Her er en god opskrift på boller med havregryn. Bollerne bliver luftige og lette, og de er gode som morgenbrød. Nemme at bage om morgenen.
Dejlige, lette og luftige boller med havregryn, der kun hæver en enkelt gang.
Havregrynene giver bollerne lidt kant med kerne, men uden de bliver for tunge.
Opskriften giver 16 store havregrynsboller.
Opskrift på boller med havregryn
Ingredienser
- 5 deciliter vand kogende
- 60 gram havregryn grovvalsede og økologiske
- 60 gram smør i mindre tern
- 1 deciliter mælk lunken
- 40 gram gær
- 750 gram hvedemel
- 2 teskefulde sukker
- 1 teskefuld salt
Pynt
- 2 pasteuriserede æggeblommer
- 3 spiseskefulde mælk
- Lidt havregryn til drys
Sådan gør du
- Hæld de økologiske havregryn i en skål, og hæld fem deciliter kogende vand over. Rør lidt rundt, og lad havregrynene trække to minutter.
- Kom så smørret ved havregrynene i det varme vand, og lad det hele køle af indtil en temperatur på lidt under 40 grader (lillefingervarmt). Det skal være lunkent for ikke at slå gæren ihjel om lidt.
- Lun mælken, og hæld den i skålen til røremaskinen. Rør nu gæren ud i mælken.
- Tilsæt indholdet fra havregrynsskålen, og rør også gradvist hvedemelet ind i dejen. Kom salt og rørsukker ved, og ælt nu dejen til bollerne igennem i 10 minutter på røremaskinen. Du kan selvfølgelig også ælte dejen i hånden, men det kræver lidt hårdt arbejde.
- Når dejen er æltet godt igennem, vender du den ud på et meldrysset bord. Den er lidt tynd endnu. Ælt nu dejen igennem med hænderne, og tilfør hvedemel (indgår ikke i opskriften) indtil bolledejen har den rette konsistens, der er smidig, men hverken for hård eller tynd.
- Del dejen i 16 stykker, som du sætter du med en bageplade beklædt med bagepapir - og drysset med lidt mel. Jeg plejer blot at sætte stykkerne over på pladen, men du kan selvfølgelig trille dem til boller.
- Læg et viskestykke over, og lad havregrynsbollerne hæve et lunt sted i 30-35 minutter.
- Pensl så bollerne med sammenpiskede æggeblommer og lidt mælk, og drys med grovvalsede havregryn.
- Bag dine boller med havregryn i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft, og bagetiden er cirka 15-17 minutter.
Tips
Tag havregrynsbollerne ud af ovnen, og lad dem køle af på en rist.
Note: Bemærk at bollerne kun hæver én gang - og det er sådan de skal være.
Se også mine opskrifter på:
Sund og lækker ret med nudler og grøntsager
Snyde basser med creme
Mums - grillet asparges med parmaskinke
Mør og lækker kalveculotte i grill
Sådan laver du grillet spidskål
Sådan laver du grill koteletter
Important: No API Key Entered.
Many features are not available without adding an API Key. Please go to the YouTube Feed settings page to add an API key after following these instructions.
Hej. Kan man undgå at bruge kogene vand og bruge lunkent vand i stedet for? Så man ikke behøver at vente på at blandingen køler ned 🙂
hejsa.
Kan man koldhæve bollerne??