• Skip til indhold
  • Gรฅ direkte til footer
Madens Verden
Sรธg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • ร†ggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehรธr
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brรธd
    • Snacks og sรธde sager
  • Madplan
  • Rรฅvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside โ€บ Viden om mad โ€บ Oliogustus - er smagen af fedt den sjette grundsmag?

Oliogustus - er smagen af fedt den sjette grundsmag?

Der er masser af smag og fedme i olivenolie. Og mรฅske er smagen af fedt en sjette grundsmag, som forskere har dรธbt oliogustus. Det er dog nรฆrmere en harsk smag af fedme, end den dejlige fedme fra eksempelvis olivenolie.
Del gerne:
5
SHARES
FacebookMessenger5PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 24. marts 2020 - Udgivet: 17. marts 2020

Fรธrst var der fire, sรฅ fem, og nu mรฅske seks grundsmage. Den nyeste i rรฆkken hedder oliogustus og er smagen af fedt. Lรฆs mere om oliogustus her.

Fรธrst var der fire grundsmage: Surt, sรธdt, salt og bittert. De fire grundsmage havde vรฆret anerkendt gennem mange รฅr, fรธr en ny grundsmag meldte sig pรฅ banen: Umami.

Umami havde dog en svรฆr fรธdsel, og det tog nรฆsten 100 รฅr fra den japanske kemiprofessor Kikunae Ikeda fรธrst skrev om den nye grundsmag i 1909, til den blev anerkendt.

Men der forskes fortsat i smag, og vi bliver hele tiden klogere, og en sjette grundsmag er mรฅske undervejs โ€“ nemlig smagen af fedt.

Den har fรฅet navnet oliogustus, som er en kombination af latinske ord for olie og smag (oleo = olie og gustus = smag).

Vores smagslรธg genkender grundsmagene

Grundsmagene genkendes af vores smagslรธg pรฅ tungen, og smagen af surt, sรธdt, salt, bittert og umami er det eneste vores smagslรธg kan registrere. Alt hvad vi ellers forbinder med madens smag, kommer fra aroma i maden, der registreres af vores lugtesans.

Det er derfor, det fรธles som om maden ikke smager af noget, nรฅr du er forkรธlet.

Oliogustus advarer om rรฅdnende mad

Den smag af fedt vores smagslรธg mรฅske kan registrere, er dog ikke den dejlige fede smag fra smรธr, bacon eller olivenolie. Det er nรฆrmere en harsk smag, som ikke er sรฆrlig behagelig. I hvert fald ikke nรฅr den stรฅr alene.

Pรฅ samme mรฅde som bittert eller umami ikke smager godt alene, sรฅ krรฆves den rette kombination og balance af grundsmage, fรธr smagen bliver god.

Grundsmagen oliogustus kommer af frie fedtsyrer i maden. Og en forklaring pรฅ den ubehagelige smag kan vรฆre, at frie fedtsyrer opbygges i harsk og rรฅdnende mad, efterhรฅnden som fedtet i maden bliver nedbrudt. Den ubehagelig smag kan dermed vรฆre et tegn til os om, at maden er dรฅrlig, og du kan blive syg af den.

Hvordan bruger du oliogustus?

For at skabe lรฆkre og velsmagende mรฅltider, skal du kende dine grundsmage og sรธrge for at tilsmage din mad, sรฅ der opnรฅs fin balance mellem dem.

Men bรธr vi tรฆnke oliogustus ind i vores madlavning pรฅ samme mรฅde som de andre grundsmage, hvor alle bรธr vรฆre tilstede i en afbalanceret mรฆngde for at skabe velsmag?

Ikke umiddelbart.

Den lรฆkre fedme, der kan gรธre en ret cremet og afrunde smagen, kommer nรฆrmere fra fedtholdige produkter som flรธde, og ikke fra oliogustus. Vi kan altsรฅ ikke tilsmage maden med oliogustus pรฅ samme mรฅde som vi gรธre med salt, citron, honning osv.

