Det tredje krydderi er en smagsforstærker, som især bliver brugt i det kinesiske køkken. Men hvad er det? Og hvad bruges det til. Læs her.
Det tredje krydderi er et mærkeligt navn til en smagsforstærker, men det rigtige navn Mononatriumglutaminat er endnu værre.
Det lyder som en farlig kemisk forbindelse, men Det tredje krydderi er ikke sundhedsskadeligt. Det er en smagsforstærker, som tilsættes maden for at give et spark til de smage, der er i forvejen.
Så vi kan altså ikke smage dette "krydderi" i sig selv - men det giver en mere fyldig umami-smag i for eksempel kødretter og supper.
Hvad er Det tredje krydderi
Det er en salttype, Mononatriumglutaminat, som også kendes under navnet MSG eller blot Det 3. krydderi.
Det ligner salt eller sukker, da det er krystallisk, og så bruges det ofte som smagsforstærker dels i fødevareindustrien, dels i asiatiske retter.
Det var faktisk en japansk biokemiker, Kikunae Ikeda, der opdagede natriumsaltets egenskaber i mad tilbage i 1908. den samme mand, som opfandt udtrykket umami om den femte grundsmag.
Det 3. krydderi fremstilles ved at fermentere majs, sukkerrør og/eller rødder. Men Mononatriumglutaminat findes også naturligt i en lang række fødevarer som modne tomater og faste oste som parmesan.
Allergiske reaktioner
Fødevarestyrelsen oplyser, at Det tredje krydderi kan give allergiske reaktioner som trykken for brystet, hovedpine og kvalme hos nogle.
Pudsigt nok kaldes denne form for allergi 'Det kinesiske restaurantsyndrom'. Hvorfor? Fordi den først blev bemærket af gæster, der havde spist på en kinesisk restaurant.
Og da det særligt er i det asiatiske køkken, man tilsætter smagsforstærkeren, giver øgenavnet jo mening.
Hvis du har oplevet de tre symptomer samtidig, kan det skyldes dette 'krydderi', selvom det er et fåtal, som reagerer på saltet.
Vil du undgå mad med Det tredje krydderi, kan du tjekke, om der står E-nummer E621 eller betegnelsen MSG på varedeklarationen, når du køber ind.
Vil du have flere fakta? Se disse artikler
Myter og fakta om antioxydanter
Del dine ideer og tanker med os andre her: