Her får du min opskrift på grovboller, der både er luftige, nemme og sunde. Se også hvordan du laver koldhævede grovboller med fuldkorn.
Disse grovboller er bagt med fuldkorns hvedemel, og derfor er de mere sunde end almindelige boller.
Samtidig er grovbollerne lette og luftige, og når opskriften så oveni er meget nem at gå til, ja så er det altså en god opskrift på boller med mere tyngde end normalt.
Længere nede kan du læse mere om fuldkorn og den anvendte hvedemel, og der er også noget om hvorfor fuldkorns hvedemel er sundere for os.
Opskriften giver 12 store grovboller, der også er egnet til at fryse ned.
Opskrift på grovboller
Ingredienser
- 2 deciliter mælk - lunken
- 50 gram gær
- 1 æg
- 350 gram hvedemel
- 150 gram fuldkorns hvedemel
- 0,5 teske kardemomme
- 1 spiseskefuld sukker
- 1 teskefuld salt
- 75 gram smør
Pensling
- 1 æg
- Lidt mælk
Sådan gør du
- Den lune mælk kommes i skålen til røremaskinen, og gæren smuldres ud i mælken. Brug dejkrogen og rør gæren ud i mælken. Rør derefter ægget i.
- Hvedemel vejes af i en anden skål sammen med fuldkorns hvedemel, kardemomme, salt og sukker. Æltes derefter i dejen.
- Tilsæt også 75 gram smeltet smør, og ælt nu dejen i cirka 10 minutter ved middel hastighed. Dejen er rimelig fast, og sådan skal den være.
- Tag dejen op af skålen træk den ud og fold den sammen, men du skal ikke ælte den yderligere. Lægges tilbage i skålen, som dækkes med et viskestykke. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse, hvilket cirka tager 20 minutter.
- Træk derefter igen dejen lang, hvorefter den foldes sammen igen. Du skal stadig ikke ælte den.
- Del den i 12 lige store stykker, som formes til boller og sættes på en bageplade med bagepapir.
- Lad grovbollerne hæve i 20 minutter.
- Pisk et æg sammen med lidt mælk og pensl bollerne.
- Bag dine grovboller i en forvarmet ovn ved 225 grader varmluft, hvor de skal have cirka 12 minutter. Bag bollerne på næstnederste rille.
Næringsindhold
Næringsindhold i grovboller
Næringsindhold og energifordeling pr. 100 gram færdigbagt grovbolle er:
Kalorier: 260
Fedt: 6 gram
Kulhydrat: 40 gram
Protein: 9 gram
Noter
De færdigbagte boller køler lidt ned på en rist inden de nydes med smør eller en hjemmelavet hindbærmarmelade.
Koldhævede grovboller
Opskriften her kan også laves som koldhævede grovboller. Som jo så samtidig også bliver til langtidshævede boller.
Det eneste du skal gøre er, at nedsætte mængden af gær i opskriften.
Du skal blot anvende fem gær, hvilket svarer til lille kugle. Ellers følger du opskriften som angivet.
Når dejen er æltet sammen, kommes den i en skål, som dækkes med husholdningsfilm og et viskestykke.
Stil dejen i køleskabet natten over, og om morgenen deles den i 12 lige store boller, som stilles på en bageplade med bagepapir. Lad grovbollerne hæve 15 minutter.
Pensl så med æg, mælk eller vand, og bag dem i 12 minutter ved 225 grader varmluft.
Derefter er der nybagte grovboller til morgenbordet.
Hvid fuldkorns hvedemel
Du kan som sådan anvende flere forskellige typer af fuldkorns mel i denne opskrift, men jeg har brugt en hvid fuldkorns hvedemel.
Den produceres af Amo, og kommer fra en nyere hvedesort.
Den har den fordel, at den både er lys i farven og samtidig er mild i smagen. Og det er jo helt perfekt, når du vil have masser af fuldkorn i boller.
Fuldkorns hvedemelet er stadig malet af hele korn, og indeholder alle de sunde dele. Derfor smager disse grovboller stadig meget af almindelige boller, selvom de indeholder en del fuldkorn.
Du kan endda prøve dig frem og tilsætte lidt mere fuldkorn og lidt mindre hvedemel. Eksempelvis med 250 gram af hver.
Hvad er fuldkorn?
Der er mange fordele ved at tilsætte mere fuldkorn i boller og andet bagværk.
Dels øger det mæthedsfornemmelsen, og derfor spiser du mindre. Det er jo godt for vægten og indtaget af kalorier.
Men din mave er også glad for fuldkorn, for det giver maven noget mere at arbejde med.
Fødevarestyrelsen anbefaler i øvrigt, at vi spiser mindst 75 gram fuldkorn om dagen.
- Fuldkorn er en del af de 8 kostråd, og lever du efter kostrådene, vil kroppen få dækket behovet for vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer. Samtidig nedsætter du risikoen for livsstilssygdomme som hjerte-karsygdomme, type 2 diabetes, visse former for kræft og forebygger, at du tager på i vægt, lyder det fra Fødevarestyrelsen.
Se også mine opskrifter på:

Tina
Hej - link til dine koldhævede grovboller giver link til andre grovboller. Er det muligt at ændre linket ? Vh Tina
Iben
Fantastisk gode boller, og en rigtig lækker dej at arbejde med 😊
Hilsen Iben
Helle Sønnichsen
Har lige set billede af superlækre boller, ved siden af disse grovboller, men der er ingen opskrift er det rigtigt? Er blevet fristet af billedet.
Venlig hilsen
Helle