Danmarks bedste romkugler. Her får du min opskrift på romkugle med Nutella, men også opskriften på de berømte romkugler fra Nørre Aaby.
Romkugler, trøfler, romtrøfler eller sputnik? Jo, den kære romkugle har mange navne afhængig af hvor i landet man spiser den.
Men uanset navnet, så er romkuglen noget af det mest populære og klassiske, som vi danskere køber hos bageren. Og hvem kan ikke altid lige snuppe en romkugle i forbifarten.
Opskriften giver 11 lækre romkugler lavet af kagerester.
Opskrift på romkugler
Ingredienser
- 300 gram wienerbrød
- 150 gram mazarintærte
- 50 gram kakao
- 75 gram fløde
- 60 gram mørk chokolade
- 60 gram Nutella
- 2 spiseskefulde rom essens - eller ægte rom
- krymmel
Sådan gør du
- Wienerbrød og mazarintærte vejes af og smuldres i skålen til din røremaskine. Tilsæt derefter kakao.
- Montér kagespartlen på røremaskinen, og ælt nu dejen sammen ved lav hastighed indtil den er samlet. Det tager mindst fem minutter. Stil derefter på køl.
- Bræk den mørke chokolade i mindre stykker i en gryde og tilsæt fløde. Lad det koge op under omrøring, hvorefter det køles af.
- Kom dejen sammen med chokolademassen i en skål og tilsæt Nutella og rom essens. Ælt det godt sammen, og her plejer jeg blot at bruge hænderne. Smag til og tilsæt mere rom essens hvis dette ønskes. Er det romkugler til voksne, kan du anvende en god rom, hvilket kun bidrager til endnu bedre smag.
- Vej klumper af romkugledej af på 60 gram stykket, så du får 11 trøfler.
- Tril til kugler og vend dem i farvet krymmel eller kokos, som derefter sættes på køl.
Næringsindhold
Romkugler med Nutella
Det her er himmelsk lækre romkugler, og især vil du måske elske smagen af Nutella, som virkelig klæder romkuglerne godt. Også i forhold til konsistensen.
Hjemmelavede romkugler kan jo justeres i smagen som du synes. Her har jeg anvendt rom essens, men prøv endelig også med rigtig rom, gerne en god rom fra Caribien. Malibu er i øvrigt også fin til romtrøfler.
Dejen laves af især wienerbrød og mazarinkage (eller andre kagerester), og brug bare en gammel stang wienerbrød. Du kan også bruge kanelsnegle eller spandauere, men husk de skal være lavet af wienerdej.
Er romkugle en kage?
Ja, romkuglerne går ind under betegnelsen kage.
De er jo lavet af kagerester, der er tilsat romsmag - ofte i form af romessens. Men der kan også anvendes ægte rom.
Derefter trilles kagerne i krymmel, og her anvendes der typisk den farvede tivolikrymmel eller chokoladekrymmel. Kokos bruges også hos en del bagere.
Bagerne sælges i øvrigt romkuglerne under forskellige navne, ofte afhængigt af hvor du køber dem i Danmark. Typisk som romkugler eller trøfler. Men det er altså den samme kage.
Bedst dagen efter
De færdige romkugler kan spises nu, men de bliver endnu bedre efter et par timer på køl.
Og endnu bedre er romtrøflerne dagen efter, hvor de har nået at samle endnu mere smag. Så lav dem bare i god tid.
Hvordan opbevarer man romkugler?
De færdige romkugler opbevares på køl.
Læg dem i en bøtte med låg og stil dem i køleskabet.
Her kan de nemt holde sig en uge, og jeg har også har trøflerne liggende i to uger, hvor de stadig smagte fint.
Så forvent en holdbarhed på op til et par uger.
Kan man fryse romkugler?
Du kan sagtens fryse romkugler ned, hvor du så forlænger holdbarheden på dem.
Her lægges romkuglerne i en lufttæt beholder og kommes i fryseren.
I fryseren kan de sagtens holde sig 1-2 måneder, men jeg synes stadig de smager bedst uden at have været på frost.
Hvad vejer en romkugle?
Du kan selvfølgelig sagtens lave romkuglerne lidt mindre, hvor du så flere ud af denne opskrift.
Men jeg synes en størrelse på cirka 60 gram pr. romkugle er perfekt.
Sådan en trøffel kan man altid spise.
