Afkalkning af både elkedel og kaffemaskine kan nemt foretages med enten eddike eller eddikesyre, og her kan du se hvordan du nemt klarer opgaven.
Afkalkning af enten din elkedel eller kaffemaskine behøver slet ikke være så svært endda, for faktisk kan du hurtigt klare opgaven med almindelig husholdsningseddike eller eddikesyre.
Det er vigtigt at afkalke maskinerne med mellemrum, og hvor ofte du skal gøre det, afhænger især af vandets hårdhed hvor du bor. Og det varierer fra landsdel til landsdel.
Men afkalkningen sparer dig både for strøm og forlænger samtidig apparaternes levetid, så du bør gøre det når det nødvendigt.
Se også: Glaspest - sådan undgår du glaspesten i opvaskemaskinen
Eddike i blandingsforhold 1:1
Jeg har altid anvendt den almindelige lagereddike fra Heidelberg til afkalkning af min elkedel. Og det sker i størrelsesforholdet 1:1.
Det betyder at du bruger lige del af hvert, og i dette tilfælde at du skal bruge to deciliter vand og to deciliter eddike, som kommes i elkedelen og derefter koges op.
Se også: 5 tips til opvaskemaskinen, som gør servicet pænere
Kog af med rent vand
Hvis elkedlen er meget tilkalket, kan du gentage manøvren indtil kalken er helt væk. Men eddiken er altså ret effektiv til afkalkning.
Efterfølgende skal du lige fylde elkedlen med vand et par gange, hvor du koger vandet op og hælder det ud. Efter et par gange bør elkedlen nu være helt ren og fri for kalk.
På samme måde anvendes lagereddike til afkalkning af kaffemaskiner.
Eddike til Nespresso
Så er der spørgsmålet om man må anvende eddike til afkalkning af Nespresso maskiner? Producenterne anbefaler altid, at man sjovt nok køber deres egne og meget dyre afkalkningsmidler, og det må du gøre op med dig selv.
Jeg har anvendt eddike til afkalkningen af blandt andet Nespresso-maskiner, og det har altså fungeret fint. Så det kan man sagtens. Men som sagt er det din afgørelse.
Se også: Rengøring af stålvask: Sådan skal det gøres
Forskel på lagereddike og brun eddike
Og for lige at slå det fast: Der er forskel på almindelig (klar) eddike og så den brune eddike. Den klare, der også hedder lagereddike, kan bruges til afkalkning og mange andre ting, mens den brune IKKE bør bruges til den opgave,
Den er i stedet fin til madlavning, herunder syltning. Eddike har i øvrigt et lavt syreindhold, og er derfor ikke farlig at få på hænderne.
Har du tips til afkalkning af husholdningsmaskinerne? Så del dem gerne med os i kommentarfeltet lidt længere nede.
Morten
Ang. dit afsnit om forskellen på de to eddiketyper: “Lagereddike” er en forvirrende betegnelse, når det gælder om at sikre sig en eddike uden sukker, da lagereddike også kan være brun(!) Sådan én har fx. jeg stående på køkkenbordet netop nu…
Ellers tak for god artikel.
Ole
Hvorfor er det forvirrende!? Begge hedder "Lagereddike", der er den "Klare" som er uden nogen tilsætninger, og så er der den "Brune" som er tilsat "Salt" og "Karamelfarve (E150c)" og også andre krydderier / aromaer 🙂
Lotte Weygaard
Kan man rense dampstrygejern på samme måde ?
Agnete Sørensen
Jeg har kalket min dolce og det har fungeret jeg har brugt citonsyre, og den blev god igen
Bente
Hej Holger
Det vil jeg prøve
De bedste hilsner
Bente
Bente
Vil du mene at jeg kan afkalke min Dolce Gusto med lagereddike ?
Holger Rørby Madsen
Hej Bente
Jeg ville personligt ikke være bange for at gøre det, men producenterne vil gerne have du bruger deres afkalkningsmiddel.Så det er op til dig 🙂
De bedste hilsner
Holger