Alternativer til salt: Vi spiser mere salt end anbefalet i Danmark. Det kan vi sagtens gรธre noget ved uden, at det gรฅr ud over madens kvalitet.
Salt pรฅ det blรธdkogte รฆg, salt i salaten, salt over middagsmaden, salt i alle de retter, vi kรธber forproduceret.
Ja, vores hverdag er saltet ind i forhold til, hvad lรฆger og sundhedsmyndigheder rรฅder os til.
I gennemsnit bรธr vi hรธjst fรฅ 5-6 gram salt dagligt, men ni ud af ti danskere fรฅr for meget.
Faktisk anslรฅr Miljรธ- og Fรธdevareministeriet, at antallet af folk med forhรธjet blodtryk vil blive reduceret med 400.000 mennesker, hvis vi alle skรฆrer blot en halv teskefuld salt ud af vores daglige kost.
Det er et svimlende tal, og heldigvis er der gode alternativer til salt, sรฅ vi ikke skal lide afsavn.
Her er alternativer til salt
1. Citronsaft
Citron er god til at give smag til stort set alt. I stedet for at strรธ salt ud over dit stegte kyllingebryst eller lammekoteletten, kan du dryppe citronsaft ud over kรธdet.
Citron - bรฅde saften og skrรฆllen - kan bruges som smagsgiver i salater med peber, friske krydderurter og krydderier.
2. Eddike og vin
Lige som med citronen er andre syrlige vรฆsker gode til at give maden smag. Vineddike, hvidvin og rรธdvin giver fylde, sรฅ du ikke behรธver at tilsรฆtte samme mรฆngde salt, som du normalt ville gรธre.
3. Oliven
Oliven er bitre og saltet i smagen. Hvis du hakker dem fint, kan de bruges i de fleste gryderetter som et af de mange alternativer til salt. Du kan ogsรฅ langtidstรธrre grรธnne oliven i ovnen, hakke dem og bruge dem som krydderi.
4. Krydderier
Gavmild brug af krydderier kan nรฆsten erstatte saltet, hvis du balancerer smagen. Chili giver et maden et pift, karry ditto. Hvis du krydrer maden mere, behรธver den ikke sรฅ meget salt.
5. Kapers
Ogsรฅ de smรฅ kapersbรฆr i glas er gode som alternativer til salt. De kan bruges hele eller tรธrrede og hakkede.
Salt i fรฆrdigretter
Det meste af vores saltindtag kommer fra forarbejdet mad og fรฆrdigretter. Ofte kan vi ikke engang smage, at producenten har givet den gas med saltkvรฆrnen. Herhjemme kan vi gรฅ efter de nรธglehulmรฆrkede produkter, hvis vi vil kรธbe mad, der ikke er oversaltet.
Mad med det grรธnne nรธglehulmรฆrke er i det hele taget lavet i overensstemmelse med anbefalingerne om mindre og sundere fedt, mindre sukker, flere kostfibre og fuldkorn samt mindre salt.
Artikler med fokus pรฅ sundhed
Er frosne grรธntsager lige sรฅ sunde som friske?
Langtidsstegning - sundere, nemmere og lรฆkrere
Sidder vitaminerne i skrรฆllen?
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Helle
Et sted har jeg lรฆst, at nigellafrรธ puttet i en saltkvรฆrn, kan erstatte salt som drys over maden. Jeg har prรธvet det, og det smager godt.
Marianne Qvist
Kan du fortรฆlle mig om man mรฅ spise 10 oliven af de smรฅ om dagen nรฅr der er 4.3 gram salt pr 100 g. Fรฅr man sรฅ ikke for meget salt ?
Tobias Jacobsen
Kapers du kรธber i supermarkeder indeholder typisk ca 5.5 g salt per 100 g