• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Frø og kerner - den store oversigt fra chia til hørfrø

Frø og kerner - den store oversigt fra chia til hørfrø

Frø-kerner
Del gerne:
3
SHARES
FacebookMessenger3PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 20. juni 2023 - Udgivet: 2. juli 2020

Frø og kerner giver maden giver kraft og smag, uanset om det er sesamfrø, chia eller græskarfrø. Se, hvilke frø der passer bedst til din næste ret eller brød.

Frø og kerner har mange funktioner. De kan bruges til det hele - som pynt på salaten, som smagsgiver i brødet, og som et vitaminboost i grød og smoothies.

Vi har brugt solsikkekerner og græskarkerner i årevis herhjemme, men efterhånden har der sneget sig flere og flere frø ind i maden de seneste ti år. Så forvirringen kan være til at tage og føle på, for hvilke frø passer til hvilken mad?

Det vil vi gerne hjælpe med, så vi har lavet en oversigt over de forskellige, spiselige frø. Her kan du læse om, hvor sunde - eller usunde - de er, hvad de egner sig bedst til, og hvordan man tilbereder dem bedst muligt.

Sesamfrø

Sesamfrø er skrup-lækre, især når de er ristet på en pande, så den nøddeagtige smag træder tydeligt frem.

De kan købes både afskallede og med skal, hvor sidstnævnte er den sundeste form for sesamfrø.

De har et højt fedt-indhold, er rige på kostfibre og proteiner, og så indeholder de blandt andet B-vitaminer, magnesium og jern.

Anvendelse: Særligt gode som drys i asiatiske retter, på salater og i tahin, som blandt andet er en ingrediens i humus. Også dejlige i bagværk - og som drys på brød og boller.

billederesultat for sojamarineret laks med sesam

Sojamarineret laks med sesam

Chia

Chiafrø er de såkaldte novel food. Det er EUs betegnelse for madvarer, vi ikke har spist syndeligt meget af før 1997. De bittesmå frø vokser på en mynteplante i Mellemamerika, og har været brugt der i hundreder af år. Vi fik først smag for dem for få år siden.

Chiafrø har et højt indhold af kostfibre og Omega3-fedtsyrer, og derfor bliver de lovprist af mange. De indeholder dog også det usunde, mættet fedt, og så har de den side-effekt, at de vokser, når de får væske. Det er godt i maden, men skidt hvis man spiser dem uden at opbløde dem først - her vil de nemlig begynde at danne gele i maven. Det anbefales, at spises max. 15 gram chia om dagen.

Anvendelse: I brød, i smoothies og som drys på yoghurt og skyr.

chiagrød med mandelmælk

Chiagrød

Quinoa

Quinoa er en af de frø, der har fået stor popularitet de seneste år. Frøene fra Sydamerika kan med fordel erstatte ris, da de indeholder Omega3-fedtsyrer samt flere kostfibre og proteiner end risene. Før de skal bruges, skal de koges et kvarter, så frøene åbner sig. Man kan få quinoq i rød, sort og hvid, men smagen er ens: Mild og en smule bitter.

Anvendelse: Quinoa kan bruges i stedet for ris og pasta. De kan også kommes i bagværk og grød eller bruges i en mættende salat.

billederesultat for quinoa salat

Quinoasalat med æble og spidskål

Hørfrø

Dette er også nogle af de frø og kerner, som indeholder de sunde Omega3-fedtsyrer. Mange knuser dem til en olie, som drikkes for sundheden, men man skal ikke indtage for mange hørfrø dagligt. De små, brune frø indeholder nemlig tungmetallet cadmium.

Cadmium findes i en række fødevarer, men hørfrø har en høj koncentration af stoffet. Får man for meget dagligt, kan det gå ud over nyrerne.

Anvendelse: Både i og ovenpå brød, i müsli og som selvstændigt drys på skyr eller yoghurt.

Hjemmelavet granola

Hjemmelavet granola

Græskarkerner

Græskarkerner er de største af vores frø og kerner. De har et højt indhold af kostfibre og mineraler som jern og kalium. Samtidig har de også et højt indhold af fedt, både det mættede og det umættede.

Smagen er mild og fin, og i små mængder er græskarkerner et lækkert drys på salaten eller over morgenmaden.

Anvendelse: Rist dem på panden med et drys salt, så har du en lækker snack og/eller salatdrys. Derudover kan de bruges til bagværk som dette skønne græskarbrød i ovn.

græskarboller

Græskarboller

Solsikkekerner

Solsikkens kerner har et virkelig højt indhold af fedt. 100 gram solsikkekerner består af 56 gram fedt, så det er ikke slankekost at indtage store mængder af de milde frø.

Kernerne indeholder også cadmium ligesom hørfrø, men har også gode egenskaber i form af proteiner og kostfibre.

Anvendelse: Solsikkekerner smager godt i sig selv. Rister du dem på panden, er det en lækker snack. I salater smager de også bedst, hvis du rister dem først. Brug også kernerne til brød, boller, i müsli.

solsikkeboller

Solsikkeboller - lækre boller med solsikkekerner

Hampefrø

Hampefrø er en relativ ny spiller på markedet for frø og kerner, men de er kommet for at blive.

De små frø har ikke det euforiserende stof THC i sig, så man kan roligt spise af dem uden at blive skæv. De smager nemlig dejlig nøddeagtige, og er supersunde med et højt proteinindhold, Omega3-fedtsyrer og vitaminer.

Anvendelse: Hampefrø giver en dejlig nødde-urtesmag til brød og boller. De kan også bruges som drys på yoghurt og skyr, i salater og smoothies.

Nigella

Når vi får et stort flot brød i Mellemøsten eller et naan i Indien, er der ofte drysset småbitte, sorte frø ude over.

Det er nigellafrø, som kommer fra frøkapslerne på denne smukke nigellablomst. Smagen er karakteristisk og kan bedst beskrives som mild peber med et strejf af kommen. Nogle kalder frøene sortkommen, og de har en af de mest specielle og karakteristiske smage af alle frø og kerner.

Anvendelse: Ser flot ud ovenpå brød og boller. Da smagen er lettere peber-agtig, skal de ikke blandes i dej, men drysses ovenpå den, før brødet kommer i ovnen. De kan også drysset ud over varme retter og chutneys.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af kotelet a la milanese.

Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien

Billede af sandwichboller.

Sandwichboller - lækre og nemme brød til sandwich

Billede af nakkesteg på spyd.

Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)

Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.

Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte

Sæson i juli

Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Madplan uge 27

Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter

Forsiden lige nu

Billede af nakkesteg på spyd.
Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)→ Se opskriften
grillede grøntsager spyd
Grøntsager på grill - inspiration og konkrete tips→ Se opskriften
hjemmelavede fuglereder med jordbær og rabarber
Hjemmelavede fuglereder med jordbær og rabarber→ Se opskriften
billederesultat for crispy chicken
Crispy chicken→ Se opskriften
Det er meget nemt at fremstille hjemmelavede ispinde med jordbær flødeis, og endda uden at flødeisen krystalliserer. Foto: Madensverden.dk.
Hjemmelavede ispinde med jordbær flødeis→ Se opskriften
billede til m
Mørbradspyd med squash - nemme grillspyd med mørbrad→ Se opskriften
billede med Holgers kartoffelsalat
Holgers kartoffelsalat med rucola og rødløg→ Se opskriften
Billed resultat for grillpølse
Sådan undgår du at en grillpølse sprækker→ Se opskriften
Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.
Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte→ Se opskriften
hvid chokoladekage med blåbær
Muffins med hvid chokolade→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her