Se også disse opskrifter:
Danmarks bedste romkugler
I denne opskrift på Danmarks bedste romkugler, får du hemmeligheden bag de prisvindende romkugler fra Nørre Aaby, og Madens Verdens fødevareekspert, Charlotte Mithril, kigger nærmere på indholdet i kuglerne.
Romkugler er én af de mest populære kager i Danmark, og vil du prøve at lave den bedste af slagsen, kan du eftergøre denne opskrift fra Nørre Aaby Bageri selv.
Romkuglerne vandt i 2018 førstepladsen i konkurrencen ”Danmarks bedste romkugler” ved fødevaremessen FoodExpo i Herning.
Det lille bageri ”Nørre Aaby Bageri” vandt dengang prisen og har solgt millioner af romkugler siden.
De har siden skiftet navn til Bak’s Bakery & Deli og de populære romkugler kan i dag købes over hele landet via deres webshop og forhandlere, der får romkuglerne tilsendt.
Brug kagerester
Romkugler laves traditionelt af kagerester.
I dette tilfælde anvendes både wienerbrød og mazarinbund.
Afhængigt af, hvilket wienerbrød du anvender, vil der kunne være små forskelligheder i det endelige resultat.
Ægte rom eller romessens
I opskriften på Danmarks bedste romkugler anvendes både ægte rom og romessens.
Ægte rom giver en klar og skarp romsmag.
Romessens giver en sødere smag og kan tilsættes efter behag.
Salted Caramel Crispearls
I opskriften på Danmarks bedste romkugler anvendes en ingrediens, der hedder Salted Caramel Crispearls.
De består af små perler overtrukket med mælkechokolade og med smag af saltet caramel og et sprødt hjerte af ristet kiks.
De bruges som pynt på romkuglerne sammen med for eksempel chokolade krymmel og kan blandt andet købes i specialforretninger.
Du skal bruge:
600 g wienerbrød
300 g mazarinbund
100 g kakaopulver
125 g mørk chokolade
125 g fløde
0,5 dl rom Malibu
100 g nutella eller anden nougat creme
romessens
Crispearls Salted Caramel
Fremgangsmåde
- Wienerbrød, mazarinbund og kakaopulver røres sammen med en spartel på røremaskine, og sættes herefter på køl til det har en fast konsistens - eventuelt natten over.
- Lav en ganache ved at røre den mørke chokolade op med kogende fløde og køl det ned natten over.
- Rør ganache, rom, nutella og romessens (efter smag) sammen med romkuglemassen på en røremaskine med spartel.
- Sprøjt det herefter ud på bagepapir eller plastik i små toppe på cirka 50 gram og sæt dem på frost til de mærkes faste.
- Rul dem runde og dyp dem i ægte mørk chokolade, som er tempereret over vandbad.
- Pynt til sidst med chokolade krymmel og Crispearls Salted Caramel.
Tips
Denne opskrift på Danmarks bedste romkugler er den originale opskrift, der vandt konkurrencen i 2018. Den har en klassisk chokoladesmag toppet med lidt saltkaramel.
Du kan dog sagtens tilsætte ekstra smag til dine romkugler som for eksempel appelsin, kaffe, lakrids eller lime.
Kuglerne kan desuden overtrækkes med hvid, lys eller mørk chokolade - afhængig af din favorit.
Historien om romkuglerne fra Nørre Aaby
Det dengang lille fynske bageri, Nørre Aaby Bageri, vandt som sagt i 2018 førstepladsen ved konkurrencen ”Danmarks bedste romkugle” ved fødevaremessen Foodexpo i Herning.
Derefter gik det stærkt – alle ville smage den bedste romkugle i landet.
De har nu solgt mere end 3.000.000 romkugler og de eftertragtede kugler sendes hver dag ud til over 200 forhandlere i hele landet.
Væksten og efterspørgslen resulterede i, at det lille bageri var nødt til at gentænke hele deres forretningskoncept.
I dag har Nørre Aaby Bageri skiftet navn til Bak’s Bakery & Deli, men de lover på deres hjemmeside, at det stadig er de samme romkugler, de laver.
Romkugler med posten
Den store efterspørgsel fra hele landet har også fået virksomheden til at oprette en webshop, så du kan få leveret Danmarks bedste romkugler med posten.
Romkuglerne leveres og sælges i æggebakker, som er blevet en del af varemærket for den populære romkugle.
