• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Øvelse: Tilsmagning af tomatsuppe

Øvelse: Tilsmagning af tomatsuppe

Det er vigtigt at tilsmage din tomatsuppe, hvis du vil have velsmag. Det er ikke svært, men handler om at bruge dine sanser. Prøv denne simple øvelse om tilsmagning af tomatsuppe.
Del gerne:
4
SHARES
FacebookMessenger4PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 19. februar 2024 - Udgivet: 6. februar 2020

Tilsmagning sikrer, at du får den bedste smag, så dine sanser bliver glade og mætte. Lær, hvordan du smager maden til i denne simple øvelse

Tilsmagning er en af de vigtigste dele af madlavning.

Hvad enten du laver en kødsovs, en suppe, en dressing eller andet, så er det tilsmagningen der sikrer, at du får den bedste smag og bliver sansemæssigt mættet.

I tilsmagningen smager du din ret til med de fem grundsmage: Sødt, salt, surt, bittert og umami.

Derudover kan det være en fordel at smage til med noget stærkt, som chili eller tabasco, samt tilføre retten noget fedme fra eksempelvis piskefløde, der kan afrunde smagen og gøre retten cremet.  

Tomatsuppe som eksempel

I denne øvelse tager vi udgangspunkt i en tomatsuppe.

Suppen kan både laves på friske tomater eller tomater fra dåse.

Da denne øvelse handler om selve tilsmagningsprocessen, tager vi for nemheds skyld udgangspunkt i tomater fra dåse her.

Vil du lave suppen på friske tomater, kan du se, hvordan du gør i denne opskrift:

Tomatsuppe – italiensk opskrift på suppe med tomater

Brug dine smagsløg!

Husk hele tiden at smage på suppen. Læg mærke til, hvordan smagen ændres, hver gang du tilsætter en ny ingrediens.

Det er umuligt at sætte præcise mål på, hvor meget du skal tilsætte af de forskellige ingredienser i din tilsmagning. Nogle tomater er eksempelvis sødere end andre, og din tilsmagning vil derfor afhænge af, hvordan dine tomater smager. Selv tomater fra dåse kan variere i smag.

Derudover har vi forskellige smagspræferencer, og nogle kan eksempelvis lide suppen mere salt eller sød end andre. Så brug dine smagsløg og smag suppen til, så den bliver præcist, som du kan lide den.

OBS: Opskriften er til en person, og er baseret på at være en øvelsessuppe. Der er dermed ikke krydderier i, ligesom der mangler tilbehør.

Vil du bruge suppen som et måltid efterfølgende, skal du altså gange mængderne op til en større portion, tilsætte krydderier og servere den sammen med eksempelvis creme fraiche og sprøde brødcroutoner.

Ingredienser

Til basissuppen:

1 lille løg
1 spiseskefuld olivenolie
1 dåse hakkede eller flåede tomater (uden krydderier osv.)
2 dl vand

Til tilsmagning:

¼ - ½ teskefuld salt (det salte)
½ - 1 teskefuld æblecidereddike eller citron (det sure)
½ - 2 teskefulde sukker (det søde)
3-4 dråber tabasco (det stærke)
½ teskefuld tomatpuré (umami)
4-5 dråber soja (salt og umami)
1-2 spiseskefulde piskefløde (det fede)

Sådan gør du

  1. Skær løg i små tern og svits dem i olivenolie i en lille gryde, til de er blanke.
  2. Kom dåsetomater og vand i gryden og lad suppen simre 5-10 minutter.
  3. Blend suppen til den er jævn.
  4. Nu er din basissuppe klar til tilsmagning. Tag en lille smule af suppen fra i en skål, som du kan bruge til at sammenligne med, når du har tilsmagt suppen.
  5. Smag nu på suppen i dens rå form.
  6. Tilsæt salt en lille smule ad gangen og smag, hvordan suppen bliver mere salt. Stop når du synes saltsmagen er passende.
  7. Tilsæt æblecidereddike eller citron for at give suppen mere syrlig smag. Smag til undervejs.
  8. Tilsæt en smule sukker for at tilføje sødme til suppen. Smag igen. Læg mærke til, hvordan sødmen afbalancerer den høje syrlighed, suppen havde før. Tilsæt sukker, til du synes, der er balance mellem det sure og det søde.
  9. Tilsæt 3-4 dråber tabasco. Den bidrager med det stærke til suppen. Smag igen, hvordan det ændrer suppen.
  10. Tilsæt ca. ½ teskefuld tomatpuré. Den koncentrerede tomatsmag giver umami og fylde til suppen. Smag igen.
  11. Tilsæt en smule soja og smag igen. Soja indeholder bade salt og umami og giver dybde og fylde til suppen. Smag igen og læg mærke til forandringen.
  12. Tilsæt til sidst 1-2 spiseskefulde piskefløde til suppen. Piskefløde bidrager med fedme, der afrunder smagen og gør konsistensen mere cremet.
  13. Smag igen og afgør om suppen er færdig. Det kan være du skal efterjustere med lidt salt, surt, sødt eller stærkt inden suppen er helt perfekt efter din smag.
  14. Når suppen er færdigtilsmagt, så smag på den første reference af basissuppen igen. Sammenlign smagen - der skulle meget gerne være en verden til forskel!

Prøv også denne øvelse:

Øvelse: Træn dine sanser og få større madoplevelser

Bliv klogere på smag og dine sanser her:

Sanser: Derfor smager du med næsen

Sådan skaber du succesfulde måltider

Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens madplan uge 28

Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen

Billede af laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs.

Laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs

Billede af kotelet a la milanese.

Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien

Billede af sandwichboller.

Sandwichboller - lækre og nemme brød til sandwich

Billede af nakkesteg på spyd.

Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)

Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.

Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte

Forsiden lige nu

Billede af kotelet a la milanese.
Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien→ Se opskriften
Lækre og nemme kartoffelpakker med hvidløg og rosmarin, der både kan tilberedes i ovn og grill. Kartoffelpakkerne er gode som tilbehør. Foto: Madensverden.dk.
Kartoffelpakker med hvidløg og rosmarin→ Se opskriften
Grillet blomkål opskrift
Grillet blomkål med persille - sundt tilbehør→ Se opskriften
billederesultat for bananis med chokolade
Bananis (hjemmelavet is med banan og chokolade)→ Se opskriften
Persilleolie
Persilleolie (opskrift på hjemmelavet urteolie med persille)→ Se opskriften
Ugens madplan uge 28
Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen→ Se opskriften
pulled pork i ovn
Pulled pork - opskrift i ovn, på grill eller i smoker→ Se opskriften
billederesultat for fetakartofler
Fetakartofler→ Se opskriften
Lækre grillspyd med mørbrad, og gode brunchpølser, der grilles fire minutter på hver side ved lav varme. Foto: Madensverden.dk.
Grillspyd med mørbrad og brunchpølser→ Se opskriften
billede til artikel om nødder og mandler
Er nødder og mandler sunde? Her får du fakta→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her