• Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Madens Verden giver dig de bedste opskrifter på alt fra chokoladekage og kanelnegle til æggekage, frikadeller og meget andet. Du finder flere tusinde opskrifter, og alle er nemme og forklarende at gå til.
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Opret bruger
  • Opskrifter
  • Aftensmad
  • Mad
  • Kage
  • Jul
  • Airfryer
  • Dagens opskrift
  • Madplan
  • PLUS
  • Kogebog

Kostfibre - hvad er det? Fakta om de vigtige fibre

Karen SenecaKaren Seneca
Grøntsager og frugter er gode for fordøjelsen, fordi de indeholder kostfibre. Det samme gør grovbrød, rugbrød og andre fuldkornsprodukter. Foto: iStock.com.
Madens Verden: Forside › Viden om

Oversigt over indhold

  1. Kostfibre er essentielle for vores sundhed, fordøjelse og velvære. Her kan du læse, hvad det er, og hvordan du får dem gennem maden.
  2. Kend dine kulhydrater og fibre
  3. Sådan får vi nok kostfibre

Kostfibre er essentielle for vores sundhed, fordøjelse og velvære. Her kan du læse, hvad det er, og hvordan du får dem gennem maden.

Kostfibre er vigtige for vores generelle sundhedstilstand. Når vi får nok kostfibre gennem kosten, har det en række fordele.

For eksempel har studier vist, at de kan øge vores mæthedsfølelse og dermed være med til at forebygge overvægt.

Desuden mindsker det risikoen for at udvikle hjertekarsygdomme, type 2-diabetes og visse kræft-typer.

Det er da værd at tage seriøst. Og det vil de fleste af os sikkert også gerne, hvis vi har styr på hvordan. Men først nogle ord om, hvad kostfibre er.

Kend dine kulhydrater og fibre

Kostfibre er kulhydrater af en type, vi kalder komplekse kulhydrater. I modsætning til andre kulhydrater som stivelse kan vi ikke fordøje dem.

Det vil sige, at de ikke nedbrydes i tyndtarmen men når tyktarmen ufordøjet, hvor de nedbrydes helt og delvist af bakterier.

Det betyder blandt andet, at de er gode for vores tarmsystem, da de fremmer de gode bakterier. Og så mætter de hurtigere end andre typer kulhydrater.

Desuden kan de binde forskellige skadelige stoffer som tungmetaller, kolesterol og kræftfremkaldende stoffer, så de ikke optages i tarmen.

Sådan får vi nok kostfibre

Vi anbefales at indtage 25-35 gram kostfibre dagligt - børn kan nøjes med 10 gram, men når de når puberteten skal de helst op på voksen ration.

Det er særligt i planters cellevægge, man finder disse fibre. Så vi skal spise godt med grove grøntsager som kål og bønner samt fuldkornsprodukter. Kostfibre findes slet ikke i kød.

En af de vigtigste kilder til dem i Danmark er rugbrød. Et stykke rugbrød indeholder i gennemsnit fem gram kostfibre - altså en femtedel af det anbefalede indtag.

Desuden får du dem især af følgende fødevarer:

  • Rugbrød og fuldkornsbrød
  • Havregryn
  • Kartofler
  • Fuldkornspasta og fuldkornsris
  • Bælgfrugter som ærter, bønner og linser
  • Grove grøntsager, for eksempel rodfrugter, gulerødder og kål
  • Frugter
  • Nødder og frø

OBS: Der er også fibre i de såkaldte fine grøntsager som agurk, tomat og icebergsalat, men indholdet er lavere end to gram pr. 100 gram.

Er du interesseret i at vide mere om kulhydrater, kan du læse vores fødevareekspert Charlotte Mithrils artikel: Din guide til kulhydrater.

Kilder: KUA Institut for Idræt og Ernæring, Fuldkorn.dk, Altomkost.dk.

Din vurdering
  • Kostfibre - hvad er det? Fakta om de vigtige fibre
Sending
Stem her
5 (1 stemme)
Er du også træt af reklamer?Bliv plus medlem i dag!
  • DEL GERNE:  
  • 132
  • 7
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • Delt
Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.

Idéer til aftensmad
Savner du inspiration til, hvad du skal lave til aftensmad? Så klik her og få et forslag til, hvad du kan lave. Klik igen og igen - indtil du finder lige det, du har lyst til.

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Skriv din kommentar her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« Citronsovs - nem citronsauce til fisk og grøntsager
Hjemmelavet sushi med teriyaki tofu - vegetaropskrift »

Populært indhold lige nu

billede med pasta med kødsovs

Pasta med kødsovs - nem opskrift med video

Porretærte opskrifter med porrer

Opskrifter med porrer - 15 lækre porreopskrifter

En flaske eddikesyre

Eddikesyre - her er alt det, du kan bruge den til

farsbrød med porrer

Farsbrød med porrer - nem fars i fad opskrift

Se mere populært indhold

Primær Sidebar

Nyeste opskrifter og artikler

  • Laks med blomkål og dild
  • Fedtkager - opskrift på sønderjyske fedtnødder
  • Ugens vine: 20 bud på en julevin
  • Laks i karrysauce med spidskål og gulerødder
  • Toblerone cookies - nem opskrift på 20 minutter
  • Sønderjyske herrnhut kager med sirup
  • Kålsalat med mandler og sennep
  • Ugens madplan uge 49
  • Favoritter fra Newyorker By Heart
  • Favorit sauce - nem opskrift der smager som Jensen's

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Karen Seneca, journalist
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!