har også en betydning, hvor kalorierne kommer fra, og at du får den rette fordeling af kalorier fra henholdsvis protein, fedt og kulhydrat.
Den optimale sammensætning af din kost indeholder både fedt, kulhydrat og protein i følgende fordeling:
Protein 10-20%
Fedt 25-40% (max 10% fra mættet fedt)
Kulhydrat 45-60%
Følg kostrådene
Det kan være en svær og omstændelig proces at tælle kalorier eller udregne energifordeling i den mad, du spiser. En enklere måde at spise sundt på, er ved at spise efter de officielle kostråd udarbejdet af Fødevarestyrelsen.
Fødevarestyrelsens kostråd er din rettesnor til at få en sund og klimavenlig balance i den mad, du spiser og drikker.
Følger du kostrådene, vil din krop få dækket behovet for vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer.
Det vil også gøre det nemmere for dig at holde en sund vægt samtidig med, at du nedsætter risikoen for livsstilsrelaterede sygdomme som eksempelvis hjertekarsygdomme, type 2-diabetes og nogle former for kræft.
Se de officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen her
Kilder: DTU Fødevareinstituttet, Fødevarestyrelsen, Nordic Nutrition Recommendations 2012.
Få mere viden om fødevarer i disser artikler:
Del dine ideer og tanker med os andre her: