En nem opskrift på solsikkeboller, hvor dejen røres sammen. Dejen hæver 10-12 timer, og derfor er det nemt at bage boller med solsikkefrø om morgenen.
Solsikkeboller smager og dufter af et veldækket morgenbord, og bollerne er da også perfekte som morgenboller og morgenmad.
Dejen kan du nemt og hurtigt røre sammen om aftenen, og så bage bollerne om morgenen.
Solsikkekerner indeholder i øvrigt tungmetallet cadmium, og Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at man begrænser sit indtag af solsikkerkerner.
Se også: Solsikkefrø til fugle: Kan mennesker spise det?
Fødevarestyrelsen skriver dog, at man kan bruge solsikkekerner i begrænset omfang i for eksempel brød, og derfor kan du sagtens nyde en nybagt bolle med solsikkekerner med god samvittighed.
Opskriften her giver 12 skønne boller med solsikkekerner. Se også min opskrift på bløde boller.
Opskrift på solsikkeboller
Solsikkeboller - lækre boller med solsikkekerner
Ingredienser
- 500 gram vand
- 2 gram gær
- 125 gram piskefløde
- 550 gram manitoba hvedemel
- 12 gram salt
- 100 gram solsikkekerner
Sådan gør du
Om aftenen
- Gær røres ud i det kolde vand. Og jo, der skal blot anvendes 2 gram gær.
- Rør derefter piskefløden i.
- Til sidst kommes manitoba hvedemel i sammen med salt og 100 gram solsikkekerner. Vend det sammen i ca. 30 sekunder. I stedet for manitoba kan du også anvende alm. hvedemel.
- Dæk skålen til med husholdningsfilm og et viskestykke. Husk at bruge en stor skål, da dejen jo hæver op i løbet af natten!
Dagen efter
- Forvarm ovnen til 250 grader varmluft.
- Gør en bageplade klar med bagepapir. Eller endnu bedre: Bag dine solsikkeboller på en hulplade, hvis du har sådan en.
- Tag forsigtigt dejen på et meldrysset køkkenbord, og fold den op sig selv fra alle fire verdenshjørner. Med lidt vand på fingrene klistrer dejen ikke fast.
- Del dejen i 12 lige store stykker, som sættes på bageplade eller hulplade. Du kan med fordel lige dyppe dine solsikkeboller i lidt vand og derefter i en bakke med solsikkekerner.
- Lad dine boller med solsikkekerner hæve i ca. 20 minutter mens ovnen bliver varmet godt igennem.
- Sæt pladen med dine solsikkeboller ind midt i ovnen, og her skal de have ca. 15-17 minutter. Bag gerne med lidt damp, og luk dampen ud et par gange de sidste 5 minutter.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
De færdigbagte boller med solsikkekerner køles af på en rist.
Solsikkebollerne er gode til morgenmad, og de kan sagtens fryses ned.
Se også mine populære opskrifter på:
Ghita
Hej.
Ang. Solsikkeboller.
Jeg undrer mig over mængden af væske i forhold til mel mængden. Mit dej er meget flydende, så jeg kan slet ikke strække i det inden bagningen. Er det et skrivefejl men vandmængden. ?
Ellers vil jeg sige tusind tak for alle dine lækre opskrifter. Jeg bruger dem tit, og har ellers aldrig problemer med dem.
Hilsen Ghita.
Diana
Synes dejen er meget tør
Pia
Hvad skal man så med solsikkeolie? ? For der står stadig de er bagt med solsikkeolie og grahamsmel??
Guffeliguf.dk
Hej Søren
Godt spottet, og det er en fejl 40 🙂
Der skal stå solsikkekerner - for der skal ikke olie i dejen.
Jeg retter den straks.
God fornøjelse.
De bedste hilsner
Holger
Guffeliguf.dk
Soeren
Hvor meget solsikkeolie skal der i dejen?