Men oliogustus er jo helle ikke anerkendt som grundsmag (endnu?).

Der forskes fortsat videre, og om det viser sig, at der rent faktisk er tale om en ny grundsmag pรฅ linje med de andre, vil krรฆve flere studier, og kan tage mange รฅr.

Sรฅ vi mรฅ bare vente og se. Forhรฅbentligt tager det ikke 100 รฅr denne gang.

Kilder: Oleogustus: The Unique Taste of Fat af Running, Craig og Mattes, Smagforlivet.dk.

Lรฆs ogsรฅ disse artikler:

7 gode rรฅd: Sรฅdan skaber du succesfulde mรฅltider

Sanser: Derfor smager du med nรฆsen

Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fรธdevare- og ernรฆringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernรฆring, Kรธbenhavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
  • Adgang til den populรฆre favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Kรธb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT รฅr)

Lรฆserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Pรฅkrรฆvede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sรฆtter ogsรฅ pris pรฅ at hรธre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er sรฅ glad for siden. Pรฅ forhรฅnd tak.

Fรธlg os pรฅ Instagram

Besรธg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden forklรฆde

    Madens Verden forklรฆde

    kr. 125,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilfรธj til kurv

Nyeste indhold

Billede af kartofler med dillercreme dildcreme.

Kartofler med dillercreme (dildcreme)

Billede af salat med torsk og grรธntsager.

Salat med torsk, tomater, broccoli og avocado

Ugens vine uge 29, 2025

Ugens vine uge 29, 2025 med gode vine fra New Zealand og boblende rosรฉ

Ugens madplan uge 29

Ugens madplan uge 29 byder pรฅ dejlig aftensmad til hele ugen

Billede af pighvarsalat.

Pighvarsalat - salat med rester af pighvar eller anden hvidfisk

Billede af stegt fennikel med รฆrter og grรธnne asparges.

Stegt fennikel med รฆrter og grรธnne asparges

Forsiden lige nu

Lasagne retter under 500 kalorier
10 madopskrifter pรฅ retter med under 500 kalorierโ†’ Se opskriften
Ugens madplan uge 29
Ugens madplan uge 29 byder pรฅ dejlig aftensmad til hele ugenโ†’ Se opskriften
Billede resultat for tilbehรธr til aftensmad
12 opskrifter pรฅ tilbehรธr til aftensmadโ†’ Se opskriften
wok med edamamebรธnner og kylling
Wok med edamamebรธnner og kyllingโ†’ Se opskriften
billederesultat for havregrรธdsboller
Opskrift pรฅ lรฆkre havregrรธdsbollerโ†’ Se opskriften
Hvad skal vi have at spise?
Hvad skal vi have at spise? Her fรฅr du 9 lรฆkre retterโ†’ Se opskriften
billede med frugttรฆrte
Frugttรฆrte med kransekage og flรธdecremeโ†’ Se opskriften
Ugens vine uge 29, 2025
Ugens vine uge 29, 2025 med gode vine fra New Zealand og boblende rosรฉโ†’ Se opskriften
billede med hindbรฆrsnittetรฆrte
Hindbรฆrsnittetรฆrte med mazarin og lรฆkkert fyldโ†’ Se opskriften
billede for den du ved nok kage
Den du ved nok kage - nem opskrift pรฅ chokoladedrรธmmekageโ†’ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rรธrby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Mรธllers Allรฉ 43B
2791 Dragรธr
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Lรฆs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rรธrby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rรธrby Madsen, redaktionschef
Jan Sรธrensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgรฅ reklamer, nรฅr du bruger opskrifterne, og fรฅ din egen favoritliste. Samtidig stรธtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden mรฅ kun finde sted pรฅ institutioner eller virksomheder, der har indgรฅet aftale med Copydan Tekst & Node. Du mรฅ altid gerne linke til indhold pรฅ Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Fรธlg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv stรธttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsรฆt gratis med annoncer her