Rugbrødschips er fine afløsere for andre chips. De er nemme og hurtige at lave, og så smager de godt. Her er opskriften på sunde snacks.
Rugbrødschips er nok verdens nemmeste snacks at lave. Det kræver hverken tid eller penge, og de små, knasende bidder smager godt til alle slags dip.
Uanset hvilke krydderier du bruger, vil jeg anbefale et lille drys flagesalt på rugbrødschips. Det giver både et bedre look og en dejlig smag.
Se også: Hjemmebagt rugbrød med surdej og kerner
En af de ting, jeg kan lide, er, at det er en perfekt måde at undgå madspild. Rugbrød, der har stået i køkkenskabet nogle dage og er blevet lidt kedeligt at se og smage på, kan fint skæres ud til chips.
Opskrift på sprøde rugbrødschips
Sprøde rugbrødschips
Ingredienser
- 3 skiver rugbrød
- 1 spsk olivenolie
- flagesalt
- krydderurter - tørrede
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
- Skær rugbrødsskiverne i tern på to gange tre centimeter - eller hvad du nu ønsker at form på dine rugbrødschips.
- Tryk brødet ned med håndfladen, så det bliver fladere.
- Nu skal du pensle med jomfruolivenolien. Pas på du ikke får for meget på.
- Drys flagesalt og tørrede krydderurter ud over chipsene. Du kan for eksempel bruge rosmarin, oregano, basilikum og/eller timian.
- Bag ca. 20 minutter i ovnen, men tjek efter et kvarter. Det kan være, de allerede er færdige på det tidspunkt.
- Lad chipsene køle af på en rist.
Få tilsendt opskriften på mail
Tips til dine chips
Du kan også købe billigt rugbrød med en kort holdbarhedsdato, især Brugsen sælger ofte disse pakker til en femmer.
Du kan servere chipsene til en suppe, spise dem til velkomstdrinken, servere dem som en sund snack for børnene.
De er også glimrende som croutoner i en salat. Opbevares i en lufttæt beholder.
Rugbrødschips med hørfrø
Vil du gerne have ultratynde chips, skal du prøve at tjekke denne opskrift ud.
Her kan man nemlig smøre en øllebrødsmasse ud på bagepapiret og dermed få en endnu mere delikat chip.
Mulighederne er mange, for du kan sagtens erstatte både hørfrø og loppefrø med alle mulige andre kerner og nødder: Solsikkekerner, sesamfrø, chiafrø, finthakkede mandler og hvad, der ellers findes af muligheder.
Du kan læse artiklen her, hvis du vil have inspiration til lat vælge: Oversigt over frø og kerner.
Loppefrøskallerne valgte jeg, fordi de er gode til at binde en dej sammen.
Når de har været blødt ud i vand i ti minutter, bliver de nærmest gele-agtige, og det synes jeg, giver de hjemmelavede rugbrødschips en god struktur.
Hørfrø har lignende egenskaber, så det er altså ikke et must at bruge loppefrøene.
Du skal bruge
3 skiver rugbrød
2,5 dl vand
0,5 dl hørfrø
2 spsk loppefrøskaller
1 tsk smør
flagesalt
krydderier
Fremgangsmåde
- Mål loppefrø og hørfrø af og læg dem i blød i en dl. vand.
- Kog en øllebrød af 1,5 dl. vand og rugbrødskiverne. Hvis den bliver for tyk, hælder du en halv deciliter ekstra vand i.
- Når grøden er tyk, tager du gryden af varmen, og kommer smørklatten i samt den klistrede masse af hørfrø- og loppefrøskallerne i.
- Rør hurtigt sammen og tag en klat dej på en bred kniv. Smør massen på en bagepapirsklædt bageplade. Dejen kan være ret sej, når du bruger loppefrøskaller, så du får måske brug for at bruge fingrene til at forme dine rugbrødschips.
- De hjemmelavede rugbrødschips skal være max. fem cm. i diameter. Når de er formet, drysser du flagesalt og krydderier på. Jeg bruger en fransk krydderblanding, men du kan tage en hvilket som helst krydderurt for eksempel oregano og rosmarin.
- Bag i 45 minutter ved 140 grader varmluft.
Jeg bruger flagesalt som drys, da det er en sprød salt med en fin struktur. Og så ser det flot ud.
Men pas på salt - uanset om du bruger groft køkkensalt eller flagesalt, for chipsene bliver hurtigt for salte, da der er en del salt i rugbrød i forvejen.
Hvis du vil drysse ost som parmesan på dine hjemmelavede rugbrødschips, er det en god ide at lade dem bage de første fem minutter, før du drysser osten ud over chipsene.
Se også: Sønderjysk rugbrød - nem opskrift med eller uden surdej
Else
Jeg tænker om jeg bare kan smøre en hel plade med øllebrøden til chips. Derefter bage og så knække det fra hinanden?
Tak for de gode opskrifter.
Karen Seneca
Det tror jeg bestemt, at du kan.
God weekend fra Karen