• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Det tredje krydderi - fakta om den særlige smagsforstærker

Det tredje krydderi - fakta om den særlige smagsforstærker

Det tredje krydderi
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 12. januar 2022 - Udgivet: 13. januar 2022

Det tredje krydderi er et mærkeligt navn til en smagsforstærker, men det rigtige navn Mononatriumglutaminat er endnu værre.

Det lyder som en farlig kemisk forbindelse, men Det tredje krydderi er ikke sundhedsskadeligt. Det er en smagsforstærker, som tilsættes maden for at give et spark til de smage, der er i forvejen.

Så vi kan altså ikke smage dette "krydderi" i sig selv - men det giver en mere fyldig umami-smag i for eksempel kødretter og supper.

Hvad er Det tredje krydderi

Det er en salttype, Mononatriumglutaminat, som også kendes under navnet MSG eller blot Det 3. krydderi.

Det ligner salt eller sukker, da det er krystallisk, og så bruges det ofte som smagsforstærker dels i fødevareindustrien, dels i asiatiske retter.

Det var faktisk en japansk biokemiker, Kikunae Ikeda, der opdagede natriumsaltets egenskaber i mad tilbage i 1908. den samme mand, som opfandt udtrykket umami om den femte grundsmag.

Det 3. krydderi fremstilles ved at fermentere majs, sukkerrør og/eller rødder. Men Mononatriumglutaminat findes også naturligt i en lang række fødevarer som modne tomater og faste oste som parmesan.

Allergiske reaktioner

Fødevarestyrelsen oplyser, at Det tredje krydderi kan give allergiske reaktioner som trykken for brystet, hovedpine og kvalme hos nogle.

Pudsigt nok kaldes denne form for allergi 'Det kinesiske restaurantsyndrom'. Hvorfor? Fordi den først blev bemærket af gæster, der havde spist på en kinesisk restaurant.

Og da det særligt er i det asiatiske køkken, man tilsætter smagsforstærkeren, giver øgenavnet jo mening.

Hvis du har oplevet de tre symptomer samtidig, kan det skyldes dette 'krydderi', selvom det er et fåtal, som reagerer på saltet.

Vil du undgå mad med Det tredje krydderi, kan du tjekke, om der står E-nummer E621 eller betegnelsen MSG på varedeklarationen, når du køber ind.

Vil du have flere fakta? Se disse artikler

Myter og fakta om antioxydanter

Kan krydderier blive for gamle?

Fakta om proteiner

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sandwichboller.

Sandwichboller - lækre og nemme brød til sandwich

Billede af nakkesteg på spyd.

Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)

Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.

Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte

Sæson i juli

Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Madplan uge 27

Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter

Billede af Vining bøfgryde.

Viking bøfgryde - gryderet med oksesauté

Forsiden lige nu

sommerpande med kylling og kål
Sommerpande med kylling og kål→ Se opskriften
billede med squashfrikadeller
Squashfrikadeller - vegetariske deller med squash→ Se opskriften
Billede til mukimame med bulgur.
Mukimame med bulgur, bønner og vinaigrette→ Se opskriften
Sæson i juli
Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager→ Se opskriften
billederesultat for wraps med kylling
Nemme wraps med kylling og spidskål→ Se opskriften
Kyllingeret med ris i ovn
Kyllingeret med ris i ovn→ Se opskriften
Madplan uge 27
Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter→ Se opskriften
kartoffelsalat med soltørrede tomater
Kartoffelsalat med soltørrede tomater og gul peberfrugt→ Se opskriften
kyllingesatay spyd
Kyllingesatay - marinerede kyllingespyd til ovn eller grill→ Se opskriften
Billede med sort peber.
Peber - fakta og viden om sort, hvid og grøn peber→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her