Sunde alternativer til chips er et godt sted at begynde, hvis man vil skrue ned for salt og fedt. Her er seks opskrifter, der både er billigere og bedre.
De fleste elsker chips, men der er en række sunde alternativer til chips, som smager vildt godt og er nemme at lave selv. Vidste du for eksempel, at det ikke tager længere tid at tilberede chips af grøntsager, end det gør at købe de klassiske poser i supermarkedet?
Man kan købe poser med såkaldte grøntsagschips lavet af rødbeder og andre rodfrugter, men disse vil ofte også være stegt i olie og derfor fedtrige. Hvor du selv kan styre indholdet, når du laver dine egne.
En undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at der blev solgt 11,6 millioner kilo chips i 2018 herhjemme. Det er altså en hel del og næsten en fordobling siden 2004.
De smager da også godt, men det samme gør de sunde alternativer til chips. Her er fem forskellige bud på snacks.
1. Gulerodschips
Det er simpelthen så let at lave gulerodschips. Den eneste regel er, at du skal bruge relativt store gulerødder, ikke de små tynde frokost-gulerødder. Sådan gør du:
Skær guleroden i papirstynde skiver på et mandolinjern. Har du ikke et mandolinjern, bruger du kartoffelskrælleren til at høvle lange flager gulerødderne på langs.
Fordel dem på en bageplade, stænk med lidt olivenolie - pas på du ikke overdoserer - og drys med flagesalt. Bag dem i ca. 20 minutter i en 200 grader varm ovn.
2. Æblechips
Tynde skiver af æble bagt med salt, hvis de skal være en af de sunde alternativer til chips. Du kan også bruge dem som sundt slik, hvis du drysser lidt kanel ud over skiverne.
Bedst bliver de, hvis kanel er blandet med lidt sukker. Ikke meget, blot tilstrækkeligt til at skiverne får en lettere karamelliseret overflade.
Se opskriften her: Æblechips - de søde og de salte
3. Grønkålschips
Grønkål strutter af sundhed. Vitamin- og mineralindholdet er højt, og smagen af disse chips er dejlig. Det tager kun et kvarter alt i alt at lave disse sprøde grønkålschips, og du kan selv bestemme smagen - fra chili til citron.
Her er vores opskrift: Sprøde chips af grønkål.
4. Rugbrødschips
Her slår du mange fluer med et slag: Du undgår madspild, du får masser af kostfibre fra rugbrødet, og du får sprøde chips. Vi har lavet to versioner af rugbrødschips.
En hurtig opskrift med rugbrød i skiver, der bages med et lille drys olivenolie og flagesalt, og en der tager lidt længere tid, hvor chipsene er baseret på øllebrød:
Hjemmelavede rugbrødschips med hørfrø.
5. Rødbedechips
En flot farve og en sød-salt smag. Rødbedechips laves efter samme princip som gulerodschips:
Ultratynde skiver med et dryp olivenolie og lidt salt, derefter bages de ovnen, til de er sprøde. Her er Madens Verdens opskrift på Rødbedechips.
6. Tangchips
Kan man spise tangchips? Ja, selvfølgelig kan man det. Og tang er faktisk sund spise. Du kan lave dine chips med tang, du selv har sanket ved stranden eller købe tang i diverse supermarkeder og specielforretninger.
Her får du vores opskrifter på henholdsvis lakridstang og blæretang bagt i ovnen. Den sidste opskrift kræver, at du selv går ud og høster de yderste skud af blæretang. Herefter bages de 10 til 20 minutter i ovnen.
Del dine ideer og tanker med os andre her: