Produktionen af palmeolie udrydder store arealer med regnskov og er dermed skadelig for både klima, plante- og dyreliv. Læs mere her.
Palmeolie er et billigt fedtstof, der findes i rigtig mange af vores fødevarer i dag fra kiks til chokolade, pizzatopping og færdigretter.
Den billige olie fra palmer har erstattet mange andre typer af vegetabilske fedtstoffer som raps-, solsikke- eller olivenolie og bruges desuden også ofte som ingrediens i en lang række tilsætningsstoffer.
Det estimeres, at op mod halvdelen af vores fødevarer indeholder palmeolie.
Men palmeolien er udskældt og derfor kan fødevareproducenter forsøge at skjule den ved blot at angive i ingredienslisten, at fødevaren indeholder ”vegetabilsk fedtstof”.
Derfor er den udskældt
Der er to årsager til, at palmeolie er udskældt.
Den første og primære årsag handler om planetens sundhed, da produktion af olien ofte sker med metoder, der er skadeligt for både klima, plante- og dyreliv.
Den anden årsag til, at den er udskældt handler om din egen sundhed, da olien består af de knap så sunde mættede fedtsyrer.
Skadelig produktion
En stor del af produktionen af palmeolie sker i Indonesien og Malaysia. Ofte sker produktionen i områder med regnskov, der må ryddes til fordel for store palmeplantager.
Når regnskoven ryddes, ødelægges biodiversiteten og plante- og dyreliv skades. Truede dyrearter som orangutang og asiatisk elefant presses yderligere mod udryddelse samtidig med, at store mængder CO2 frigives fra jordbunden, når regnskoven fældes.
Der er desuden ofte humanitære problemer tilknyttet produktionen af palmeolie, hvor plantagebønderne arbejder under usle forhold, og der kan opstå voldelige landekonflikter i forbindelse med den store palmeolieindustri.
Palmeolie og sundhed
Produktionen af palmeolie er ikke kun usund for miljøet. Den er også usund at spise.
Olien har et højt indhold af mættet fedt, der kan øge risikoen for hjertekarsygdomme. Palmeolie, kokos- og palmekerneolie er de plantebaserede olier, der indeholder mest mættet fedt.
Mange andre vegetabilske fedtstoffer indeholder mindre mættet fedt, og flere af de sunde umættede fedtsyrer, som for eksempel olivenolie eller rapsolie.
Vælg hellere vegetabilske olier med umættede fedtsyrer, der er sundere for kroppen.
Tjek ingredienslisten
Vil du undgå palmeolie, er den bedste metode at læse ingredienslisten på emballagen.
Jo tidligere en ingrediens er nævnt på listen, jo mere er der af den i fødevaren. Er palmeolie nævnt som en af de første ingredienser, er der altså en betydelig mængde i.
Som tidligere nævnt, kan man ikke altid læse af ingredienslisten om der er palmeolie i en fødevare, da der blot kan være angivet ”vegetabilsk fedtstof”. Er der ikke angivet, hvilken form for fedtstof der er tale om, er der dog en vis sandsynlighed for, at det er palmeolie der er anvendt.
RSPO certificering
Palmeolie kan være produceret mere eller mindre bæredygtigt.
Der findes forskellige mærkningsordninger og certificeringer, hvor fødevarer kan bære et mærke, hvis det indeholder palmeolie, der er produceret med større omtanke for miljøet.
RSPO (Roundtable of Sustainable Palm Oil) er en af disse certificeringsordninger og fødevarer der bærer dette mærke anvender palmeolie, der skal leve op til en række miljømæssige og sociale principper.
Mærket får dog kritik fra blandt andet miljøorganisationen NOAH, da det er en frivillig ordning uden instanser til at overvåge, om retningslinjerne rent faktisk bliver overholdt.
Den bedste løsning er derfor at lade være med at købe produkter, der indeholder palmeolie, selvom dette kan være lettere sagt end gjort.
Kilder: Fødevarestyrelsen, Samvirke, EFSA, RSPO, NOAH.
Få mere viden om fødevarer her:
Kasper Skov-Nielsen
Mættet fedt øger ikke risikoen for hjerte-/karsygdomme.
Kulhydrater, sukker og estraherede og hærdede planteolier øger risikoen for hjerte-/karsygdomme.
Læs om den ret omfattende forskning på området, f.eks i "The great cholesterol myth" af Johnny Bowden Stephen Sinatra.