På deres hjemmeside kan du finde både deres webshop og en liste over alle forhandlere i Danmark.
Hemmeligheden
Hvad er så hemmeligheden bag de prisvindende romkugler?
Opskriften har de ikke holdt hemmelig, men har gavmildt delt den. Her på sidenfinder du opskriften på Danmarks bedste romkugler, hvis du vil lave dem selv hjemme.
Ingredienserne er overordnet: Kagerester (wienerbrød og mazarin), kakaopulver, chokolade, fløde, rom, romessens og Nutella.
Ikke som hjemmelavet
Baseret på opskriften indeholder romkuglerne ingredienser, der alle er temmelig almindelige i de danske køkkener og uden de store overraskelser.
Baseret på deres opskrift minder det altså om ingredienserne i andre hjemmelavede romkugler.
Men ser man nærmere på ingredienslisten på Danmarks bedste romkugler, når de købes færdiglavede fra bageriet, ser ingredienslisten lidt anderledes ud.
Tilsætningsstoffer
De færdiglavede romkugler fra Nørre Aaby indeholder nemlig en række tilsætningsstoffer som konserveringsmiddel, emulgator, melbehandlingsmiddel, surhedsregulerende middel samt aromastoffer og farvestoffer.
Disse kan selvfølgelig også findes i en hjemmelavet version, hvis du anvender kagerester eller andet, der indeholder tilsætningsstoffer som for eksempel supermarkedets kager.
Men umiddelbart kan opskriften altså godt snyde lidt, hvis du tænker, at de færdigkøbte er som hjemmelavet og dermed uden tilsætningsstoffer.
Her er den fulde liste over ingredienser i Nørre Aaby romkugler:
Hvedemel (melbehandlingsmiddel: askorbinsyre), margarine (planteolier og fedt (palme, raps)), vand, emulgator: E471, citronsyre, aroma, farvestof: carotin), past. æg, vand, vegetabilsk olie og fedt (palme, raps), vand, aroma, farvestof: beta-caroten, bitter marcipan, mandelmel, nougat, likør, romessens (aromastoffer, naturlige aromastoffer, vand, jamaica rom, 0,5% cellulosederivater: E466 og 0,1% karamel: E150a), kakaopulver, mørk chokolade, fløde 18%, sukker, gær, salt, chokolade (kakaomasse, sukker, kakaosmør, aroma naturlig vanilje), krymmel (sukker, fedtreduceret kakaopulver, vegetabilsk fedt, dextrose, glukosesirup, emulgator lecithin(soja)), surhedsregulerende middel E501(i), melbehandlingsmiddel: E300, konserveringsmiddel: E202, farvestof betacaroten, emulgator (solsikke lecitin, mono- og diglyceriders af fedtsyre, poly glycerolestere), surhedsregulerende middel: E330.
Problematisk palmeolie
En del af det fedtstof, der anvendes i de færdiglavede romkugler fra Nørre Aaby, er den problematiske palmeolie.
Produktion af palmeolie går ud over miljø og dyreliv, da store arealer med regnskov ryddes for at gøre plads til produktionen af palmeolie. Dette ødelægger biodiversiteten og truede dyrearter presses yderligere.
Palmeolie kan dog godt produceres på en mere bæredygtig måde med større hensyntagen til miljø, men der er ikke nævnt noget om, hvordan den palmeolie Bak’s Bakery & Deli bruger, er produceret.

Jolanda
Normalt kan jeg ikke lide romkugler, men disse vil jeg prøve at lave.
Sten
Uhh det er lige noget for kaffeklubben 👍
Marianne
De må laves 😍
Hanne
Nej tak 🤢 jeg er nok den eneste der ikke kan lide nutella 😷
Rasmus
siger at de feder ikke fordi nutella er jo lavet af nødder 😍
Majbrit
uhm de ser lækre ud 😋
Käthe
Lyder herligt. Tør ikke lave dem, for jeg spiser dem bare i løbet af nul komma dut 😊
Sascha
opgradering af de hjemmelavede romkugler😋
Jens Holm Møller
Opskriften på romkugler.
Arbejdede i bageri for mange år siden, jeg tror bagermesteren ville vende sig i sin grav mere en en gang hvis han hørte at der var brugt nutella.
Vigtigt er det også at der ikke må bruges wienerbrød med rosiner.