Hvad er eddike og hvad kan man bruge den til? I denne artikel kan du blive klogere på eddike, og forskellen på de enkelte typer eddiker.
Fakta om eddike: Eddike er en blanding af eddikesyre og vand.
Syreindholdet i eddiken indikere om det er egnet til enten husholdning og rengøring, eller til madlavning. Du kan blandt andet anvende eddiken til afkalkning af elkedel og kaffemaskine.
Eddiker der laves til husholdning og rengøringsbrug, indeholder over 10% af eddikesyre, mens eddiken til madlavningen kun indeholder mellem 5-7 % eddikesyre.
Konserveringsmiddel
Eddike har i rigtig mange år også været brugt som konserveringsmiddel.
Dette skyldes det sure miljø som findes i eddiken, som gør at bakterier og andre organismer har svært ved at overleve eller formere sig. Eddike er derfor yderst velegnet som konserveringsmiddel, til blandt andet syltning. Herunder syltede rødbeder.
Ydermere vil den konserverende virkning som eddike har, blive forstærket ved at bruge sukker, krydderier og/eller salt sammen med eddiken.
Der findes mange varianter og forskellige slags eddiker, der hver har sit anvendelsesformål.
De mest kendte og normale der bliver brugt til madlavningen i dag, er disse nedenstående:
Vineddiker, eksempelvis rødvin- og hvidvinseddike
Er specielt velegnet til olie/eddike dressinger, som kan bruges over en lækker salat, eller til denne lækre gang hjemmelavede pomfritter i ovnen.
Opskriften får du her ( ca. til 2-3 personer)
Ingredienser:
• 12 kartofler ( Omkring 1 kg)
• 5 spsk. olie – f.eks. olivenolie
• 5 spsk. hvidvinseddike
• 1 spsk. estragon (eller hvad du foretrækker)
• Salt
Tilberedning
Skræl kartofler, eller vask dem grundigt, og skær dem ud i tynde stave.
Dup dem i f.eks. et viskestykke, så de er godt tørre. Hæld derefter kartoflerne i en plasticpose og tilsæt olien og hvidvinseddiken. Ryst og bland kartoflerne godt, så olien og eddiken fordeles.
Hæld kartoflerne ud i et ildfast fad, eller på en bageplade med bagepapir. Drys med estragon og salt.
Pomfritterne tilberedes i ca. 45 min. i en 200 graders varm ovn. (175 grader ved varmluft)
Vend kartoflerne under tilberedningstiden. Fritterne er færdige når de er sprøde og gyldne i farven.
Æblecidereddike
Kan især bruges til dressinger til forskellige salater, til rodfrugter, og til marinader.
Desuden er der mange der drikker denne eddike sammen med vand, da det siges at have en positiv
virkning på sundheden.
Balsamicoedikke
Balsamico er særdeles velegnet til blandt andet dressinger til salater, krydderi, til ost, eller indkogt som en sirup til desserter.
Lagereddike
Bruges især som konserveringsmiddel og til syltning af blandt andet rødbeder, agurker og asier.
Se også disse opskrifter med eddike i forskellig form:
Hvad synes du om denne artikel?
-
Eddike
Hej
Jeg fandt ikke helt det svar i artiklen som jeg håbede på men håber at få det her
Er der en tommelfingerregel for hvornår eller til hvilket man bruger henholdsvis Brun og Klar Lagereddike for er meget i tvivl Eller er det en smagssag
Venlig hilsen
Lars WInkel