• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Græskarkerner - fakta, viden og næringsindhold

Græskarkerner - fakta, viden og næringsindhold

Billede med græskarkerner.
Del gerne:
3
SHARES
FacebookMessenger3PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 5. maj 2025 - Udgivet: 5. maj 2025

Græskarkerner smager dejligt i og ovenpå brød, de giver knas til salaten og kan ristes og spises som sprøde snacks.

Bare vi ikke overspiser, for græskarrets store kerner er enormt fedtholdige og så indeholder de stoffer, vi ikke skal have for meget af.

Kernerne er i virkeligheden frø, som stammer fra græskarret, der igen oprindeligt stammer fra Syd- og Mellemamerika.

Mennesket har spist både græskar og græskarkerner i 10.000 år, og de orange frugter dyrkes nu i hele verden. I dag er Kina og Indien de største producenter af græskarkerner.

De flade kerner kaldes pepita i oprindelseslandene, og har været brugt til alt fra mexicansk mole til dyrefoder. I et gennemsnitligt størrelse græskar findes der ca. 500 kerner.

Næringsindhold

Græskarkerner er som udgangspunkt sunde med et højt indhold af kostfibre og mineraler som magnesium, kalium og jern.

Samtidig har de også et højt indhold af fedt, både det mættede og det sunde umættet fedt, næsten halvdelen af en kerne består af fedt.

Ifølge Fødevarestyrelsen kan de have et højt indhold af svampegiftstoffer og tjærestoffer, derfor skal man undgå at overspise.

Men lad dig ikke afskrække, kernerne er sunde, hvis du holder dig til et par håndfulde om ugen.

Cadmium-indholdet (naturligt tungmetal) er for eksempel lavere end i for eksempel hørfrø og solsikkekerner.

Her er energiindholdet for 100 gram græskarkerner:

Energi: 568 kalorier.
Proteiner: 36,3 gram.
Kulhydrater: 2 gram.
Fedt: 45,9 gram.

Opbevaring og holdbarhed

Kernerne kan holde sig op til et halvt år i en lukket beholder eller pose i køkkenskabet.

Fryser du dem ned, kan de holde mindst et år.

Tips og inspiration

Selvom kernerne kan spises direkte fra posen, smager de bedst, når de bliver ristet. Her kan du vælge at riste dem på panden et par minutter med salt og krydderier helt efter din egen smag.

De ristede kerner kan spises som snack eller drysses over salaten som her i en skøn melonsalat.

Du kan også drysse ristede græskarkerner over en hvilken som helst suppe eller bruge usaltede kerner i eller på din grød.

I brød giver græskarkerner en lækker nøddeagtig smag. Prøv for eksempel vores opskrift på hjemmebagt græskarrugbrød eller græskarboller.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Sæson i juli

Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Madplan uge 27

Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter

Billede af Vining bøfgryde.

Viking bøfgryde - gryderet med oksesauté

Billede af kylling i grøn aspargessauce.

Kylling i grøn aspargessauce med ærter

Uge26-bedstevinkøbMV

Ugens vine, uge 26: Her er de bedste vine til laveste pris

Vandbakkelse med hyldeblomstskum

Vandbakkelse med hyldeblomstskum - skøn sommerkage

Forsiden lige nu

Kyllingeret med ris i ovn
Kyllingeret med ris i ovn→ Se opskriften
Madplan uge 27
Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter→ Se opskriften
kartoffelsalat med soltørrede tomater
Kartoffelsalat med soltørrede tomater og gul peberfrugt→ Se opskriften
kyllingesatay spyd
Kyllingesatay - marinerede kyllingespyd til ovn eller grill→ Se opskriften
Billede med sort peber.
Peber - fakta og viden om sort, hvid og grøn peber→ Se opskriften
billede med kylling i fad med spidskål
Kylling i fad med spidskål, nye kartofler og asparges→ Se opskriften
billede med stikkelsbærkage opskrift
Stikkelsbærkage→ Se opskriften
Katrines yndlingsboller
Katrines yndlingsboller→ Se opskriften
billede af rabarbercrumble med kokos
Opskrift på rabarbercrumble med kokos→ Se opskriften
Affogato - italiensk kaffedessert
Affogato – nem italiensk isdessert med kaffe→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her