Hampefrø er det nye sort indenfor frø og kerner. De har en nøddagtig smag, og er spækket med gode fedtsyrer. Her er fakta om de små frø.
Hampefrø er ikke euforiserende. Så fik vi det på plads. De små frø fra hampplanten er derimod særdeles sunde og velegnet til madlavning. Særligt i brød og boller smager de supergodt.
Frøene kommer godt nok fra samme cannabis-familie som hash, men de høstes fra en anden plante og indeholder stort set ikke det euforiserende stof THC som hash. Det er nemlig ikke i hampefrø, at THC sidder - men i plantens blade.
Alligevel kan der være små spor af THC i hampefrø, men de er så minimale, at der ikke er risiko for at blive påvirket på nogen måde.
Faktisk er det kun to år siden, at Fødevarestyrelsen ændrede reglerne for fødevarer med hampefrø.
Her satte man grænsen for indhold af THC i fødevarer til 0,2 procent i forhold til nul procent .
Hvad kan frøene bruges til?
Hampefrø kan både fås hele og afskallede. De har en særlig lettere krydret, nøddeagtig smag, der går godt i spænd med boller og brød.
Da hele frø er temmelig sprøde , giver de en superlækker konsistens i bagværket.
Du kan bruge afskallede hampefrø i en god smoothie eller som drys på grød, yoghurt, supper og salater. Ja, alle de retter der er naturligt at bruge frø og kerner i.
Vær opmærksom på, at Fødevarestyrelsen fraråder mad med hamp til børn under fire år.
Så sunde er frøene
Hampefrø har et højt indhold af protein og kostfibre samt de gode Omega 3- og Omega 6-fedtsyrer.
Frøene indeholder desuden vigtige mineraler som magnesium og zink samt A-, D- og B12-vitaminer.
Her ses næringsindholdet for 100 gram hele, ristede hampefrø fra Møllerup Gods, som specialiserer sig i hamp-produkter:
Energi: 487 kalorier
Fedt: 35 gram
Kulhydrater: 2 gram
Proteiner: 26 gram
Kostfibre: 29 gram
Du kan prøve en af disse opskrifter og erstatte frøene eller kernerne med ristede frø fra hampplanten:
Birgit
Vi fodrer fugle med hampefrø, og de elsker det, men spiser ikke det hele. De tabte frø spirer og der kommer nogle høje flotte og velduftende planter. Kan man spise disse blade, altså f.eks lave pesto? Det kunne være lidt spændende.
VH Birgit