Tilstedeværelse af de fem grundsmage er afgørende for velsmag. Brug guiden her til at finde ud af, hvor du finder grundsmagene
De fem grundsmage - ved du, hvordan du skal bruge dem?
De fleste af os har prøvet at stå i køkkenet og kæmpe med en ret, hvor smagen er kedelig og der mangler ”noget”. Dette ”noget” er ofte en af de fem grundsmage.
Men hvor finder du det søde, sure, salte, bitre og umami? Og hvordan bruger du dem til at skabe den bedste smag? Det får du en guide til her.
Grundsmagene er unikke
En grundsmag er en smag, der er unik, hvilket vil sige, at den ikke kan sammensættes af andre grundsmage.
Vi kan med vores smagsløg på tungen skelne mellem fem forskellige grundsmage: Sød, sur, salt, bitter og bitter.
Vores smagsløg kan ikke registrere andet end de fem grundsmage. Mange af de andre indtryk vi får, når vi spiser, og som forbindes med madens smag, skyldes aromastoffer, der opfanges af vores lugtesans.
Grundsmagene er dermed altafgørende for smagen, og mangler en eller flere af disse i en ret, vil smagen opleves som kedelig.
Guide til de fem grundsmage
Her får du en guide til, hvor du kan finde de forskellige grundsmage.
Guiden kan bruges, når du skal sammensætte din ret eller smage den til.
Sørg for at alle grundsmagene er til stede i din ret. Brug råvarerne fra listen til at tilsmage din ret med den manglende grundsmag.
Smag retten til, så der er balance mellem de forskellige grundsmage.
SØDT | SURT | SALT | BITTERT | UMAMI |
Sukker | Citron | Salt | Grape | Bouillon |
Honning | Lime | Sojasauce | Kaffe | Fond |
Sirup | Eddike | Kapers | Kål | Sojasauce |
Marmelade | Vin | Ansjoser | Mørk chokolade | Tomater |
Sød frugt | Creme fraiche | Bouillon | Appelsinskal | Svampe |
Tørret frugt | Kærnemælk | Ost | Valnødder | Lagrede oste |
Kokosmælk | Tomat | Bacon | Øl | Tang |
Gulerødder | Ribs | Tang | Krydderurter | Fisk |
Få sundere madvaner med de fem grundsmage
De fem grundsmage kan også hjælpe til sundere madvaner.
Når du spiser en ret, der tilfredsstiller dine smagsløg, vil du nemlig blive sansemæssigt mættet. Din lyst til eksempelvis dessert efterfølgende, kan dermed blive mindre.
Har du for eksempel ofte lyst til chokolade efter maden, kan det skyldes, at maden har manglet bitter eller sød smag.
Sørg derfor for at medtænke alle grundsmagene, når du laver mad.
Grundsmagen umami kan også bruges til at skabe sundere madvaner.
Umami kan nemlig erstatte noget af den salt, der ellers skal til for at gøre smagen god. Da vi ifølge kostrådene, skal spise mindre salt, kan brug af umami være en rigtig god hjælp her.
Der er dermed mange fordele at hente ved at smage maden til og bruge de fem grundsmage.
Læs mere om smag og dine sanser her
Oliogustus - er smagen af fedt den sjette grundsmag?
Sanser: Derfor smager du med næsen
Træn dine sanser med disse lette øvelser
Del dine ideer og tanker med os andre her: